Kulit: Struktur, Fungsi & Penyakit

. keadaan daripada kulit bukan sahaja merupakan petunjuk penyakit yang ada. The kulit juga memainkan peranan utama berkaitan dengan estetika dan penampilan visual seseorang. Di samping itu, kulit melakukan banyak fungsi.

Apa itu kulit?

Gambarajah skematik yang menunjukkan anatomi dan struktur kulit. Kulit adalah organ sensitif. Langkah berjaga-jaga dan rawatan perubatan membantu penuaan kulit dan penyakit kulit. Klik untuk membesarkan. Kulit adalah penutup semula jadi, yang terdiri daripada beberapa lapisan. Ia mengelilingi bukan sahaja bahagian badan yang kelihatan secara luaran. Kulit adalah organ yang juga melapisi atau menyelubungi banyak organ dalaman. Ia juga dikenali sebagai cutis atau derma dalam perubatan. Pada kulit terdapat lapisan mikroorganisma yang dapat dilihat, yang secara teknikal disebut flora kulit. Flora kulit yang utuh adalah prasyarat untuk kulit yang sihat dan fungsi serta kecantikannya yang tidak terhad. Selain itu, kulit, seperti organ mana pun, mengalami proses penuaan semula jadi dan boleh menjadi sakit kerana pelbagai pengaruh.

Anatomi dan struktur

Tentunya banyak orang sudah tahu bahawa kulit adalah kompleks dari lapisan yang berlainan, yang pada gilirannya terdiri daripada tisu yang berlainan dan ini pada gilirannya terdiri dari sel yang berbeza-beza. Sekiranya kulit dipotong, dapat dilihat pada penampang terlebih dahulu lapisan kulit luar adalah epidermis. Di bawah ini, lapisan kedua kulit adalah dermis, yang namanya corium juga betul. Lapisan kulit yang paling rendah adalah hipodermis atau sub (bawah) cutis. Di dalam struktur kulit, medium anatomi lain dapat dikenali. Berserabut kolagen bahan memberi keanjalan dan ketahanan terhad pada kulit. Lapisan kulit individu kekal utuh sepanjang hayat. Kulit diperbaharui dengan fakta bahawa sel-sel kulit yang keratin dan tidak berfungsi hanya jatuh.

Fungsi dan tugas

Ketika berkaitan dengan fungsi kulit, ia turun ke beberapa kawasan. Penutup semula jadi menyatukan seluruh badan, baik di dalam maupun di luar, dan juga melakukan sejumlah fungsi perlindungan. Apabila kulit tidak utuh, ia dianggap pelindung yang ideal terhadap suhu luar yang rendah dan tinggi. Oleh itu, kulit memainkan peranan penting dalam "penyaman udara" organisma. Ia dapat membebaskan lebihan tenaga apabila terlalu panas dan mengekalkan haba ketika kurang sejuk. Oleh itu, kulit adalah pengatur suhu yang penting. Kulit memberikan perlindungan lebih lanjut terhadap Radiasi UV, terhadap pengaruh mekanikal dan bahan kimia. Selain itu, kulit berfungsi sampai batas tertentu sebagai "sliding organ" dan untuk pelembapan dalam bentuk selaput lendir. Di samping itu, kulit memberikan penghalang semula jadi terhadap kehilangan cecair dan menghalang kemasukan mikroorganisma. Di dalam organ deria, manusia dapat merasakan pergerakan dan kesakitan melalui kulit melalui reseptor yang terletak di saraf. Perbezaan suhu dan tekanan menyimpang diterima melalui kulit. Kulit digunakan seperti perasa ketika menyentuh. Selain itu, kulit sentiasa diperbaiki.

Penyakit

Sama seperti kulit, ia juga mudah terdedah. Pelbagai penyakit kulit dirawat secara dermatologi. Ini termasuk kedua-dua kecacatan kulit yang diperoleh semasa hidup dan kecacatan atau penyakit kongenital. Penyakit kulit dicirikan oleh pelbagai aduan yang merangkumi kelemumur, gatal-gatal yang menjengkelkan, kemerahan, kerang, meleleh, paus, papula, pustula dan ruam Penyakit klasik kulit termasuk sirap, neurodermatitis, psoriasis, jerawat, penyakit kulat, wira, ekzema, ketuat dan noda port-wain. Penyakit kulit individu dicirikan oleh kursus yang berbeza dan menunjukkan prognosis yang kurang lebih baik. Kulit sangat sensitif terhadap perubahan organisma yang tidak normal. Ini boleh membawa kepada penyakit kulit akibat gangguan fizikal atau psikologi. The kulat faraj, sariawan, hiperhidrosis dan a keguguran rambut juga dianggap penyakit kulit. Penyakit kulit individu merujuk kepada selaput lendir atau hanya tisu kulit khas. Pelbagai penyakit pada kulit boleh menjadi keturunan atau genetik. Di samping itu, beberapa keadaan kulit tidak berkembang sehingga dewasa.

Penyakit biasa dan biasa

  • Vitiligo (penyakit bintik putih).
  • Ruam
  • Kulat kulit
  • Rosacea (rosacea)
  • Lupus eritematosus sistemik (SLE)
  • Kanser kulit