Gangguan Tidur – Apa yang Membantu

Gambaran ringkas

 • Perihalan: Masalah mengantuk dan/atau terus tidur, berasa terlalu letih pada siang hari
 • Gejala: Berbeza-beza bergantung pada jenis gangguan tidur; selain letih, contohnya sakit kepala, masalah ingatan, gangguan makan, gigi bergema, gangguan pergerakan anggota badan, gangguan pernafasan, tidur berjalan.
 • Punca: Tekanan atau keadaan tidur yang tidak menyenangkan, tetapi juga penyakit psikologi, organik atau neurologi, ubat-ubatan, ubat-ubatan
 • Petua: Pastikan kebersihan tidur yang baik (waktu tidur tetap, suhu bilik tidur yang selesa, tiada kopi atau alkohol pada waktu petang), jangan cuba memaksa diri anda untuk tidur, teknik relaksasi (yoga, meditasi, dll.), tumbuhan ubatan (cth. kapsul, lozenges atau teh), mandian menggalakkan tidur
 • Bila nak jumpa doktor? Dalam kes gangguan tidur yang berterusan; jika gangguan tidur adalah beban yang besar; jika anda letih dan tidak dapat menumpukan perhatian pada siang hari. Titik hubungan pertama ialah doktor keluarga anda. Dia akan merujuk anda kepada pakar jika perlu.

Gangguan tidur: Penerangan

Hampir semua orang mengalami masalah tidur jangka pendek selama beberapa hari semasa fasa kehidupan yang tertekan, semasa penyakit (cth selesema dengan batuk dan hidung tersumbat) atau disebabkan oleh situasi yang tertekan. Mereka biasanya tidak berbahaya.

Gangguan tidur berleluasa dan bukan perkara kecil. Gangguan tidur kronik, khususnya, boleh menyekat kesejahteraan harian dan prestasi mereka yang terjejas, menjejaskan kemahiran sosial mereka dan membawa kepada kemalangan.

Gangguan tidur: Bagaimana mereka menampakkan diri?

Pakar membezakan antara lebih daripada 80 gangguan tidur yang berbeza, yang boleh dibahagikan kepada lapan kumpulan utama mengikut jenis gejala:

 1. Insomnia: Ini termasuk kesukaran untuk tidur, sukar tidur sepanjang malam, terjaga awal pagi dan tidur yang tidak menyegarkan secara kronik. Di samping itu, mereka yang terjejas mengadu keletihan, perhatian atau masalah ingatan, gangguan mood, ketegangan, sakit kepala dan/atau kebimbangan tentang gangguan tidur. Insomnia adalah salah satu bentuk gangguan tidur yang paling biasa. Ia boleh dicetuskan oleh tekanan psikologi (contohnya kebimbangan kewangan) atau penyalahgunaan bahan (seperti penggunaan pil tidur yang berlebihan).
 2. Gangguan pernafasan yang berkaitan dengan tidur: Ia termasuk, sebagai contoh, pelbagai bentuk apnea tidur. Ini menyebabkan pernafasan terhenti pada waktu malam, iaitu pernafasan terhenti seketika – selalunya tidak disedari oleh orang yang tidur.
 3. Gangguan irama tidur-bangun sirkadian: Gangguan tidur berirama sedemikian boleh dicetuskan oleh perubahan zon waktu (jet lag), kerja syif, penyakit organik atau penyalahgunaan ubat atau bahan. Mereka membawa kepada insomnia dan mengantuk siang hari yang teruk.
 4. Parasomnia: Ini adalah gangguan episodik tidur akibat fenomena fizikal yang luar biasa atau tingkah laku seperti berjalan sambil tidur, mimpi buruk, mengerang pada waktu malam, gangguan makan yang berkaitan dengan tidur atau pundi kencing yang berulang tanpa sedar semasa tidur.
 5. Gangguan pergerakan yang berkaitan dengan tidur: Gangguan tidur di sini disebabkan oleh pergerakan yang mudah, biasanya stereotaip. Gangguan pergerakan yang berkaitan dengan tidur adalah sindrom kaki resah (RLS). Gangguan tidur lain dalam kategori ini termasuk gangguan pergerakan anggota badan secara berkala dan pengisaran gigi pada waktu malam.
 6. Gangguan tidur lain: Ini merujuk kepada semua gangguan tidur yang tidak boleh diberikan kepada mana-mana kategori lain, contohnya kerana ia belum lagi disiasat dengan secukupnya atau mempunyai ciri kategori gangguan tidur yang berbeza.

Pelbagai gangguan tidur boleh bertindih. Contohnya, sesetengah orang mengalami insomnia serta sleepwalking (sejenis parasomnia) dan gangguan pernafasan yang berkaitan dengan tidur. Inilah yang menjadikan subjek gangguan tidur begitu kompleks.

Gangguan tidur: Punca dan kemungkinan penyakit

Gangguan tidur boleh dibahagikan kepada gangguan tidur primer dan sekunder mengikut puncanya:

Gangguan tidur utama

Tiada punca fizikal atau psikologi boleh ditemui untuk gangguan tidur utama. Ia disebabkan oleh tekanan atau keadaan tidur yang tidak menyenangkan, sebagai contoh.

Gangguan tidur sekunder

Gangguan tidur sekunder mempunyai sebab fizikal (organik) atau psikologi atau psikiatri:

 • Penyakit mental seperti kemurungan, gangguan keresahan (cth gangguan kebimbangan umum), psikosis atau skizofrenia hampir selalu juga mencetuskan gangguan tidur (contohnya kesukaran untuk tidur dan terus tidur).
 • Ubat kadangkala boleh menyebabkan gangguan tidur sebagai kesan sampingan. Ini termasuk antibiotik, antidepresan tertentu (cth perencat MAO, SSRI), ubat tekanan darah tinggi (cth penyekat alpha), ubat asma (cth teofilin), pil tidur seperti benzodiazepin (gangguan tidur yang diperbaharui selepas pemberhentian secara tiba-tiba persediaan), kortison, hormon tiroid, ubat untuk demensia, diuretik, antihistamin (ubat alahan) dan ubat yang diterima pesakit kanser sebagai sebahagian daripada kemoterapi (sitostatik).
 • Dadah yang sah dan haram juga boleh menyebabkan gangguan tidur, contohnya dalam bentuk kesukaran untuk tidur, sukar tidur sepanjang malam atau apnea tidur. Dadah yang mengganggu tidur termasuk alkohol, kafein (cth kopi, teh hitam, minuman tenaga), nikotin, kanabis, heroin, kokain dan ekstasi.

Gangguan tidur: Apa yang anda boleh lakukan sendiri

Kadangkala penyakit fizikal atau mental menjadi punca gangguan tidur. Dalam kes sedemikian, rawatan oleh doktor sudah tentu menjadi keutamaan. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, anda juga boleh melakukan sesuatu tentang gangguan tidur itu sendiri.

Peraturan untuk tidur nyenyak

Dua pertiga daripada semua gangguan tidur boleh diperbaiki dengan langkah bukan perubatan. Di atas semua, ini termasuk kebersihan tidur yang baik. Ia termasuk peraturan berikut:

 • Jangan tidur lebih daripada keperluan badan anda. Ini amat penting untuk orang yang lebih tua.
 • Biasakan mempunyai waktu tidur yang tetap.
 • Jangan tidur sebentar pada siang hari (cth. tidur tengah hari).
 • Pastikan keadaan tidur yang selesa. Ini termasuk suhu bilik tidur yang betul (sekitar 18 °C adalah ideal).
 • Jangan minum alkohol atau kopi pada waktu petang – kedua-duanya mempunyai kesan merangsang. Jika anda sensitif terhadap kafein, anda harus mengelakkannya dari tengah hari dan seterusnya. Ini juga terpakai kepada kola, minuman tenaga dan koko.
 • Pastikan anda mengambil makanan yang seimbang dan bersenam dengan kerap. Jika anda hanya makan makanan segera dan duduk di sofa sepanjang hari, jangan terkejut jika anda mengalami masalah tidur.
 • Pastikan anda mempunyai malam yang santai yang membawa hari itu ke penutup yang perlahan. Sebaliknya, latihan kecergasan yang berat pada waktu petang atau thriller yang mengujakan semasa bacaan petang boleh menggalakkan gangguan tidur (contohnya kesukaran untuk tidur).

Petua melawan gangguan tidur

Selain kebersihan tidur yang baik, petua berikut juga boleh membantu melawan gangguan tidur:

 • Sekatan tidur: Bunyi paradoks, tetapi ia membantu: orang yang sihat dengan masalah tidur yang mengurangkan jumlah tidur yang mereka dapat pada waktu malam selama sekurang-kurangnya seminggu tertidur dengan lebih cepat pada malam berikutnya, tidur dengan lebih nyenyak dan kurang kerap bangun pada waktu malam. Seorang ahli terapi boleh mengira berapa lama waktu tidur perlu dikurangkan dalam setiap kes individu. Untuk melakukan ini, anda mesti menyimpan diari tidur terlebih dahulu selama dua minggu di mana anda merekodkan masa yang anda habiskan di atas katil setiap malam dan menganggarkan masa anda tertidur, kekerapan anda bangun dan jumlah masa yang anda habiskan untuk tidur.
 • Tiada cubaan sawan untuk tertidur: Daripada melambung dan berpusing dengan gelisah selama berjam-jam pada waktu malam, ia membantu sesetengah pesakit untuk mengambil buku yang santai atau bangun dan menyibukkan diri secara aktif (contohnya menyeterika).
 • Niat paradoks: Jika anda mengalami kesukaran untuk tidur, anda boleh mencuba "perintah bangun": Minta diri anda untuk berjaga apabila anda berbaring. Ini selalunya membantu anda tertidur dengan lebih cepat berbanding jika anda cuba tertidur dengan panik.
 • Pemfokusan kognitif: Tumpukan pada fikiran dan imej yang menenangkan di atas katil.
 • Berhenti berfikir: Jika pemikiran dan renungan yang berterusan menghalang anda daripada tertidur, anda harus hentikan pemikiran sedemikian dengan berhati-hati - setiap kali baru (mungkin dengan kuat atau bertimbang rasa, tetapi dalam apa jua keadaan tegas "Berhenti!").
 • Teknik relaksasi: Kelonggaran otot progresif, latihan autogenik, biofeedback, yoga dan meditasi juga boleh mengurangkan gangguan tidur dalam jangka panjang.

Rawatan dengan tumbuhan ubatan (phytotherapy)

Kesan langkah-langkah yang diterangkan di atas, seperti kebersihan tidur yang baik dan teknik relaksasi, boleh disokong dengan tumbuhan ubatan. Mereka mempunyai kesan santai, menenangkan dan/atau menggalakkan tidur:

Persediaan tumbuhan ubatan dari farmasi

Kesan tumbuhan ubatan yang dinyatakan boleh dimanfaatkan sebaiknya jika anda menggunakan sediaan siap sedia yang sesuai dari farmasi. Ubat herba (phytopharmaceuticals) mempunyai kandungan terkawal bahan aktif dan diluluskan secara rasmi sebagai ubat. Mereka boleh didapati dalam bentuk titisan, kapsul, tablet bersalut atau tablet. Banyak phytopreparations juga menggabungkan beberapa tumbuhan ubatan.

Tumbuhan ubatan sebagai teh

Anda juga boleh mencuba teh tumbuhan ubatan untuk gangguan tidur, kegelisahan dan kegelisahan:

 • Passionflower: Ia boleh membantu dengan bentuk kegelisahan saraf yang ringan, kesukaran untuk tidur dan aduan jantung yang gementar. Herba passionflower sering dijumpai dalam campuran teh bersama-sama dengan tumbuhan ubatan lain yang menenangkan dan menenangkan seperti lavender dan valerian.
 • Valerian: Ia mempunyai kesan menenangkan, tetapi bukan anestetik (narkotik) seperti pil tidur kimia. Teh yang diperbuat daripada akar valerian boleh membantu dengan gangguan tidur yang disebabkan oleh kegelisahan, kegelisahan dalaman atau terlalu banyak kopi. Untuk gangguan tidur kronik, anda perlu minum beberapa cawan sepanjang hari.
 • Hop: Mereka boleh meningkatkan kesan menenangkan valerian kerana agen penenang yang kuat terbentuk dalam kon hop semasa penyimpanan. Hop sering digunakan dalam campuran teh (cth sebagai teh hop-valerian).
 • Lemon balm: Lemon balm ialah tumbuhan ubatan yang terkenal daripada perubatan monastik. Daun balsem lemon (dan minyak balsem lemon yang mahal) mempunyai kesan menenangkan, antara lain. Jika anda mengalami masalah tidur, anda harus minum beberapa cawan teh daun balsem lemon sepanjang hari.
 • Lavender: Dengan bunga ungunya, ia telah lama dihargai kerana kesannya yang menenangkan dan menggalakkan tidur. Jika anda mengalami masalah tidur, minum dua cawan teh lavender sebelum tidur.

St. John's wort boleh mengurangkan keberkesanan pil perancang dan kontraseptif hormon lain serta banyak ubat lain (cth ubat untuk asma dan aritmia jantung, penipisan darah jenis coumarin). Oleh itu, anda harus berunding dengan doktor anda sebelum menggunakannya.

Mandi yang menenangkan dan mengantuk

Mandi dengan herba perubatan juga boleh membantu dengan gangguan tidur. Anda boleh sama ada membeli mandian penenang yang sudah siap dari farmasi atau kedai ubat atau sediakan sendiri campuran mandian, contohnya mandian lavender berasaskan minyak lavender.

Anda memerlukan pengemulsi seperti kuning telur, susu atau krim. Ia memastikan bahawa minyak tidak larut air diagihkan dengan baik di dalam air mandian dan tidak terapung di permukaan atau berpaut pada tepi tab mandi. Cara menyediakan mandian lavender:

 • Untuk mandi penuh, campurkan bersama dua kuning telur, secawan krim (atau susu), dua sudu madu, tiga hingga empat sudu garam dan satu sudu teh minyak lavender.
 • Masukkan campuran ke dalam air mandian pada suhu 37 hingga 38°C.
 • Rendam sekurang-kurangnya 20 minit.

Anda juga boleh menggunakan bunga lavender sebagai ganti minyak lavender: Tuangkan dua liter air panas ke atas 100g bunga lavender, biarkan meresap selama 5 minit dan masukkan ke dalam air mandian. Mandi hendaklah berlangsung sekurang-kurangnya 20 minit.

Sapu dengan minyak lavender

Sebagai contoh, anda boleh meminta seseorang untuk memanaskan beberapa titis minyak di tangan mereka dan kemudian menggosoknya ke belakang anda selama beberapa minit (hanya menggunakan tekanan ringan dan mengelakkan tulang belakang).

Anda boleh sapu minyak lavender ke kaki anda sendiri. Bekerja dari buku lali hingga ke hujung kaki.

Sebaik-baiknya baring di atas katil untuk menggosok (punggung, kaki) supaya anda boleh berehat serta-merta selepas itu.

Mampat camomile

Mampat chamomile juga merupakan aplikasi haba yang menggalakkan tidur:

 • Tuang setengah liter air mendidih ke atas satu atau dua sudu bunga chamomile.
 • Tutup dan biarkan meresap selama lima minit, kemudian tapis bunga.
 • Letakkan kompres dalam minuman dan biarkan meresap selama beberapa minit.
 • Letakkan kain dalam yang direndam dekat dengan perut anda dan biarkan ia berfungsi selama 20 hingga 30 minit.

Pemampatan perut terhadap insomnia paling baik digunakan pada waktu petang sebelum tidur.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai penggunaan pemampat yang betul dalam artikel Balut (mampat) dan memampatkan.

Pil tidur tanpa preskripsi

Pil tidur di kaunter boleh didapati di farmasi, banyak kedai ubat dan kedai makanan kesihatan. Ini termasuk, sebagai contoh

 • Pil tidur yang mengandungi diphenhydramine atau doxylamine
 • Pil tidur yang mengandungi hormon tidur melatonin dalam dos yang rendah (tidak terpakai untuk Switzerland)

Pil tidur yang dijual bebas adalah pilihan yang baik jika langkah bukan ubat (kebersihan tidur yang baik dll.) tidak cukup membantu. Ahli farmasi atau doktor anda akan memberitahu anda cara menggunakan persediaan dengan betul dan berapa lama anda boleh mengambilnya.

Jika anda juga mengambil ubat lain, bincangkan penggunaan pil tidur tanpa preskripsi dengan doktor atau ahli farmasi anda. Dia boleh menasihati anda tentang pemilihan persediaan yang sesuai dan menilai kemungkinan interaksi antara ubat-ubatan anda.

Gangguan tidur: Rawatan rumah

Jika anda mengalami masalah tidur atau terus tidur, pelbagai ubat rumah untuk gangguan tidur mungkin boleh membantu anda.

Sejuk untuk insomnia

Mandi air sejuk: Mandi pada waktu petang boleh memberi kesan yang menggalakkan tidur. Untuk melakukan ini, gunakan air sejuk pada suhu sekitar 18 darjah Celsius. Mulakan di kaki dan kemudian perlahan-lahan gerakkan pancutan air ke bahagian luar kaki ke lutut. Kemudian biarkan jet bergerak kembali ke bahagian dalam kaki.

Kemudian perlahan-lahan lap air dengan tuala – jangan keringkan! Anda perlu mengulangi rendaman kaki sejuk setiap petang.

Mampat betis yang sejuk dan lembap: Ia mempunyai kesan menenangkan dan melegakan, terutamanya jika ia dibiarkan lama, contohnya semalaman. Mereka juga boleh digunakan untuk membantu anda tertidur.

Kehangatan boleh menggalakkan tidur

Ramai orang juga mendapati kehangatan di atas katil sebelum tidur menyenangkan. Sebagai ubat rumah mudah untuk insomnia, anda boleh meletakkan botol air panas atau bantal bijirin hangat (contohnya bantal batu ceri) di atas katil. Ini mempunyai kesan santai dan menggalakkan peredaran darah.

Susu suam dengan madu untuk membantu anda tertidur

Susu suam dengan madu boleh membantu anda tertidur. Ia bukan sahaja boleh melegakan selaput lendir yang merengsa di tekak (contohnya jika anda selsema) – susu juga mengandungi asid amino triptofan. Ini boleh merangsang pembebasan hormon tidur melatonin dalam otak.

Untuk melakukan ini, triptofan memerlukan alat pengangkutan: albumin protein pengangkutan. Walau bagaimanapun, asid amino lain mengikat lebih baik kepada molekul pengangkutan. Di sinilah madu berperanan: karbohidrat yang terkandung di dalamnya menghalang pemindahan asid amino ke dalam otak - tetapi triptofan adalah pengecualian.

Jika anda ingin memanfaatkan kesan ini, panaskan segelas atau cawan susu dan larutkan satu sudu teh madu di dalamnya. Sebelum tidur, minum susu madu dalam teguk kecil, sebaik-baiknya suam-suam kuku.

Bayi di bawah umur satu tahun tidak boleh minum madu. Ia boleh mengandungi toksin bakteria yang berbahaya bagi mereka.

Petua menentang gangguan tidur pada kanak-kanak

Tidur yang lena amat penting untuk perkembangan kanak-kanak. Berikut ialah beberapa petua untuk menyokong tidur yang lena dan mengatasi gangguan tidur pada kanak-kanak:

 • Waktu tidur dan bangun yang kerap: Ini amat penting untuk kanak-kanak. Pastikan anda mematuhi masa-masa ini dengan tegas - walaupun pada hujung minggu dan semasa cuti.
 • Ritual tidur kecil: Mandi setiap petang, permainan yang tenang, cerita sebelum tidur malam atau lagu boleh membantu kanak-kanak tertidur. Pastikan keteraturan dan konsistensi.
 • Bilik tidur yang gelap: Lampu di dalam bilik tidur anak anda hendaklah dimatikan atau sekurang-kurangnya dimalapkan. Lampu malam kecil dibenarkan jika ia membuatkan kanak-kanak berasa lebih selesa.
 • Tidur di katil mereka sendiri: Jangan biarkan anak tertidur di atas sofa di ruang tamu atau di lengan anda, jika tidak, ia akan terbiasa dengan corak tidur yang salah.
 • Tiada puting atau botol: Jangan cuba menidurkan bayi dengan puting atau botol – walaupun ia sukar.
 • Keterbukaan: Aktiviti luar biasa, penyakit atau acara keluarga boleh menyebabkan gangguan tidur sementara pada kanak-kanak. Ia juga boleh membantu kanak-kanak yang lebih kecil yang sudah boleh bercakap jika anda bercakap dengan mereka tentang perkara yang mengganggu atau memberi tekanan kepada mereka - tetapi pada waktu siang dan bukan sebelum waktu tidur.
 • Lindungi pejalan kaki kecil: Sleepwalking pada kanak-kanak biasanya berlaku antara umur empat dan lapan tahun dan biasanya sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengambil langkah berjaga-jaga keselamatan untuk mengelakkan kemalangan semasa berjalan sambil tidur (cth. palang keselamatan pada tingkap, penghadang di tangga, loceng penggera pada pintu bilik kanak-kanak untuk membangunkan ibu bapa).
 • Keselamatan semasa serangan panik: Serangan panik pada waktu malam berlaku terutamanya pada kanak-kanak berumur empat hingga dua belas tahun. Kanak-kanak itu tiba-tiba bangun sambil menjerit dan sering bermandi peluh, keliru, keliru dan tidak dapat mengingati sebarang "mimpi buruk". Keesokan paginya, mereka biasanya tidak ingat apa-apa tentang serangan panik itu. Sebagai ibu bapa, tidak banyak yang boleh anda lakukan kecuali menghiburkan anak yang terkejut dan meyakinkan mereka bahawa semuanya baik-baik saja. Apabila kanak-kanak itu semakin dewasa, serangan panik biasanya berkurangan dan dengan mereka gangguan tidur.

Gangguan tidur: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Kadangkala gangguan tidur hilang dengan sendirinya sebaik sahaja pencetus (seperti fasa tekanan di tempat kerja, berpindah rumah, penyakit) hilang. Dalam kes lain, kebersihan tidur yang baik (lihat di atas) boleh menghapuskan gangguan tidur. Lawatan ke doktor adalah dinasihatkan jika:

 • gangguan tidur berterusan (tiada tidur yang lena dan/atau berterusan tiga malam seminggu selama sekurang-kurangnya satu bulan),
 • tidur malam yang terganggu menyebabkan anda banyak tekanan dan
 • anda sering letih dan tidak fokus pada siang hari.

Jika anda mengalami gangguan tidur yang tertekan, pergi ke doktor keluarga anda terlebih dahulu. Berdasarkan perbincangan terperinci untuk merekodkan sejarah perubatan anda, dia selalunya boleh menyimpulkan punca gangguan tidur, contohnya keadaan tidur yang tidak baik, penyakit (seperti kemurungan, hipertiroidisme atau hipotiroidisme) atau pengambilan ubat tertentu ( cth antihipertensi).

GP anda mungkin merujuk anda kepada pakar, contohnya pakar ENT dalam kes dengkuran berat. Jika perlu, dia juga akan mengesyorkan pakar tidur (makmal tidur).

Gangguan tidur: Apa yang doktor lakukan?

Doktor akan terlebih dahulu menyiasat masalah tidur anda dengan lebih terperinci. Bergantung pada keputusan, dia akan mencadangkan rawatan yang sesuai.

Penjelasan gangguan tidur

 • Jenis gangguan tidur (cth insomnia dengan kesukaran untuk tidur dan/atau tidur sepanjang malam, hipersomnia dengan kecenderungan tidur yang berlebihan atau serangan tidur siang hari)
 • Tempoh, perjalanan dan irama gangguan tidur (irama tidur-bangun)
 • Tingkah laku tidur dan keadaan hidup yang mempengaruhi tidur (cth: Berapa banyak masa yang anda luangkan di atas katil? Apa yang anda lakukan pada waktu petang? Adakah anda mempunyai tabiat tidur tertentu?)
 • Pengaruh persekitaran (cth. bunyi bising, suhu di dalam bilik tidur)
 • Pra-rawatan (cth mengambil pil tidur)
 • Gejala semasa tempoh tertidur dan terus tidur (berputar-putar, merenung, ketegangan, gangguan pernafasan, kaki gelisah, mimpi buruk, dll.)
 • Suasana siang hari (cth prestasi, aktiviti)

Dalam sesetengah kes, doktor juga meminta pesakit mereka melengkapkan soal selidik tidur dan/atau menyimpan diari tidur untuk beberapa waktu.

Siasatan

Untuk sampai ke dasar gangguan tidur, doktor juga boleh menjalankan pelbagai pemeriksaan seperti

 • Pemeriksaan fizikal yang teliti
 • Ujian makmal (cth pengukuran hormon tiroid dalam darah jika disfungsi tiroid disyaki sebagai punca gangguan tidur)
 • Pengukuran arus jantung elektrik (electrocardiography = ECG)
 • Pengukuran gelombang otak elektrik (electroencephalography = EEG)

Di makmal tidur

Pemeriksaan di makmal tidur berlaku pada waktu malam, iaitu pesakit bermalam di bilik tidur berasingan di makmal di mana doktor tidur boleh memantau tidur mereka: Isyarat fisiologi pesakit direkodkan, yang boleh digunakan untuk menilai secara kuantitatif tidur (dengan pelbagai fasa tidur ringan dan dalam), gangguan tidur dan penyakit yang berkaitan dengan tidur. Sebagai sebahagian daripada apa yang dipanggil polysomnography (PSG), fungsi fisiologi berikut diukur dan direkodkan menggunakan elektrod atau sensor:

 • gelombang otak (electroencephalography, EEG)
 • pergerakan mata (electrooculography, EOG)
 • aktiviti otot (elektromiografi, EMG)
 • aktiviti jantung (elektrokardiografi, ECG)
 • aliran pernafasan dan usaha pernafasan
 • tepu oksigen
 • kedudukan badan

Kadang-kadang tidur pesakit juga dirakam pada video. Ini membolehkan sebarang keabnormalan tingkah laku semasa tidur diambil kira kemudian apabila menilai data.

Rawatan dengan pil tidur preskripsi

Jika perlu, doktor anda akan memberi anda preskripsi pil tidur. Pada dasarnya, hanya dinasihatkan untuk menggunakan ubat tersebut jika semua langkah lain (cth. kebersihan tidur, sekatan tidur, tumbuhan ubatan) tidak berjaya.

Perlu diingat bahawa kebanyakan ubat ini boleh membawa kepada kesan pelaziman dan juga ketagihan. Menghentikan mereka boleh memburukkan lagi gangguan tidur buat sementara waktu (insomnia pulih).

Kebanyakan ubat tidur ini mengurangkan ketegangan dan kawalan otot, yang meningkatkan risiko jatuh pada waktu malam. Kesan ini dan pengurangan keupayaan untuk menumpukan perhatian boleh bertahan sehingga hari dan mengehadkan prestasi anda.

Oleh itu, anda harus sentiasa mengambil ubat tidur sedemikian (baca risalah pakej!) pada waktu petang sebelum tidur dan bukannya apabila anda bangun pada waktu malam atau sudah berjaga selama beberapa jam.

Dapatkan nasihat komprehensif daripada doktor atau ahli farmasi anda tentang penggunaan pil tidur yang betul untuk gangguan tidur!