Duduk dengan betul semasa mengandung | Duduk dengan betul

Duduk dengan betul semasa mengandung

Kerana beban tambahan anak di perut, otot-otot batang badan harus bekerja lebih banyak dan tulang belakang terpaksa menahan daya yang lebih tinggi. Oleh itu, pengukuhan otot-otot batang juga penting di sini. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memastikan bahawa anak itu duduk dalam kedudukan yang sesuai untuk punggungnya.

Pastikan kaki anda hampir selebar pinggul dan tumit anda rata di atas lantai. Ini sering dapat mengakibatkan kedudukan silang tulang belakang lumbar yang berlubang, yang dapat anda ganti dengan kedudukan pelvis yang betul. Anda harus menolak pelvis anda ke belakang dan menyandarkan tulang belakang lumbar anda di bahagian belakang kerusi.

Ini akan melegakan tekanan pada tulang belakang lumbar. Ini secara automatik mengakibatkan ketegangan perut, yang mana pun memberikan kestabilan di kawasan perut dan tulang belakang lumbar. Walau apa pun, bahagian atas badan atas anda harus disesuaikan dengan betul.

. dada harus selalu maju dan bahu ke belakang. The leher hendaklah dibuat panjang dan pastikan anda tidak memandang rendah. Muka anda mesti menghadap ke hadapan.

latihan

Agar otot-otot menjaga punggung tegak, otot-otot harus dikuatkan. Lakukan latihan selama 15-20 saat. 3-5 kali satu demi satu.

Sekiranya anda dapat melakukan latihan individu selama lebih dari 20 saat, tingkatkan waktunya. Perkara yang paling penting, bagaimanapun, adalah pelaksanaan latihan yang betul. Untuk mengekalkan otot seimbang antara agonis dan antagonis, latihan berikut akan menguatkan punggung dan otot perut.

Ringkasan

Kerana gaya hidup masa kini, banyak perkara berlaku ketika duduk. Aspek penting adalah kerana alasan ini, untuk banyak bergerak. Sekiranya ini tidak mungkin, anda harus duduk dengan punggung lurus. Walau apa pun, anda boleh menguatkan otot melalui latihan untuk menyokong duduk dengan punggung dalam kedudukan yang betul.