Ruam kulit: Soalan dan Jawapan

Apa yang membantu melawan ruam kulit?

Untuk ruam alahan, antihistamin membantu. Antibiotik ditetapkan untuk ruam bakteria dan antijamur untuk jangkitan kulat. Kortikosteroid ('kortison') membantu dengan ruam radang. Krim dan salap yang dijual bebas juga melegakan gejala. Dapatkan ruam diperiksa oleh doktor supaya rawatan dapat disesuaikan dengan puncanya.

Dari mana datangnya ruam kulit secara tiba-tiba?

Apa yang membantu dengan segera terhadap ruam kulit?

Mampat penyejuk atau losyen dengan aloe vera dengan cepat melegakan kegatalan. Antihistamin membantu dengan ruam alahan, dan kortikosteroid yang digunakan pada kulit, terutamanya hidrokortison, melegakan ruam keradangan. Sila ambil perhatian bahawa salap yang mengandungi kortison tidak boleh digunakan pada luka terbuka.

Apa yang membantu melawan ruam kulit pada muka?

Salap mana untuk ruam kulit?

Salap yang mengandungi kortison membantu dengan tindak balas alahan atau ekzema, salap antikulat dengan jangkitan kulat dan salap antibiotik dengan jangkitan bakteria. Salap yang mengandungi bahan aktif hidrokortison mempunyai kesan anti-radang dan melegakan gatal-gatal. Penyedia penjagaan kesihatan anda boleh menetapkan salap yang sesuai untuk ruam anda selepas pemeriksaan.

Berapa lama ruam berlangsung?

Adakah mungkin untuk bekerja dengan ruam?

Sekiranya anda pergi ke doktor keluarga anda dengan ruam kulit?

Doktor keluarga anda sentiasa orang yang baik untuk berunding, walaupun anda mengalami ruam kulit. Dia akan menilai gejala, mendiagnosis punca dan mengesyorkan rawatan yang sesuai. Jika perlu, anda akan menerima rujukan kepada pakar kulit (dermatologist), kerana ruam kulit juga boleh menjadi tanda pelbagai penyakit seperti alahan, jangkitan atau penyakit autoimun.

Apa yang membantu dengan ruam kulit yang gatal?

Apakah ruam?

Terdapat banyak ruam yang berbeza:

  • Ekzema (keradangan kulit kronik)
  • Psoriasis (penyakit kulit dengan tompok merah dan bersisik)
  • Urtikaria (gatal dengan wheal gatal)
  • Rosacea (penyakit kulit kronik dengan kemerahan dan urat yang kelihatan pada muka)
  • Penyakit berjangkit (seperti cacar air, campak dan kayap)
  • Parasit (seperti hama kudis)
  • Reaksi alahan atau ubat fotosensitisasi

Adakah boleh keluar di bawah sinar matahari dengan ruam kulit?

Untuk mengelakkan kerengsaan atau kerengsaan tambahan pada kulit, lebih baik untuk mengelakkan matahari. Ini benar terutamanya untuk penyakit kulit tertentu seperti lupus atau rosacea. Memandangkan sinaran UV dalam cahaya matahari boleh meningkatkan proses keradangan pada kulit, tanya doktor yang merawat anda sama ada anda dibenarkan berada di bawah sinar matahari dengan keadaan anda.

Penyakit manakah yang boleh mencetuskan ruam kulit?

Apakah makanan yang boleh menyebabkan ruam?

Ramai orang alah kepada kacang tanah, ikan, telur, susu, soya, gandum, kerang, dan buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu dengan kandungan histamin yang tinggi, seperti strawberi, tomato dan buah sitrus. Reaksi alahan juga boleh muncul sebagai ruam kulit. Anda boleh mengetahui sama ada anda alah kepada makanan tertentu dengan mengambil ujian alahan, contohnya, di pejabat pakar dermatologi.