Patah Pangkal Tengkorak: Punca, Rawatan, Komplikasi

Patah pangkal tengkorak: Penerangan

Fraktur pangkal tengkorak (patah tulang tengkorak) adalah salah satu patah tulang tengkorak, sama seperti patah tulang calvarial (patah bumbung tengkorak) dan patah tulang tengkorak muka. Ia biasanya dianggap sebagai kecederaan berbahaya, tetapi biasanya bukan kerana patah tulang itu sendiri, tetapi kerana otak sering cedera pada masa yang sama.

Jenis patah pangkal tengkorak

Jenis patah asas tengkorak yang paling penting ialah

 • Fraktur longitudinal tulang petrous (patah frontobasal)
 • Patah melintang tulang petrous (patah laterobasal)

Dalam patah tulang temporal melintang, jurang patah bermula pada permukaan posterior piramid tulang temporal, melintasi bumbung saluran pendengaran dalaman dan juga memanjang ke arah saluran saraf muka dan/atau labirin (tempat duduk telinga dalam).

Patah asas tengkorak: gejala

Gejala patah tulang pangkal tengkorak bergantung kepada sama ada patah tulang temporal membujur atau melintang. Apabila banyak saraf dan saluran melalui pangkal tengkorak dan boleh cedera akibat patah tulang, pelbagai jenis gejala berlaku.

Gejala patah tulang membujur tulang petrous

Sinus paranasal juga cedera dalam patah tulang temporal. Langkah juga boleh terbentuk dalam saluran pendengaran luaran. Dalam sesetengah pesakit, gegendang telinga pecah dan rantai osikular terganggu sehingga pengaliran bunyi terganggu (kehilangan pendengaran konduktif).

Dalam 15 hingga 25 peratus daripada semua kes patah tulang temporal, saraf muka lumpuh (lumpuh saraf muka). Mengoyakkan saraf penciuman mengganggu deria bau. Cecair hidung atau darah boleh mengalir dari hidung, telinga atau mulut.

Gejala patah tulang temporal melintang

Fraktur tengkorak basal: punca dan faktor risiko

Patah tengkorak basilar disebabkan oleh kesan kuat pada tengkorak, contohnya dalam konteks kemalangan jalan raya atau pergaduhan. Lebih separuh daripada mereka yang terjejas telah mengalami kemalangan jalan raya, biasanya perlanggaran secara langsung.

Dalam kira-kira 17 peratus daripada semua pesakit yang mengalami keretakan bumbung tengkorak, jurang patah itu meluas ke pangkal tengkorak.

Patah tengkorak biasanya berlaku bersama-sama dengan kecederaan otak traumatik (TBI). Fraktur asas tengkorak terpencil ditemui pada kira-kira empat peratus daripada semua pesakit yang mengalami kecederaan otak traumatik yang teruk. Disebabkan oleh bengkak di kawasan muka dan kerana akibat lain daripada kecederaan otak traumatik biasanya di latar depan, patah tulang pangkal tengkorak sering tidak disedari.

Pesakit dengan patah tulang tengkorak basilar selalunya mengalami pelbagai kecederaan (polytrauma) dan pada mulanya dimasukkan ke rawatan rapi. Untuk mendiagnosis patah tulang tengkorak basilar, doktor akan terlebih dahulu bertanya kepada pesakit - sejauh keadaan mereka mengizinkan - tentang keadaan kemalangan dan sejarah perubatan mereka (anamnesis). Beberapa soalan doktor mungkin

 • Bagaimana kemalangan itu berlaku?
 • Adakah anda dalam kesakitan?
 • Pernahkah anda perasan sebarang cecair bocor dari telinga, mulut atau hidung anda?
 • Adakah anda menghadapi masalah bercakap, mendengar atau melihat?

Pemeriksaan fizikal

telinga

Doktor memeriksa saluran pendengaran luaran pesakit untuk melihat sama ada langkah atau rembesan telinga telah terbentuk. Jika gegendang telinga masih utuh, darah biasanya terkumpul di telinga tengah (hematotympanum). Jika boleh, fungsi pendengaran kemudiannya diuji. Kehilangan pendengaran telinga tengah boleh dibezakan daripada kehilangan pendengaran telinga dalam menggunakan garpu tala.

Baki boleh dinilai dengan apa yang dipanggil cermin mata Frenzel. Jika organ keseimbangan yang terletak di telinga dalam gagal, ini membawa kepada gegaran mata (nystagmus).

Saraf kranial dan saluran darah besar

Kebocoran rembesan

Jika orang yang terjejas kehilangan cecair serebrospinal atau darah dari hidung, telinga atau mulut, ini juga boleh menjadi petunjuk patah tulang pangkal tengkorak. Oleh kerana cecair serebrospinal yang bocor dari hidung kelihatan sangat mirip dengan rembesan hidung, pemeriksaan makmal diperlukan. Jalur ujian khas digunakan untuk menentukan kepekatan gula (kepekatan glukosa): Kepekatan gula lebih tinggi dalam cecair serebrospinal daripada dalam rembesan hidung.

peralatan diagnostik

Jika orang yang terjejas telah hilang pendengaran atau mengalami lumpuh muka, imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI) akan dilakukan. Ini boleh digunakan untuk menolak hematoma di otak dan memvisualisasikan saraf muka.

Fraktur tengkorak basilar: rawatan

Pesakit yang mengalami patah tulang pangkal tengkorak mesti dipantau selama 24 jam pertama dengan rehat tidur dan kepala mereka ditinggikan. Di samping itu, rawatan bergantung pada tahap patah tulang pangkal tengkorak.

Fraktur pangkal tengkorak: rawatan konservatif

Saluran telinga yang cedera dibersihkan dan ditutup dengan pembalut steril. Jika patah tulang pangkal tengkorak telah menyebabkan kehilangan pendengaran di telinga dalam, rawatan reologi yang dipanggil dimulakan, seperti dalam kes kehilangan pendengaran secara tiba-tiba: Bahan aktif tertentu digunakan dalam usaha untuk meningkatkan peredaran darah di telinga dalam. . Sebarang pening yang berlaku boleh dikurangkan dengan ubat khas (antivertiginosa).

Jika cecair serebrospinal bocor dari hidung, telinga atau mulut akibat patah tulang pangkal tengkorak, antibiotik mesti terlebih dahulu diberikan sebagai langkah pencegahan untuk mengelakkan jangkitan menaik. Jika kecacatan terletak di fossa kranial tengah dan cecair serebrospinal mengalir melalui telinga, jurang ini biasanya tertutup secara spontan dan jarang perlu dirawat melalui pembedahan.

Fraktur pangkal tengkorak: pembedahan

Pembedahan sentiasa diperlukan untuk patah tulang di kawasan fossa kranial anterior (terutamanya lamina cribrosa) apabila cecair saraf mengalir melalui hidung. Ini kerana jurang itu tidak menutup secara spontan dan jangkitan boleh berkembang walaupun bertahun-tahun kemudian. Semasa operasi, meninges (dura) terlebih dahulu ditutup supaya ia tidak telap kepada cecair serebrospinal. Tulang itu kemudiannya dibina semula.

Pendarahan yang disebabkan oleh pecah saluran otak juga mesti dihentikan melalui pembedahan. Pakar bedah mengeluarkan hematoma yang terletak di ruang epidural yang dipanggil. Ini menghalang tekanan dalam otak daripada meningkat dan menyebabkan kerosakan otak.

Fraktur tengkorak basilar: perjalanan penyakit dan prognosis

Fraktur tengkorak basilar: komplikasi

Komplikasi yang berkemungkinan patah pangkal tengkorak adalah

 • Keradangan otak (meningitis)
 • Pengumpulan nanah (empyema)
 • Abses otak
 • Kecederaan pada arteri karotid (arteri karotid)
 • Carotid sinus cavernosus fistula (litar pintas vaskular di mana darah mengalir dari arteri karotid ke dalam plexus vena dalam tengkorak)
 • Lesi saraf kranial kekal

Komplikasi sedemikian boleh memburukkan lagi prognosis patah tulang tengkorak basilar.