Tag Kulit: Rawatan, Punca, Gejala

Gambaran ringkas

  • Rawatan: Penyingkiran pembedahan dengan laser, jerat elektrik atau dengan gunting pembedahan; tiada rawatan dengan asid atau aising mungkin; rawatan hanya atas sebab kosmetik
  • Punca dan faktor risiko: Punca masih tidak diketahui; berat badan berlebihan dan kecenderungan kecenderungan berlaku
  • Simptom: Pelengkap kulit lembut berwarna kulit kecil di ketiak, di leher atau di kawasan pangkal paha; tidak berbahaya dan tanpa gejala lanjut
  • Prognosis: Biasanya tidak berbahaya dan mudah dikeluarkan

Apakah ketuat bertangkai?

Ketuat bertangkai, kecil pada leher, ketiak atau bahagian badan yang lain selalunya adalah ketuat bertangkai (fibroma lembut). Ia adalah pelengkap kulit yang lembut seperti ketuat. Mereka bertangkai, berwarna kulit dan biasanya hanya bersaiz beberapa milimeter.

Tag kulit muncul dalam beberapa kes seawal akil baligh, tetapi kebanyakannya selepas umur 30 tahun. Puncanya masih tidak diketahui, tetapi ia tidak berjangkit.

Walaupun ketuat tangkai tidak berbahaya pada diri mereka sendiri, adalah penting untuk mendapatkan penjelasan doktor, terutamanya di kawasan intim, kerana ia juga mungkin ketuat alat kelamin yang berjangkit atau tanda-tanda penyakit menular seksual.

Bagaimana fibroid boleh dibuang?

Dalam kes sedemikian, adalah mungkin untuk membuang puting bertangkai: Pakar dermatologi mempunyai pilihan prosedur yang berbeza untuk tujuan ini. Dia sama ada mengeluarkan pelengkap kulit dengan laser, "membakar" mereka dengan arus elektrik (electrocoagulation) atau memotongnya dengan gunting pembedahan (mungkin di bawah bius tempatan).

Apa yang perlu dilakukan terhadap fibroid di kawasan intim?

Ketuat pedunculated di kawasan intim juga tidak berbahaya pada diri mereka sendiri. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan ketuat berbentuk tangkai di kawasan itu adalah ketuat alat kelamin yang berjangkit atau tanda-tanda penyakit kelamin lain. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menunjukkan ketuat di kawasan intim kepada doktor atau pakar dermatologi (doktor kulit) untuk mendapatkan penjelasan.

Buang ketuat tangkai sendiri?

Sementara itu, penghilang ketuat yang tersedia secara komersil ada di pasaran, yang mana ketuat tangkai sepatutnya boleh dibuang. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk bekerja dengan bersih dan steril.

Pilihan paling selamat ialah meminta doktor membuang ketuat plantar – namun, pembedahan atas sebab kosmetik hanya dibayar balik oleh syarikat insurans kesihatan dalam kes yang luar biasa. Oleh itu, anda harus berunding dengan syarikat insurans kesihatan anda terlebih dahulu.

Sebab dan faktor risiko

Walaupun namanya, ketuat pedunculated bukanlah ketuat sebenar. Ini kerana ia disebabkan oleh virus papiloma manusia (HPV). Ketuat tangkai, sebaliknya, adalah apa yang dipanggil fibroma lembut. Ini adalah pertumbuhan jinak sel kulit tertentu (fibrosit).

Untuk maklumat lanjut tentang virus papiloma manusia, lihat artikel HPV.

Fibroma lain

Ketuat pedunculated adalah fibroma lembut (fibroma molle). Walau bagaimanapun, terdapat jenis fibroma lain yang tidak ada kaitan dengan ketuat gaya, tetapi lebih kerap ditemui di bawah istilah fibroma.

Fibroma dalam mulut, pada gusi atau pada lidah, sebagai contoh, adalah apa yang dipanggil fibroma perengsa (epulis), yang menunjukkan keradangan kronik atau kerengsaan mekanikal kronik.

Fibroma yang mengeras dan tidak mengeras didapati sebagai pertumbuhan tisu penghubung jinak yang jarang berlaku di kawasan tulang - terutamanya di kawasan rahang.

Fibroma secara amnya menggambarkan pertumbuhan jinak fibrosit, sejenis sel dalam tisu penghubung. Sebagai peraturan, bagaimanapun, hanya bentuk fibroma lembut dirujuk sebagai ketuat pedunculated.

Gejala

Puting bertangkai biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala selain penampilannya yang mengganggu secara kosmetik.

Dalam kes perubahan warna atau pertumbuhan pesat, adalah dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk menolak kemungkinan penyakit lain seperti tumor malignan jenis sarkoma.

Diagnosa

Ini membolehkan penyakit lain diketepikan, seperti tumor malignan jenis sarkoma.

Prognosis dan perjalanan penyakit

Ketuat pedunculated tidak berbahaya, pelengkap kulit berhenti tumbuh pada titik tertentu, tetapi tidak mundur dengan sendirinya.

Kadang-kadang mereka terbentuk dalam kelompok di satu tempat. Mereka biasanya boleh dikeluarkan dengan mudah oleh doktor, tetapi berhati-hati dinasihatkan apabila merawatnya sendiri untuk mengelakkan keradangan.

Memandangkan puncanya masih belum diketahui, tiada pencegahan boleh dilakukan.