Cakera tergelincir | Latihan untuk sakit belakang semasa mengandung

Cakera tergelincir

A tergelincir cakera semasa mengandung menyebabkan masalah yang sama seperti orang yang tidak hamil. Namun, kerana kenaikan berat badan selama mengandung dan pusat graviti badan yang beralih, gejalanya boleh menjadi lebih kuat daripada biasa. Gejala utama cakera herniated di mengandung juga penembakan kuat kesakitan, terutamanya dalam keadaan tertekan.

Bergantung pada lokasi cakera herniasi (serviks, toraks atau tulang belakang lumbar), gejalanya boleh berbeza-beza. Sekiranya rosak cakera intervertebral menekan pada a akar saraf, ini boleh menyebabkan kesemutan, mati rasa atau lumpuh dan juga boleh mengganggu fungsi organ dalaman (sesak nafas, kencing atau najis masalah lemah kawalan kencing). Pada wanita hamil, pilihan ubat juga sangat terhad, sehingga pilihan ubat kesakitan dapat dikawal secara murni dengan terapi konservatif.

Ini termasuk rawatan fisioterapi, panas dan sejuk dan urutan untuk meregangkan otot yang tegang. Sekiranya cakera herniasi memerlukan pembedahan kerana keterbatasan yang teruk, ia dianggap sebagai kecemasan perubatan dan dikendalikan walaupun mengandung. Prosedur invasif minimum kemudian digunakan untuk menjaga tekanan pada ibu dan anak serendah mungkin. Oleh itu, untuk mengelakkan cakera herniated, tidak digalakkan melakukan sukan dan gimnastik sendi semasa mengandung.

Aduan ISG

Aduan ISG juga merupakan aduan biasa semasa mengandung. Sendi sacroiliac, yang menghubungkan sacrum dan ilium (ia menghubungkan pelvis dengan bahagian bawah tulang belakang), dikelilingi oleh rangkaian ligamen yang stabil. Sekiranya penyumbatan sendi berlaku, ini boleh menyebabkan pelbagai gejala yang tidak menyenangkan.

Ini termasuk kesakitan di kawasan yang terjejas, yang dapat memancar ke kaki, perut atau pangkal paha. Aduan lain termasuk rasa sakit ketika bergerak dan duduk, serta pergerakan yang terhad dan, dalam kes yang jarang berlaku, sekatan dalam fungsi usus. Berbeza dengan terapi biasa untuk aduan ISG, sayangnya wanita hamil tidak dapat dibantu dengan suntikan atau keadaan klasik -dalam prosedur untuk melindungi anak yang belum lahir. Oleh itu, terapi aduan ISG berdasarkan pada melonggarkan dan regangan senaman, pergerakan dan urutan yang disasarkan untuk melegakan kesakitan. Bagi mereka yang terjejas, aduan ISG boleh menjadi urusan yang sangat meletihkan.