Scintigraphy buah pinggang | Skintigrafi

Scintigraphy buah pinggang

Terdapat juga dua jenis skintigrafi buah pinggang:

  • Scinitgraphy renal statik digunakan untuk menggambarkan fungsional buah pinggang tisu. Technetium DMSA (asid dimercaptosuccinic) biasanya digunakan sebagai bahan radioaktif untuk pemeriksaan ini. Ia terkumpul di mana sahaja tempat tinggal buah pinggang tisu ada.

    Ini memungkinkan, sebagai contoh, pengesanan kedudukan atipikal atau bentuk kedua buah pinggang. Selepas radang, ia juga dapat diperiksa sama ada buah pinggang telah rosak.

  • Dinamik scintigraphy mewakili fungsi buah pinggang. Technetium radioaktif MAG3 (mercaptoacetyl trigliserol) sering digunakan untuk tujuan ini.

    Pertama, bahan tersebut diserap oleh tisu ginjal melalui lengan vena kira-kira 20 minit selepas suntikan. Ginjal kemudian mengeluarkannya ke dalam air kencing. Bahan radioaktif kemudian memasuki saluran kencing dengan air kencing dan terkumpul di pundi kencing.

    Semasa proses ini, pengukuran radiasi diambil dengan kamera gamma. Dari data yang diperoleh, representasi grafik sisi ginjal kanan dan kiri dapat dipisahkan. Nefrogram yang disebut ini boleh digunakan untuk menilai sama ada fungsi buah pinggang normal atau ada sekatan. Fungsi kedua buah pinggang juga dapat dibandingkan.

Scintigraphy untuk keradangan

Sekiranya terdapat keradangan pada tisu, ini menyebabkan peningkatan aktiviti metabolik di kawasan badan yang terjejas. Peningkatan aktiviti ini dapat digambarkan dengan a scintigraphy. Oleh itu kaedah ini sesuai untuk mencari fokus keradangan.

Atas sebab ini, rangka scintigraphy digunakan dalam rematik, misalnya, untuk mengesan atau menyingkirkan keradangan di sendi. Dalam kaedah lain, sel-sel radang secara khusus ditandai secara radioaktif dan dengan itu fokus keradangan dapat dilihat dengan kamera gamma. Dalam kaedah ini, yang dikenali sebagai leukosit scintigraphy, darah pertama kali diambil dari pesakit dan bahan radioaktif ditambahkan ke sel darah putih (leukosit). Sel-sel bertanda ini kemudian dikembalikan ke badan. Mereka merebak dengan darah dan terkumpul dalam tisu yang meradang. Mereka dapat dilihat dengan kamera gamma dan oleh itu keradangan dapat dikesan.