Gangguan tidur semasa menopaus

Menopaus boleh mencetuskan gangguan tidur

Menopaus merujuk kepada masa sekitar pemberhentian haid yang kekal (menopaus). Ovari secara beransur-ansur berhenti menghasilkan hormon seks wanita estrogen dan progesteron.

Ini mengakibatkan perubahan hormon dan turun naik, yang menampakkan diri dalam aduan fizikal dan/atau psikologi yang lebih atau kurang ketara. Sesetengah wanita merasakan tiada perubahan langsung, manakala yang lain mengalami hot flashes, berpeluh, perubahan mood atau kulit kering, contohnya. Gangguan tidur semasa menopaus juga bukan perkara biasa. Mungkin terdapat pelbagai sebab mengapa masalah tidur berlaku lebih kerap semasa menopaus.

Punca masalah tidur semasa menopaus

Kekurangan estrogen

Dalam wanita menopaus, paras estrogen yang berkurangan juga menjejaskan kualiti tidur malam: Estrogen menjejaskan proses metabolik tertentu dalam otak yang mempengaruhi tempoh fasa tidur nyenyak. Kekurangan estrogen boleh memendekkan ini. Di samping itu, badan menghasilkan kurang progesteron yang menggalakkan tidur dengan usia yang semakin meningkat.

Berpeluh malam

Punca gangguan tidur yang paling biasa semasa menopaus ialah kilat panas biasa dan peluh yang berkaitan (waktu malam): Dari satu saat ke satu detik, peluh keluar ke seluruh badan wanita yang terjejas. Kadang-kadang seluruh pakaian berpeluh semasa kilat panas sedemikian.

apnea tidur

Satu lagi punca gangguan tidur semasa menopaus adalah apa yang dipanggil apnea tidur. Dalam kes ini, jeda pendek dan berisiko dalam pernafasan berlaku semasa tidur. Orang yang terjejas bangun, tetapi biasanya tertidur semula serta-merta, tanpa mengingati kejadian pada waktu malam kemudian. Pada siang hari, bagaimanapun, mereka biasanya berasa letih. Ia sentiasa terbaik bagi mereka yang terjejas untuk mendapat apnea tidur yang dijelaskan secara perubatan.

Ubat

Ubat-ubatan tertentu yang ditetapkan untuk rawatan penyakit kardiovaskular atau hipertiroidisme, contohnya, juga boleh memberi kesan negatif pada tidur - penyakit yang biasanya berlaku di kemudian hari.

Rawatan gangguan tidur semasa menopaus

Semasa menopaus, masalah tidur boleh menjadi sangat menyedihkan. Pada mulanya, wanita yang terjejas boleh cuba merawat gangguan tidur menopaus secara semula jadi. Pelbagai langkah boleh membantu, contohnya:

  • Menahan diri daripada alkohol, kafein, nikotin dan makan malam yang berat
  • Senaman relaksasi seperti yoga sebelum tidur
  • Mengelakkan tidur siang
  • Senaman/bersukan yang kerap

Selain itu, anda boleh cuba menguruskan insomnia semasa menopaus dengan ubat herba. Sebagai contoh, ramai penghidap mendapati ia membantu untuk:

  • Lavender
  • Melissa
  • Valerian
  • Hop
  • Passionflower

Bahan aktif boleh didapati dalam bentuk kapsul atau sebagai campuran teh dan bertujuan untuk menggalakkan tidur.

Anda mengalami gangguan tidur yang melampau semasa menopaus dan ubat semulajadi tidak membantu anda? Jika ya, doktor anda mungkin menetapkan ubat yang menggalakkan tidur. Walau bagaimanapun, banyak alat bantuan tidur preskripsi dengan cepat boleh menjadi ketagihan dan oleh itu hanya boleh digunakan untuk masa yang singkat, jika ada.

Apa yang doktor buat?

Terapi penggantian hormon (juga dikenali sebagai HRT, HRT atau terapi hormon) boleh membantu melawan gejala menopaus seperti hot flashes dan dengan itu secara tidak langsung juga terhadap gangguan tidur semasa menopaus. Dalam proses ini, wanita yang terjejas menerima hormon seks untuk mengimbangi pengeluaran badan yang semakin berkurangan.

Kajian menunjukkan bahawa HRT boleh mengurangkan kilat panas sehingga 75 peratus, yang juga menjadikannya lebih mudah untuk tidur dan terus tidur. Terapi hormon juga boleh dilakukan dengan hormon tumbuhan yang dipanggil phytoestrogens. Walau bagaimanapun, fitoestrogen hanya menjejaskan kekerapan kilat panas, tetapi tidak menghalang berlakunya kilat panas pada waktu malam.

Penemuan kajian lain ialah akupunktur boleh mengurangkan keamatan kilat panas, yang mungkin memberi kesan positif kepada tertidur dan terus tidur.