Penentuan Kematangan Skeletal

Penentuan kematangan rangka adalah prosedur penting untuk menilai usia tulang. Kematangan rangka bermaksud kedua-dua pertumbuhan panjang dan ketebalan tulang telah berakhir dan kerangka telah mencapai bentuk akhir. Perubahan yang mana kerangka dewasa dikenakan sepanjang hayatnya tidak boleh diabaikan, tetapi tidak penting di sini. Penentuan kematangan rangka memenuhi tujuan berikut:

 • Penilaian tahap perkembangan kerangka.
 • Ramalan ketinggian jangkaan badan
 • Prognosis jangka masa pertumbuhan masih dijangka

Petunjuk (bidang permohonan)

 • Gangguan perkembangan dan pertumbuhan - penyebabnya mungkin genetik, disebabkan oleh keadaan luaran seperti kekurangan zat makanan, atau akibat pelbagai keadaan perubatan
 • Penyakit endokrinologi dengan gangguan pertumbuhan - contohnya hipofisis perawakan pendek kerana kekurangan STH (pertumbuhan hormon).
 • Penentuan forensik usia biologi
 • Penentuan jangka masa pertumbuhan dan ukuran badan yang diharapkan.

Prosedur

Dalam keadaan fisiologi (normal, sihat), kerangka mencapai tahap kematangan yang berbeza yang dapat ditugaskan secara kronologi untuk usia tertentu. Petunjuk penting adalah pengoksidaan unsur rangka tertentu (beberapa unsur tulang pada mulanya terdiri daripada rawan dan ossify semasa pertumbuhan) dan fossa epifisis (plat pertumbuhan). Fossa epifisis biasanya ditutup sekitar usia 18 tahun - lebih awal pada wanita dan cenderung ditutup kemudian pada lelaki. Pertumbuhan panjangnya panjang tulang (contohnya femur - paha tulang) berlaku di kedua-dua sisi pada epiphyses oleh enchondral pengoksidaan. Berikut adalah penjelasan: tulang panjang terdiri daripada diafisis (batang tulang) dan dua epifisis (kepingan hujung tulang). Epiphyseal fossa, yang terletak di antara diafisis dan epifisis, adalah zon pertumbuhan tulang dan terdiri daripada rawan yang berubah semasa pertumbuhan. Alur epifisis dapat digunakan untuk menentukan secara radiografi pertumbuhan yang masih dapat diharapkan. Secara umum, dua kaedah yang berbeza sering digunakan untuk menentukan kematangan rangka:

 • Penilaian usia tulang menurut Greulich dan Pyle: menggunakan radiografi tangan kiri, ciri pengoksidaan corak (corak pengoksidaan) individu tulang tangan boleh digunakan untuk menentukan usia tulang, kerana pengoksidaan berlaku mengikut urutan yang sah.
 • Penilaian Risser mengenai apofisis iliac: an x-Ray pelvis digunakan untuk menilai perkembangan osifikasi apofisis iliac (apofisis adalah nukleus tulang yang berkembang menjadi penonjolan tulang dan biasanya berfungsi sebagai alat untuk otot dan ligamen). Risser membahagikan proses ini kepada enam peringkat yang berbeza:
  • Risser 0 - Apofisis tidak kelihatan [baki pertumbuhan tulang belakang:> 5 cm].
  • Risser 1 - Apophysis mula berkembang secara lateral dan mencapai 25% dari iliaka crest [baki pertumbuhan tulang belakang: 4 cm]
  • Risser 2 - Apofisis merangkumi hingga 50% puncak iliac [baki pertumbuhan tulang belakang: 3 cm].
  • Risser 3 - Apophysis merangkumi hingga 75% dari iliaka crest [baki pertumbuhan tulang belakang: 2 cm]
  • Risser 4 - Apofisis dapat dilihat sepenuhnya di atas puncak iliac [baki pertumbuhan tulang belakang: 1 cm].
  • Risser 5 - The puncak iliac apofisis menyatu ke ilium [pertumbuhan tulang belakang yang tinggal: 0 cm].

Nota: Telefon bimbit pegang tangan ultrasound pengimbas untuk anggaran usia yang mengukur pengukuran fossa epifisis berada dalam fasa penilaian klinikal. Catatan: Penyakit endokrinologi khususnya boleh memberi kesan yang besar pada pertumbuhan tulang, sangat menunda atau mempercepatnya. Semasa menilai usia tulang, jantina juga harus diambil kira, kerana status pengoksidaan pada usia tertentu lebih maju pada anak perempuan daripada pada anak lelaki. Di samping itu, perlu diambil kira bahawa pematangan kerangka berbeza-beza dari individu ke individu dan bergantung pada penyebaran tertentu. Penentuan kematangan kerangka digunakan baik untuk prognosis pertumbuhan dan untuk diagnostik tambahan dalam kes gangguan perkembangan dan pertumbuhan yang berkaitan dengan penyakit.