Pangkalan Tengkorak: Struktur, Fungsi & Penyakit

Bahagian bawah tengkorak dipanggil pangkal tengkorak. The otak terletak di permukaan dalamannya. Melalui bukaan di tengkorak asas, sejumlah dua belas kranial saraf and darah kapal masuk ke leher dan juga wajah tengkorak.

Apakah asas tengkorak?

Pangkal tengkorak mewakili fossa kranial di mana otak berehat. Ia juga dipanggil cranii asas. Dalam bahasa Inggeris, ia dipanggil asas scull. Melalui pangkal tengkorak, yang otak disambungkan ke leher dan ke tengkorak muka oleh beberapa saraf and darah kapal. Yang dalam pangkal tengkorak (Basis cranii interna) terbahagi kepada fossa kranial anterior, tengah dan posterior. Ia adalah sisi menghadap otak. Pangkal tengkorak luar (Basis cranii externa) sekali lagi adalah sisi yang menghadap ke otak. Tegasnya, ia mewakili tengkorak wajah. Dengan definisi yang ketat, hanya cranii interna yang disebut pangkal tengkorak. Secara keseluruhan, ia terdiri daripada lima tulang, iaitu tulang frontal (Os frontale), tulang ethmoid (Os ethmoidale), tulang sphenoid (Os sphenoidale), tulang oksipital (Os occipitale) dan tulang temporal (Os temporale).

Anatomi dan struktur

Pangkalan tengkorak dalaman terdiri daripada fossa kranial anterior (fossa cranii anterior), fossa kranial tengah (fossa cranii media), dan fossa kranial posterior (fossa cranii posterior). Fossa kranial anterior terdiri daripada tulang etmoid dan temporal dan frontal tulang, yang dilampirkan secara lateral. Fossa kranial anterior dibezakan dari fossa kranial tengah (fossa cranii media) oleh sayap sphenoid yang lebih rendah. Media fossa cranii menempatkan sebahagian batang otak, bahagian tengah otak, dan lobus temporal serebrum. Fossa kranial tengah dibahagikan kepada dua bahagian oleh apa yang disebut Türkensattel. Di tengah pelana turciform (sella turcica) adalah a kemurungan bagi kelenjar pituitari (fossa hypophysialis). Fossa posterior (fossa cranii posterior) terdiri daripada tiga kranial tulang tulang occipital (os occipitale), tulang sphenoid (os sphenoidale) dan tulang temporal (os temporale). Di tengah fossa kranial posterior terletak lubang oksipital (foramen magnum). Melalui foramen magnum, medulla oblongata keluar dari bahagian dalam tengkorak dan masuk ke dalam saraf tunjang. Di fossa posterior, terdapat titik laluan lain untuk kranial saraf dan arteri.

Fungsi dan Tugas

Pangkal tengkorak mempunyai tugas melindungi otak dari pengaruh luaran. Pada masa yang sama, ia mempunyai banyak titik laluan untuk saraf kranial dan darah kapal yang menghubungkan otak ke seluruh badan. Tanpa asas tengkorak, otak akan mudah mengalami kejutan dan kehilangan kemampuannya untuk berfungsi. Sebanyak dua belas laluan melalui pangkal tengkorak diperlukan untuk saraf dan saluran darah untuk bersentuhan dengan seluruh organ tubuh. Canalis opticus adalah petikan di tulang sphenoid anterior fossa kranial tengah. Kedua-duanya saraf optik dan oftalmik arteri melalui pembukaan ini. Kedua-duanya bertanggungjawab untuk membekalkan mata. Saraf hipoglossal, yang bertanggungjawab untuk fungsi motor lidah, melalui saluran saraf hipoglossal. Jagular dalaman vena (urat jugular dalaman) memasuki leher melalui jugulare foramen (lubang jugular). Yang dalaman arteri karotid (arteri karotid dalaman) melalui karotis kanalis. Terusan bertulang di tulang petrous, kanalis musculotubarius, berfungsi sebagai pembuka tiub eustachian. Saraf rahang atas sensori murni keluar dari rongga kranial melalui foramen rotundum. Titik laluan lain di dasar tengkorak termasuk foramen ovale, foramen spinosum, dan foramen lacerum untuk tali saraf penting, serta porus acusticus internus untuk terusan pendengaran dan foramen alare caudale untuk rahang atas arteri.

Penyakit

Pangkal tengkorak patah mewakili penyakit serius pangkal tengkorak. Pangkal tengkorak patah selalu berlaku setelah kekuatan kuat di kepala kawasan kebanyakannya disebabkan oleh kemalangan tetapi juga oleh pukulan atau tendangan. Dalam kes ini, patah tulang berlaku di fossa kranial anterior, tengah atau posterior. Frontobasal (hidung and pangkal tengkorak) dan laterobasal patah (telinga dan pangkal tengkorak) paling kerap berlaku. Cecair serebrospinal dan darah biasanya bocor dari hidung dan telinga. Kerana trauma sebenar atau pendarahan ke otak, kadang-kadang kabur kesedaran dan kekurangan neurologi berlaku. Kerana banyak saraf melalui bukaan kecil di dasar tengkorak, jebakan mereka mungkin berlaku. Akibatnya, kelumpuhan dan kehilangan deria mungkin berlaku. A patah dasar tengkorak adalah sangat mengancam nyawa keadaan yang hasilnya tidak dapat diramalkan. Walau bagaimanapun, terdapat juga penyakit pangkal tengkorak yang dicirikan oleh proses pertumbuhan yang memenuhi ruang di kawasan ini. Dalam kebanyakan kes, ini adalah tumor asas tengkorak jinak. Walaupun sifatnya jinak, namun tumor ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa. Sebagai contoh, mereka mampu menghancurkan struktur tulang pangkal tengkorak dan tumbuh di sekitar saraf kranial atau saluran darah. Apabila saraf kranial terjejas, gejala seperti gangguan penglihatan, gangguan penciuman dan gustatory, kelumpuhan otot muka, muka kesakitan atau kebas pada bahagian muka, dan hilang pendengaran mungkin berlaku. Selanjutnya, tinnitus, pening, disfagia atau kelemahan muka, kepala dan otot bahu juga boleh berlaku. Tumor di pangkal tengkorak tidak selalu bertanggungjawab terhadap gejala ini. Keradangan dan kecederaan di kawasan ini juga merupakan penyebab yang mungkin. Pemeriksaan dilakukan dengan teknik pencitraan seperti MRI atau CT. Sekiranya berlaku kecederaan, tindakan segera mesti diambil. Tumor jinak hanya boleh dirawat secara pembedahan sekiranya kualiti hidup sangat terhad. Kadang-kadang menghalang pertumbuhan dadah dapat menghentikan proses pertumbuhan tumor.