Pokok Sloth: Aplikasi, Rawatan, Faedah Kesihatan

Alder hitam adalah pokok renek hiasan yang popular untuk taman dan kebun. Dalam perubatan, kulitnya digunakan sebagai julap.

Kejadian dan penanaman pokok kemalasan

Sudah di Zaman Pertengahan, julap kesan kulit pokok sloth diketahui. Sebelum itu, ia sudah digunakan untuk merawat gigi dan kulit penyakit. The pokok busuk adalah pokok hiasan keluarga buckthorn. Ia berhutang namanya kepada yang tidak menyenangkan bau dari kulitnya. Kulit kayu dikeringkan dan dihancurkan dan digunakan dalam perubatan sebagai julap. Sebagai peraturan, pokok reput tumbuh sebagai pokok renek berbilang batang, lebih jarang dalam bentuk pokok. Pokok renek mencapai ketinggian 2 hingga 3 meter dengan diameter batang individu hingga 5 sentimeter. Pokok berkembang setinggi 8 meter dengan diameter batang hingga 15 sentimeter. Kulit pucuk muda pada mulanya berwarna hijau dan halus, kemudian berwarna kelabu-coklat dan retak. Bunga-bunga pokok reput berwarna putih dan mempunyai aroma yang sangat manis. Dari mereka tumbuh buah-buahan hijau, yang kemudian berubah menjadi merah dan hitam ketika masak sepenuhnya. Bunganya adalah sumber nektar yang baik untuk lebah, sebab itulah alder buckthorn banyak digunakan, terutama di kebun lebah dan pencinta serangga. Loji ini lebih memilih iklim subkontinental hingga subo Oceanic. Lembap ke tanah basah lebih disukai, tetapi genangan air tidak dapat diterima dengan baik. Kilang ini tersebar luas di Eropah dan Asia utara. Di Amerika Utara, ada tanaman yang berkaitan, pokok sloth Amerika, dengan ciri yang serupa. Walau bagaimanapun, spesies ini dilaporkan mempunyai kesan pencahar yang lebih kuat. Semua bahagian tanaman dikelaskan sebagai beracun.

Kesan dan aplikasi

Berkesan secara perubatan adalah kulit pokok reput. Ini mesti disimpan atau dipalsukan selama sekurang-kurangnya satu tahun lagi sebelum digunakan. Penuaian kulit kayu dilakukan secara eksklusif pada bulan Mei hingga Juni, sebelum berbunga, ketika kandungan bahan aktif berada pada tahap tertinggi. Bertanggungjawab terhadap kesan perubatan adalah ramuan anthrone dan dianthrone glycoside. Semasa penyimpanan, ini mengoksidakan kepada anthraquinones. Pengambilan pramatang dari penyediaan, iaitu sebelum pengoksidaan selesai, menyebabkan teruk muntah. Dengan penyimpanan yang berpanjangan, kandungan bahan aktif menurun dan begitu juga keberkesanan perubatan. Tidak seperti yang lain julap, kesannya tidak berdasarkan proses fizikal tetapi pada tindak balas biokimia. Dengan memecahkan ramuan, lebih banyak lagi air diangkut ke dalam usus, yang melembutkan najis. Akibatnya, jumlah meningkat dan aktiviti usus dirangsang. Oleh kerana proses ini, diperlukan 8 hingga 10 jam sebelum kesan yang diingini berlaku. Teh digunakan, yang disediakan dari 2 gram kulit kayu yang dipotong kecil. Ini dituangkan semasa mendidih air dan tegang selepas 10 hingga 15 minit infusi. Teh juga boleh disediakan sebagai sejuk ekstrak. Untuk tujuan ini, jumlah kulit kayu yang sama disediakan dengan sejuk air dan sekarang mesti disuntik selama 12 jam. Tablet mengandungi bahan aktif juga boleh digunakan. Kesan pencahar dari kulit pokok sloth sudah diketahui pada Zaman Pertengahan. Sebelum itu, ia digunakan untuk merawat gigi dan kulit penyakit. Walau bagaimanapun, penggunaan ini tidak lagi dilupakan dan tidak mempunyai kepentingan hari ini. Perlu diberi perhatian hanya ubat rakyat menggunakan rebusan dengan cuka sebagai pencuci mulut untuk keradangan dalam kaviti oral. Perubatan rakyat juga menerangkan keberkesanan kulit pokok sloth di hati dan aduan pundi hempedu, tetapi tidak ada bukti yang disahkan untuk ini. Kompres yang direndam dengan rebusan kulit sloth dikatakan berkesan melawan kulit kekotoran. Oleh kerana tidak ada kesan sampingan yang diketahui pada kulit, ini mungkin boleh dicuba. Kulit pokok sloth juga digunakan di homeopati. Di sini, kerana persamaan antara gejala dan kesan, aplikasi utama adalah dalam rawatan cirit-birit.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Walaupun perkembangan dihasilkan secara kimia dadah, kulit pokok sloth mempunyai kepentingan perubatan yang besar sehingga hari ini. Ia digunakan untuk penyakit yang memerlukan pembuangan air besar dengan lebih mudah. Ini boleh, sebagai contoh, buasir atau fisur dubur. Juga, untuk pengosongan usus sebelum pembedahan, kulit sloth masih digunakan hingga kini. Selalunya, kulit sloth ditawarkan di teh dicampurkan dengan tanaman ubat lain yang berkesan. Walau bagaimanapun, tanaman ubat lebih sesuai untuk penyakit akut daripada keadaan kronik. Dianjurkan untuk menggunakannya selama maksimum satu hingga dua minggu. Penggunaan berterusan dalam tempoh ini boleh menyebabkan kalium kekurangan, yang seterusnya membawa kepada aritmia jantung. Oleh itu, ubat juga harus diambil hanya setelah berunding dengan doktor sekiranya diketahui jantung penyakit. Kanak-kanak dan wanita hamil tidak boleh melakukan persiapan dengan kulit pokok sloth kerana kurangnya kajian saintifik. Perkara ini berlaku terutamanya bagi wanita hamil: dos yang lebih tinggi boleh menyebabkan keguguran. Pada masa lalu, kesan sampingan yang tidak menyenangkan ini secara khusus digunakan untuk melakukan pengguguran haram. Rawatan dengan kulit sloth juga tidak digalakkan dalam kes penyakit radang usus atau penyumbatan usus. Pengurangan aktiviti usus semula jadi juga mungkin dilakukan dengan penggunaan ubat secara berterusan. Sekiranya berlaku penyakit kronik, perubahan diet semestinya menjadi pilihan pertama. Sekiranya ini tidak berjaya, ubat yang lebih lembut daripada kulit lembik boleh diambil setelah berunding dengan doktor. Oleh kerana kesan sampingan yang kadang-kadang agak teruk jika ubat tidak ditangani dengan betul, persediaan siap pakai harus digunakan. Sebagai tambahan kepada teh, tablet dengan tahap bahan aktif terkawal juga ada.