Melangsingkan badan dengan asid amino

Pengenalan

Asid amino adalah blok bangunan protein dan berlaku secara semula jadi di dalam badan kita. Kedua-dua asid amino individu dan protein memenuhi tugas penting dalam proses metabolisme sel kita. Terdapat asid amino yang dapat dihasilkan oleh tubuh sendiri dan yang hanya boleh diambil dengan makanan.

Asid amino tertentu sangat penting untuk pembakaran lemak. Asid amino karnitin berperanan dalam pengangkutan asid lemak ke dalam mitokondria, yang disebut "stesen janakuasa" sel. L-carnitine sering diambil dalam bentuk tablet sebagai makanan menambah untuk meningkatkan pembakaran lemak. Di samping itu, asid amino L-citrulline dan L-arginine juga popular di kalangan atlet sebagai pembakar lemak dan "penggalak senaman".

Bagaimana penurunan dengan asid amino berfungsi?

Sekiranya anda ingin merangsang pembakaran lemak dengan asid amino L-carnitine, disyorkan untuk mengambil 1 gram setiap hari. L-carnitine boleh diambil sebagai serbuk, dalam bentuk kapsul atau dalam bentuk bar dan ampul minum. Sebaiknya diambil pada waktu pagi dengan kosong perut dengan banyak cecair.

Sekiranya seseorang menggunakan asid amino sebagai “workout booster”, disarankan untuk mengambil asid amino 30 - 60 minit sebelum unit sukan. L-Citrulline dan L-Arginine sangat sesuai untuk atlet yang ingin meningkatkan kejayaan latihan dan menurunkan berat badan. Dengan L-citrulline dan L-arginine, biasanya disarankan mengambil 3 gram setiap hari, semasa latihan paling baik 30 minit sebelum sukan.

Semua produk asid amino harus diambil dengan cecair. Berjaya di kehilangan berat badan dengan asid amino sangat bergantung pada diet dan bersenam semasa diet. Berkalori rendah dan sihat diet dan gabungan antara ketahanan sukan dan latihan berat sangat berkesan untuk kehilangan berat badan dalam jangka panjang.

Berapa banyak yang boleh / boleh saya turunkan berat badan dengan asid amino?

Berapa banyak yang dapat menurunkan berat badan dengan asid amino sangat bergantung pada keadaan awal, diet dan tingkah laku sukan. Kajian klinikal dari tahun 2013 menunjukkan bahawa peserta dengan diet menambah 500 mg L-carnitine setiap hari kehilangan 400g lemak badan dalam masa 4 minggu tanpa mengubah diet atau senaman mereka. Sekiranya seseorang mengambil L-carnitine, makan makanan rendah kalori, sihat dan melakukan lebih banyak sukan, kejayaan dalam kehilangan berat badan boleh meningkat dengan ketara.

Berapa kosnya?

Kos asid amino tambahan secara amnya wajar. Anda boleh membeli 100 kapsul L-carnitine dengan harga serendah € 10, di mana satu kapsul mengandungi 1 gram dan bungkusan itu bertahan selama 100 hari. Sekiranya anda lebih suka mengambil L-carnitine dalam bentuk serbuk yang dicampurkan dengan air, anda boleh membeli pek 500 gram dengan harga purata 16 €.

Makanan tambahan mengandungi L-arginine atau L-citrulline berada dalam julat harga yang sama. Mereka sedikit lebih mahal, kerana 1 gram diambil 3 kali sehari, iaitu tiga kali lebih banyak daripada L-carnitine. Terdapat banyak persiapan asid amino yang mana bahan tambahan ditambahkan, seperti vitamin B6, guarana, teh hijau atau magnesium.

Bergantung pada keperluan peribadi anda vitamin, nutrien atau bahan bangun tidur lain seperti guarana, anda boleh memilih produk yang tepat dari pelbagai jenis makanan tambahan. Kelebihan besar ialah semua persediaan asid amino dijual dalam bentuk pek stok selama beberapa minggu hingga beberapa bulan. Bergantung pada perubahan tabiat makan dalam diet, kos tambahan mungkin timbul. Buah-buahan segar dan sayur-sayuran dan produk daging dan ikan berkualiti tinggi lebih mahal daripada makanan siap pakai, tetapi lebih sihat untuk badan anda dan lebih baik untuk menurunkan berat badan. Menurunkan berat badan dengan asid amino adalah cara yang sangat murah untuk meningkatkan lemak membakar.