Nadi Lambat: Sebab, Rawatan & Bantuan

Nadi perlahan atau nadi rendah juga disebut bradycardia atau degupan jantung yang perlahan. Dalam konteks ini, nadi perlahan adalah ketika kadar nadi di bawah 60 denyut seminit pada waktu rehat normal. Nadi perlahan tidak boleh dikelirukan dengan rendah darah tekanan.

Apa itu bradikardia?

Bradycardia adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan degupan jantung yang terlalu perlahan. Lazimnya, jantung kadar kurang daripada 60 denyutan seminit dianggap rendah bradycardia. Bradikardia adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan degupan jantung yang terlalu perlahan. Perkara yang terlalu perlahan bergantung pada keadaan individu. Atlet yang kompetitif kadang-kadang mempunyai kadar rehat yang rendah sehingga dianggap tidak normal pada bukan atlet. Lazimnya, jantung kadar kurang daripada 60 denyutan seminit dianggap bradikardia rendah. Sekiranya jantung kadarnya jatuh di bawah 40 denyutan seminit, ia dianggap sangat bradikardik. Bradikardia kurang dari 30 denyutan seminit dianggap sebagai petunjuk untuk perentak jantung terapi, kerana terdapat risiko ketidaksadaran yang tinggi dalam kes ini. Sekiranya fasa bradikardik dan takikardik bergantian, sindrom ini disebut bradikardia-tachycardia sindrom.

Punca

Pertama, penyebab nadi perlahan atau rendah tidak semestinya bersifat patologi. Pada atlet, biasa ketahanan latihan secara amnya menyebabkan nadi rehat lebih rendah dan jantung berdegup dengan lebih perlahan. Begitu juga, nadi (kadar jantung) cenderung lebih perlahan pada lelaki berbanding wanita. Pada orang yang sihat, degupan jantung dikawal oleh nod sinus, badan perentak jantung. Kelajuan degupan jantung atau nadi, bergantung pada senaman fizikal. Biasanya, yang kadar jantung tidak turun di bawah 50 degupan jantung seminit, pengecualian terdapat dalam latihan ketahanan atlet. Mereka boleh memiliki kadar jantung 30 denyutan seminit semasa tidur, yang boleh menjadi normal. Dalam kes ini, terdapat bradikardia yang dikendalikan oleh nod sinus (bradikardia sinus). Penyebab patologi nadi rendah atau degupan jantung boleh menjadi gangguan bradikardia sinus (pembentukan pengujaan) atau Sekatan AV (pengaliran pengujaan). Simptomologi ini kemudiannya berkait rapat dengan apa yang disebut aritmia jantung. Ubat juga boleh menyebabkan nadi perlahan.

Penyakit dengan gejala ini

  • Sekatan AV
  • Infarksi miokardium
  • Gangguan peredaran darah
  • Penyakit oklusif arteri
  • Hipotiroidisme
  • kekurangan kalium

Diagnosis dan kursus

Dalam bradikardia, doktor akan bertanya terlebih dahulu mengenai gejala yang tepat dan sama ada pesakit mengambil ubat. Pemeriksaan fizikal termasuk mengambil nadi dan mendengar suara jantung (auscultation). Ujian makmal dapat mengesan sebarang gangguan metabolik. Kaedah diagnostik yang paling penting adalah ECG dan a tekanan ujian, yang boleh digunakan untuk menganalisis degupan jantung dan irama jantung ketika berehat dan dalam keadaan tertekan, serta sepanjang hari. Kaedah pemeriksaan lain termasuk ultrasound peperiksaan (echocardiography), kateterisasi jantung (dengan sinar-X dan media kontras), dan jantung pengimejan resonans magnet (MRI), di mana gambar jantung demi lapisan diambil menggunakan kaedah resonans magnetik. Bradycardia (tidak semestinya patologi pada atlet, misalnya) boleh berbeza-beza kerana pelbagai kemungkinan penyebabnya.

Komplikasi

Nadi perlahan dikatakan berlaku apabila degup jantung berada di bawah 60 denyutan seminit dalam keadaan normal. Dalam perubatan, kes seperti ini disebut sebagai bradikardia. Bradikardia boleh menjadi tanda hipotiroidisme, kuning demam atau penyakit oklusif arteri. Terutama bagi orang tua, nadi perlahan boleh menjadi bahaya. Nadi yang perlahan juga boleh menjadi penyebab parah pening atau miskin peredaran. Sesiapa yang menderita nadi perlahan mesti segera berjumpa doktor. Dalam keadaan tertentu, nadi yang sangat perlahan juga boleh membawa untuk mengeja mantera. Jadi jika anda sering mempunyai perasaan yang agak kuat pening digabungkan dengan nadi perlahan, anda harus menghubungi pakar secara langsung. Dalam keadaan terburuk, denyut nadi perlahan boleh membawa hingga mati. Apabila arteri dan urat eksplisit dimampatkan, darah peredaran tidak dapat lagi mengalir dengan betul. Dalam kes ini, nadi semakin perlahan sehingga jantung tidak lagi dapat menjalankan tugasnya. Proses ini berterusan sehingga serangan jantung. Komplikasi ini dapat diatasi dengan baik dengan ubat yang sesuai. Secara amnya, setiap orang yang menderita nadi perlahan harus dipantau oleh doktor secara berkala.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Nadi perlahan biasanya tidak bermasalah. Lawatan ke doktor adalah disyorkan jika rendah darah tekanan membawa kepada ketidakselesaan. Sekiranya pening, keletihan and sakit kepala berlaku, seorang profesional perubatan mesti menjelaskan sebab-sebabnya. Tanda-tanda amaran lain yang mendasari serius keadaan adalah gangguan penglihatan (kegelapan di depan mata), gangguan kesedaran dan deringan di telinga, serta tangan sejuk dan kaki. Sebaik sahaja denyutan perlahan mempengaruhi kesejahteraan atau membawa kepada sekatan dalam kehidupan seharian, diperlukan penjelasan perubatan. Kejatuhan secara tiba-tiba tekanan darah harus dijelaskan di bilik kecemasan. Fluktuasi nadi yang kerap dan nadi yang perlahan setelah mengambil ubat atau selepas kemalangan juga harus diperiksa secara perubatan untuk mengelakkan komplikasi. Pingsan atau tidak sedar akibat nadi perlahan memerlukan rawatan perubatan kecemasan. Sebagai tambahan, pertolongan cemas harus diberikan sehingga perkhidmatan perubatan kecemasan tiba. Penyimpangan dari nadi normal biasanya harus disiasat pada kanak-kanak, orang tua, wanita hamil, dan kumpulan berisiko lain. Pesakit dengan sejarah penyakit kardiovaskular pada mulanya harus memerhatikan gejala dan membincangkannya dengan doktor yang merawatnya, jika perlu.

Rawatan dan terapi

Pada atlet, rawatan denyutan rendah tidak diperlukan. Sekiranya penyebab nadi perlahan adalah patologi, ia boleh berlaku membawa ke keupayaan senaman yang rendah, tidak sedar atau bahkan serangan jantung. Oleh itu, doktor mesti selalu mendapatkan nasihat sekiranya terdapat simptomologi ini. Doktor akan melakukan pemeriksaan jantung secara terperinci dengan menggunakan ECG dan ECG jangka panjang. Denyutan jantung juga dapat ditentukan oleh ultrasound (Sonografi Doppler). Kaedah klasik untuk mendengar jantung (auscultation) juga merupakan alat diagnostik yang penting. Sekiranya penyebabnya bukan ubat, tetapi jantung yang berpenyakit secara langsung adalah penyebab denyut yang lebih perlahan, implantasi perentak jantung mungkin perlu. Ubat untuk rawatan hanya digunakan dalam keadaan darurat. Ini termasuk parasimpatolitik (atropin) Atau simpatomimetik (epinefrin). Begitu juga, dada mampatan mungkin diperlukan jika nadi sangat perlahan atau bahkan jika jantung berhenti.

Prospek dan prognosis

Nadi perlahan tidak semestinya menyebabkan masalah atau komplikasi perubatan. Terutama pada atlet, nadi rehat yang perlahan sering berlaku dan merupakan gejala biasa. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, nadi perlahan menunjukkan perubatan keadaan. Ini merangkumi, di atas semua, hipotiroidisme atau kuning demam. Nadi perlahan boleh menjadi masalah, terutama pada orang tua. Selalunya, nadi yang perlahan membuat pesakit merasa tidak sihat dan mengadu pening dan sakit kepala. Sekiranya nadi perlahan berterusan dan tidak dirawat, pengsan mungkin berlaku. Sekiranya ini berlaku, adalah mustahak agar simptom tersebut dirawat oleh doktor. Sekiranya masalah itu tidak diatasi, ia boleh menyebabkan kematian dalam keadaan terburuk jika serangan jantung berlaku. Rawatan biasanya dilakukan melalui ubat-ubatan, dan prosedur pembedahan jarang dilakukan. Walau bagaimanapun, rawatan biasanya tidak dapat mengatasi penyebab nadi perlahan. Walau bagaimanapun, ia dapat membatasi gejala dan mengurangkan kemungkinan komplikasi. Biasanya, orang yang terjejas merasa lemah dan tidak dapat melakukan kerja fizikal yang berat.

Ubat dan ramuan rumah untuk nadi rendah

Apa yang anda boleh buat sendiri

Nadi perlahan tidak selalu memerlukan penjelasan perubatan. Walau bagaimanapun, jika ada penyebab patologi, rendah tekanan darah sekiranya perlu dijelaskan terlebih dahulu oleh pakar. Di samping itu, pelbagai langkah-langkah and ubat-ubatan rumah dapat melawan nadi perlahan. Sekiranya tekanan darah rendah hanya disebabkan oleh kekurangan nutrien tertentu atau mineral, kekurangan dapat diatasi dengan cepat dengan memakan makanan yang sesuai. Mereka yang terjejas juga harus memastikan keseimbangan diet dan bahagikan makanan kepada beberapa unit untuk mengelakkan penurunan tekanan darah selepas makan. Minum air sangat berkesan terhadap penurunan tekanan darah. Mereka yang terdedah kepada nadi perlahan harus mengelakkan alkohol, kafein dan lain-lain perangsang supaya tekanan darah tetap stabil dan mencapai tahap yang sihat. Penderita juga harus minum secukupnya dan mengelakkan duduk diam dalam jangka masa yang lama atau berdiri dengan tiba-tiba. Sebagai tambahan, stoking mampatan, senaman atau makanan yang meningkatkan tekanan darah dapat membantu. Makanan kaya karbohidrat harus dielakkan sebanyak mungkin. Kronik tekanan darah rendah, seperti boleh berlaku akibat dari tekanan atau penyakit berpanjangan, boleh dirawat dengan bantuan yoga dan serupa kelonggaran kaedah.