Kanser Kulit: Punca

Kanser kulit boleh mempengaruhi lapisan kulit yang berbeza, bergantung pada jenisnya. Tetapi dalam semua bentuk kanser kulit, pendedahan kepada sinar UV adalah salah satu penyebab yang paling penting. Itulah sebabnya terlalu banyak tempat tidur berjemur dan penyamakan dianggap sebagai pencetus biasa. Masing-masing selaran matahari menyumbang kepada peningkatan risiko berkembang kanser kulit.

Lapisan kulit mana yang terkena barah kulit?

putih dan hitam kulit barah berkembang di kawasan kulit yang berlainan. Karsinoma sel basal berkembang di lapisan sel basal (stratum basale) kulit. Lapisan sel paling dalam epidermis ini digunakan untuk kulit pertumbuhan semula, dan sel membahagi di sini. Selain itu, cakera sentuh untuk sensasi sentuhan terletak di sini, serta melanosit pembentuk pigmen, yang melindungi kita dari Radiasi UV dan bertanggungjawab untuk warna kulit. Malignan melanoma berasal dari ini. Di atas lapisan sel basal terletak lapisan sel berduri (stratum spinosum), di mana sel-sel sudah mulai keratinisasi. Ini adalah laman web asal spinalioma.

Kanser kulit: penyebabnya adalah matahari dan solarium

Dalam ketiga bentuk tersebut, seseorang menganggap adanya hubungan antara pengembangan kanser dan pendedahan UV dari sinaran matahari dan solarium. Apa-apa berjemur yang terlalu banyak merosakkan bahan genetik pada sel kulit. Walaupun jabatan pembaikan kami sentiasa dalam perjalanan, ia tidak selalu mengikuti pembetulan. Kadang kala perubahan (mutasi) kemudian kekal secara kekal, terkumpul - dan membawa kepada tumor barah di kemudian hari.

Penyebab barah kulit putih

Pada kulit putih kanser, pendedahan kepada radiasi secara berkala nampaknya lebih berperanan - sebab itulah ia juga mempengaruhi kawasan badan seperti hidung, dahi, bawah bibir, leher, tangan dan telinga, dan selalunya orang yang menghabiskan banyak hidup mereka di luar rumah. Terutama orang dengan jenis kulit yang ringan terpengaruh, lelaki lebih banyak daripada wanita. Penindasan jangka panjang terhadap sistem imun dengan ubat (contohnya, selepas pemindahan) juga dapat mendorong perkembangan kulit putih kanser.

Penyebab barah kulit hitam

Dalam barah kulit hitam peranan yang tepat Radiasi UV pendedahan belum jelas. Dianggap bahawa penyinaran jangka pendek yang agak intensif dan kerosakan terlalu banyak dan terlalu banyak sinar matahari zaman kanak-kanak dan remaja (terutama selaran matahari) menyokong kemunculan tahi lalat dan dengan itu perkembangan kemudiannya melanoma. Di samping itu, terdapat faktor risiko lain:

  • Jenis kulit ringan
  • Kecenderungan genetik
  • Tanda lahir / bintik hati yang besar dan banyak atipikal masing-masing