Duduk dengan betul

Pekerjaan yang kebanyakannya tidak aktif atau bahkan duduk di kelas di sekolah atau universiti menuntut banyak dari belakang kita. Setelah beberapa lama, ototnya menjadi letih dan tidak lagi dapat menegakkan tulang belakang. Keletihan otot seperti itu adalah semula jadi, kerana tubuh manusia tidak dibuat untuk duduk.

Di bawah ini, sebanyak mungkin pergerakan harus dibawa ke dalam kehidupan seharian dan bekerja mungkin. Namun, dalam profesi tertentu, seperti pemandu trak atau pemandu bas, sukar untuk bangun dan bergerak. Tetapi duduk di posisi yang sesuai untuk punggung anda boleh menghalang belakang kesakitan dan senaman dapat menguatkan otot.

Betul duduk di meja

Meja yang boleh disesuaikan dengan ketinggian dapat digunakan untuk memastikan tempat duduk yang betul di meja, sehingga setiap pekerja dapat menyesuaikan tempat kerjanya dengan ketinggian peribadinya. Sentiasa pastikan bahawa meja tidak terlalu rendah dan anda boleh meletakkan siku dengan mudah. Sekiranya lengan atas dan bawah berada pada sudut 90 darjah, meja berada pada ketinggian yang baik.

Tetikus dan papan kekunci tidak boleh diletakkan terlalu jauh dari tangan anda, jika tidak, anda harus membungkuk ke depan terlalu jauh untuk mencapainya. Lebih menguntungkan adalah meja besar dengan banyak ruang untuk lengan anda. Skrin tidak boleh terlalu rendah dan harus selalu berada di permukaan mata sehingga Anda tidak perlu membungkuk.

Bahagian atas skrin mestilah berada pada paras mata. Layar juga harus dekat dengan jendela sehingga kondisi cahaya yang baik dan Anda tidak perlu membungkuk ke layar untuk melihat sesuatu di atasnya. Namun, cahaya matahari tidak boleh langsung bersinar di skrin. Kerusi meja anda harus disesuaikan supaya kaki anda pas di bawah meja dan sudut di atas anda sendi lutut ialah sekitar 90 darjah. Elakkan kaki anda ketika duduk dan selalu menjauhkannya dari pinggul.