Cakera tergelincir - apa yang perlu dilakukan? | Fisioterapi untuk cakera tergelincir di BWS

Cakera tergelincir - apa yang perlu dilakukan?

Walaupun cakera herniated di tulang belakang toraks berlaku lebih jarang daripada cakera herniasi di tulang belakang lumbar, tidak kurang menyakitkan bagi mereka yang terkena. Bertentangan dengan kepercayaan umum bahawa seseorang harus berhati-hati ketika menderita cakera herniated, ini bahkan terbukti tidak produktif untuk proses penyembuhan. Ini juga merupakan kesalahpahaman yang meluas bahawa cakera herniasi sering harus diletakkan di bawah pisau.

Kira-kira 70% cakera herniasi dirawat secara konservatif hari ini dengan bantuan fisioterapi, kesakitan terapi, hemat dan kehangatan. Sukan pun boleh dilakukan, secara sederhana dan sekatan. Namun, pertama, orang yang terjejas harus meminta doktor untuk menjelaskan betapa seriusnya cakera herniated di BWS.

Teknik pengimejan digunakan yang dapat menunjukkan sama ada cakera menekan struktur di sekitarnya seperti a akar saraf. Sekiranya ini berlaku dan pesakit mengalami gejala kegagalan atau sangat teruk kesakitan, pembedahan mungkin diperlukan. Hari ini, ini biasanya dilakukan dengan prosedur invasif minimum yang tidak meninggalkan luka pembedahan besar. Kaedah yang digunakan merangkumi intervensi kesakitan terapi, di mana suntikan berpandukan CT disuntik ke kawasan yang terjejas, penyahmampatan cakera dan PLDD (Percutaneous Laser Disk Decompression).

Sesak nafas

Semasa cakera herniated di tulang belakang toraks, beberapa pesakit juga mungkin mengalami kesukaran bernafas. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa cakera herniated menyebabkan kesakitan ketika bernafas secara mendalam dan pesakit cuba mengelakkannya dengan bernafas secara dangkal. Berbeza dengan kepercayaan umum, sangat sedikit masalah dengan bernafas mempunyai kaitan dengan penyakit paru-paru sendiri.

. paru-paru diventilasi oleh otot-otot sekitarnya dengan menariknya dan memerahnya kembali. Sekiranya cakera herniated di tulang belakang toraks menyebabkan ketegangan otot, otot pernafasan juga boleh terjejas. Bagi mereka yang terjejas, perasaan tidak dapat bernafas atau tidak mendapat cukup udara pada awalnya sangat mengancam. Ramai yang merasa tidak berdaya dan panik, yang dapat meningkatkan gejala. Terdapat beberapa latihan dan kelonggaran teknik yang boleh digunakan sebagai pertolongan cemas langkah-langkah untuk membantu pesakit yang mengalami kesukaran bernafas. Sekiranya anda mengalami sesak nafas sebagai gejala yang menyertainya atau tanpa sebab yang jelas, anda harus berjumpa doktor sehingga dia dapat sampai ke dasar masalah.