Smegma – Komposisi dan Fungsi

Apakah smegma?

Smegma ialah jisim sebum, putih kekuningan antara glans zakar dan kulup. Ia juga dipanggil sebum kulup dan terdiri daripada rembesan daripada kelenjar sebum yang terletak di kulit glans dan sel epitelium yang terkelupas dari bahagian dalam kulup (prepuce).

Pada wanita, smegma juga terbentuk - ia menetap di antara labia minora dan labia majora.

Jisim seperti keju harus dikeluarkan dengan kerap kerana kuman boleh membiak dengan mudah di dalamnya. Jenis bakteria biasa yang terdapat di sana ialah Mycobacterium smegmatis.

Apakah fungsi smegma?

Smegma - perkataan itu berasal dari perkataan Yunani untuk sabun - membentuk filem pelindung untuk glans. Walau bagaimanapun, filem ini mesti dikeluarkan dengan pembersihan harian untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria.

Di manakah terletaknya smegma?

Smegma terbentuk pada kanak-kanak lelaki dan lelaki di bawah kulup, di mana ia menetap di lipatan kulit. Pada kanak-kanak perempuan dan wanita, ia boleh terkumpul di antara labia.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan smegma?

Jika jisim seperti keju tidak dikeluarkan untuk jangka masa yang lebih lama, incrustations juga berlaku, yang membentuk batu (smegmolites) dengan garam air kencing.

Smegma dikatakan menggalakkan pembentukan tumor pada zakar (seperti kanser zakar).

Berkhatan boleh menghalang penumpahan smegma pada lelaki. Ini melibatkan penyingkiran sebahagian atau keseluruhan kulup.