Scintigraphy tulang | Skintigrafi

Scintigraphy tulang

Tulang scintigraphy (juga dikenal sebagai skintigrafi kerangka) dapat digunakan untuk memvisualisasikan metabolisme tulang dan mengenal pasti bidang peningkatan aktiviti. Kami tulang bukan perancah yang tidak bernyawa, tetapi mengalami penumpukan dan kerosakan berterusan. Untuk scintigraphy daripada tulang, komponen metabolisme tulang yang ditandai secara radioaktif digunakan (difosfonat).

Selepas suntikan bahan tersebut, ia diedarkan ke seluruh badan dan dimasukkan ke dalam tulang selepas hanya beberapa minit. Semakin tinggi aktiviti metabolik, semakin banyak zarah radioaktif digabungkan dan semakin jelas tulang menonjol dalam gambar yang dirakam oleh kamera gamma. Ini boleh digunakan untuk pelbagai soalan yang membenarkan kerangka scintigraphy.

Di satu pihak, proses keradangan dan perubahan tulang dapat disiasat, misalnya di rematik atau osteomalacia (melembutkan tulang). Sekiranya disyaki bahawa prostesis sendi telah longgar, skintigrafi dapat memberikan maklumat. Sekiranya pengimejan biasa (misalnya sinar-x) tidak membenarkan penyataan yang boleh dipercayai dibuat, masih mungkin untuk menyiasat sama ada tulang patah atau tidak.

Begitu juga pada pesakit dengan kanser, persoalannya dapat diselidiki adakah tumor telah merebak ke tulang. Walau bagaimanapun, perkara berikut mesti selalu diambil kira dalam penilaian: Skintigrafi tulang sangat sensitif, yang bermaksud bahawa peningkatan kecil dalam aktiviti metabolik dapat dikesan dengan pasti. Sebaliknya, pemeriksaan tidak begitu spesifik, yang bermaksud bahawa tidak ada pernyataan yang boleh dipercayai mengenai penyebab kelainan pada scintigram.

Sebagai contoh, a kanser pesakit boleh digunakan untuk memeriksa sama ada sel-sel malignan telah tersebar ke tulang. Sekiranya scintigram tidak ketara, penyerakan juga tidak mungkin. Tetapi, jika ada bidang yang jelas terlihat pada skintigrafi, mereka tidak semestinya metastasis (keturunan dari kanser).

Ia juga boleh menjadi penyebab yang lebih tidak berbahaya, seperti akibat gangguan. Oleh itu, penilaian skintigrafi kerangka mesti selalu dibuat secara individu berkaitan dengan penemuan dan keadaan pesakit yang lain. Selain skintigrafi seluruh kerangka, hanya sebahagian tulang, misalnya tangan, dapat diperiksa secara terpisah.

Pada pesakit dengan penyakit rematik, scintigraphy tulang dapat digunakan untuk memeriksa apakah ada perubahan keradangan. Pemeriksaan ini juga memungkinkan untuk membezakan antara perubahan sendi patologi dan sama ada radang atau tidak. Ini adalah salah satu daripada banyak kaedah pemeriksaan yang mungkin untuk menilai aktiviti penyakit ini. Walau bagaimanapun, scintigraphy tidak sesuai untuk diagnosis rematik, kerana terlalu tidak spesifik. Ini bermaksud bahawa walaupun perubahan pada tulang akibat peningkatan aktiviti metabolik dapat dikesan dengan pasti, apa yang menyebabkannya tidak dapat ditentukan oleh scintigraphy sahaja.