Kanser kulit

Kulit kanser dan kekuatan matahari: tidak hanya dengan melihat lubang ozon, berjemur menyumbang kepada fakta bahawa bahaya kesan berbahaya bagi manusia meningkat. Setelah ini, terdapat laporan berulang kali di media dalam beberapa tahun kebelakangan ini mengenai kadar pertumbuhan yang membimbangkan di kulit kanser. Tetapi terdapat pelbagai bentuk kulit kanser - di mana sinar matahari dan sinar matahari adalah sebab yang sangat jelas.

Kanser kulit: bentuk dan jenis seperti melanoma, karsinoma sel basal, spinalioma.

Istilah barah kulit adalah nama kolektif untuk penyakit ganas kulit yang lain. Bentuk barah kulit mempunyai pencetus yang berbeza, berbeza dalam frekuensi, kursus dan juga prognosis dan dirawat dengan berbeza terapi.

Untuk semua bentuk barah kulit, kejadian ini meningkat sejak kebelakangan ini. Menurut Dunia Pemeriksaan Organisasi (WHO), seseorang menganggap dalam barah kulit putih kira-kira dua hingga tiga juta setiap tahun, pada barah kulit hitam (ganas melanoma) daripada 130,000 kes baru di seluruh dunia.

Kejadian barah kulit

Di German, melanoma malignan tidak hanya 4 peratus daripada semua tumor ganas - secara statistik, setiap orang ke-50 menghidap barah kulit hitam, wanita lebih kerap daripada lelaki.

Angka penyakit dengan barah kulit yang terang tidak dijumpai jauh di Jerman, namun lebih tinggi - dianggarkan setiap tahun dengan kira-kira 213,000 orang.

Karsinoma sel basal (basalioma) berlaku kira-kira lima kali lebih kerap daripada karsinoma sel squamous (spinalioma). Walau bagaimanapun, kematian jauh lebih tinggi untuk barah kulit hitam.

Bentuk barah kulit yang jarang berlaku

Di samping itu, terdapat bentuk barah kulit yang lebih jarang yang dapat berkembang dari pelbagai struktur kulit. Ini termasuk, misalnya, tumor ganas

  • Dari tisu penghubung (fibrosarcomas),
  • Dari peluh atau kelenjar sebum,
  • Sel vaskular (angiosarcomas),
  • Otot (myosarcomas),
  • Sel palpatory (karsinoma sel Merkel), dan
  • Sarkoma Kaposi, yang sering berlaku di AIDS.

Menurut banyak pakar, barah kulit tidak termasuk limfoma kulit - tumor yang biasa luka kulit tetapi berasal dari sel-sel darah and sumsum tulang.