Penuaan Kulit: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Penuaan kulit adalah proses biologi yang sangat kompleks yang sangat berbeza dari orang ke orang. Ia biasanya hanya untuk kepentingan kosmetik, tetapi juga boleh menjadi petunjuk proses patologi dalam badan. Penuaan kulit dipengaruhi oleh faktor luaran (persekitaran) dan dalaman (genetik).

Apa itu penuaan kulit?

Penuaan kulit berlaku sebagai sebahagian daripada penuaan keseluruhan organisma. Oleh kerana setiap organisma mengalami proses penuaan, tidak ada orang yang terhindar dari penuaan kulit. Kulit penuaan berlaku dalam kerangka penuaan keseluruhan organisma. Oleh kerana setiap organisma mengalami proses penuaan, tidak ada manusia yang terhindar dari penuaan kulit. Walau bagaimanapun, kelajuan perubahan kulit adalah individu untuk setiap orang. Namun, mereka selalu meneruskan undang-undang yang sama. Secara luaran, penuaan kulit ditunjukkan oleh kedutan, kulit kering, kehilangan keanjalan atau pembentukan tempat umur. Namun, ini hanya tanda-tanda yang dapat dilihat. Walaupun tidak ada perubahan yang dapat dilihat di bahagian luar, the proses penuaan kulit bermula pada setiap orang antara tahun kedua puluh dan ketiga puluh kehidupan. Kepantasan dan kepantasan proses penuaan kulit bergantung kepada faktor persekitaran dan genetik.

Fungsi dan tugas

Seperti yang ditunjukkan di atas, penuaan kulit adalah proses normal yang mempengaruhi semua orang. Sebagai peraturan, ia tidak mempunyai nilai penyakit. Walau bagaimanapun, perubahan kulit yang berlaku dengan cepat boleh menjadi tanda proses fizikal patologi. Oleh kerana kedua-dua faktor persekitaran dan genetik terlibat dalam penuaan kulit, perbezaan dibuat antara penuaan persekitaran dan penuaan masa. Penuaan persekitaran (penuaan ringan) banyak dipengaruhi oleh faktor persekitaran. Pengaruh cahaya UV memainkan peranan utama. Selanjutnya, kulit juga dikenakan bahan kimia dan mekanikal tekanan. Semakin kuat pengaruh persekitaran, semakin ketara perubahan kulit. Penuaan, sebaliknya, ditentukan secara genetik dan oleh itu tidak dapat dipengaruhi. Beberapa proses berperanan dalam penuaan kulit. Pertama, dari pertengahan atau akhir dua puluhan, kadar pembahagian sel menjadi perlahan. Walaupun pada tahun-tahun muda sel-sel masih membelah kira-kira setiap 27 hari, pembahagian sel pada orang tua hanya berlaku setiap 50 hari. Hasilnya, kulit secara semula jadi memperbaharui dirinya dengan lebih perlahan. Dermis dan epidermis memainkan peranan khas dalam penuaan kulit. Dermis mengandungi tisu penghubung sel dan gentian tisu penghubung. The tisu penghubung gentian terdiri daripada kolagen, yang bertanggungjawab untuk kestabilan dan tegangan kekuatan tisu. Mereka juga mengandungi elastin, yang memberikan kepanjangan tisu. Kerana lambatnya proses pembaharuan, semakin sedikit kolagen dan elastin dihasilkan pada orang tua. Keanjalan dan air-kapasiti mengikat kulit berkurang. Pada masa yang sama, subkutan tisu lemak juga menjadi lebih nipis, sehingga urat merah menjadi kelihatan di bawah kulit. Dermis juga tidak lagi dilincirkan dan jumlahnya darah kapal pada kulit berkurang. Akibatnya, ia kurang dibekalkan oksigen dan nutrien. Semua proses ini membawa untuk kulit kering, kurang berminyak, kurang anjal dan lebih sensitif. Pengaruh persekitaran yang berbahaya juga meningkatkan kerosakan kolagen gentian. Cahaya UV, misalnya, menghasilkan sejumlah besar radikal bebas dalam bentuk singlet oksigen. Ini teruja oksigen yang menyebabkan reaksi kimia yang sangat agresif pada sel kulit dan serat kolagen. Nikotin or alkohol juga menghasilkan radikal bebas. Sejak vitamin adalah pemulung radikal, tidak betul diet rendah di vitamin juga sering menyebabkan penuaan kulit lebih cepat.

Penyakit dan penyakit

Seperti disebutkan, proses penuaan kulit umumnya tidak mempunyai nilai penyakit. Dalam konteks penuaan keseluruhan organisma, ini adalah proses yang normal. Walau bagaimanapun, penuaan kulit yang cepat mungkin menunjukkan bahawa tubuh terdedah kepada peningkatan tekanan yang boleh menyebabkan penyakit. Kulit yang berumur biasanya hanya masalah kosmetik. Dengan menggunakan yang sesuai krim dan salap, adalah mungkin untuk menghidrasi semula kulit dan menjadikannya lebih lembap. Ini juga dapat menjadikannya lebih kenyal dan anjal lagi. Ia juga telah membuktikan bahawa aspek molekul juga berperanan dalam penuaan kulit. Oleh itu, faktor transkripsi NF-kappa B dianggap mempercepat proses ini. Pada usia yang lebih tua, enzim ini, yang bertanggungjawab untuk mencetuskan proses keradangan, menjadi semakin aktif. Dalam eksperimen pada tikus, protein itu disekat, dengan haiwan yang lebih tua menunjukkan kulit yang jauh lebih muda keadaan selepas kira-kira dua minggu. Walau bagaimanapun, kulit yang lebih tua dapat memperoleh nilai penyakit sebenar kerana kepekaannya yang lebih besar. Kepekaan ini membawa kepada kecederaan yang lebih kerap, yang sering sukar disembuhkan. Kadang-kadang ada juga penyembuhan luka masalah. Oleh kerana perlindungan kulit semula jadi perlahan-lahan hilang, Radiasi UV juga dapat menembusi tisu dengan lebih berkesan dan menganjalkan kulit kanser dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, kesan penuaan kulit yang jelas dapat dikurangkan dengan penjagaan kulit yang intensif. Dalam konteks ini, pemutihan semula kulit sangat penting. Pengambilan semula minyak juga mengekalkannya dehidrasi dalam pemeriksaan. Dalam konteks ini, penggunaan produk pembersih kulit yang betul juga sangat penting. Bahan tersebut harus mengandungi bahan refatting dan tidak terlalu alkali. Dalam kes sangat kulit kering, sedikit berasid produk penjagaan kulit kini sering digunakan sebagai ganti sabun agar tidak merosakkan filem berminyak kulit. Secara keseluruhan, proses penuaan kulit tidak dapat dicegah. Namun, kerana kelajuannya juga bergantung pada pengaruh persekitaran dan gaya hidup, banyak yang dapat dilakukan pada ketika ini. Mengelakkan pendedahan UV yang teruk pada kulit, menjauhkan diri dari alkohol dan nikotin serta gaya hidup sihat melambatkan penuaan kulit.