Kaki perokok: Gejala & rawatan

Gambaran ringkas

 • Gejala: Tiada gejala untuk masa yang lama, kemudian terutamanya sakit, mungkin pucat dan kaki sejuk
 • Rawatan: Rawatan sebab, latihan berjalan, ubat penipisan darah, mungkin pembedahan.
 • Punca dan faktor risiko: merokok, arteri terkalsifikasi serta tekanan darah tinggi, diabetes mellitus, tahap lipid darah tinggi secara kronik, berat badan berlebihan
 • Diagnostik: Perundingan perubatan, pemeriksaan fizikal, ujian berjalan kaki, ultrasound, tomografi resonans magnetik
 • Prognosis dan perjalanan penyakit: Bergantung pada penyingkiran punca, prognosis boleh dipengaruhi secara positif oleh gaya hidup sihat
 • Pencegahan: tidak merokok dan gaya hidup sihat mengurangkan risiko pAVK

Apakah kaki perokok (pAVK)?

Kaki perokok menyumbang kira-kira 90 peratus daripada semua kes pAVK. Penyempitan terletak di arteri pelvis pada kira-kira satu pertiga pesakit, di arteri femoral dalam 50 peratus, dan di arteri kaki bawah kira-kira 15 peratus. Dalam baki sepuluh peratus atau lebih pesakit pAVD, penyempitan terletak di bahagian atas lengan, lengan bawah atau tangan.

Kira-kira tiga hingga sepuluh peratus daripada jumlah penduduk mempunyai pAVD. Insiden penyakit meningkat dengan usia dan adalah 15 hingga 20 peratus pada usia lebih 70 tahun. Walau bagaimanapun, tidak kira umur, majoriti mereka yang terjejas tidak mengalami sebarang gejala. Di samping itu, jantina memainkan peranan: lelaki lebih kerap terjejas oleh kaki perokok berbanding wanita dalam nisbah 4:1. Punca pAVD pada lelaki adalah terutamanya merokok.

Bagaimanakah anda mengenali kaki perokok dan apakah peringkatnya?

Terdapat beberapa peringkat semasa perkembangan kaki perokok. Pada peringkat awal, mereka yang terjejas biasanya tidak menyedari bahawa mereka mengalami kaki perokok. Dalam kursus ini, simptom pAVK yang paling penting ialah rasa sakit yang bergantung kepada beban di bahagian badan yang terjejas dan kemudiannya kaki yang sejuk dan pucat serta luka yang kurang sembuh. Gangguan deria seperti kebas mungkin juga berlaku. Oleh itu, simptom dan komplikasi yang berkaitan menampakkan diri secara beransur-ansur bergantung pada keterukan kaki perokok.

Pakar perubatan membahagikan pAVK kepada empat peringkat pAVK yang berbeza mengikut Fontaine-Ratschow, bergantung pada kejadian dan keterukan gejala:

 • Peringkat 1: Tiada gejala, walaupun penyempitan boleh dikesan.
 • Peringkat 2a: Sakit berlaku pada jarak berjalan kaki lebih daripada 200 meter, yang hilang semula apabila berdiri diam atau berehat.
 • Peringkat 3: Kaki sudah sakit semasa berehat.
 • Peringkat 4: Ulser dan keradangan berkembang pada kaki perokok sebagai tanda bahawa tisu yang kekurangan bekalan perlahan-lahan mati.

Manakala mereka yang terjejas di peringkat 1 kadang-kadang tidak menyedari sebarang gejala, dari peringkat 2 dan seterusnya kesakitan biasa semasa melakukan senaman berlaku apabila berjalan. Pakar perubatan juga merujuk kepada kesakitan ini semasa melakukan senaman sebagai klaudikasio terputus-putus atau penyakit tingkap kedai. Istilah ini berasal dari fakta bahawa penghidap pAVK berhenti berulang kali kerana sakit ketika berjalan, seolah-olah window shopping. Akibatnya, kesakitan berkurangan buat sementara waktu dan penghidap dapat berjalan semula dalam jarak yang singkat.

Sebagai contoh, ulser berkembang. Akhirnya, pada peringkat akhir penyakit ini, tisu mati kerana kekurangan oksigen dan mula reput sepenuhnya - pada masa yang sama, terdapat kemungkinan bahawa ia juga mungkin dijangkiti. Tisu mati (nekrosis dan gangren) mengambil warna kehitaman.

Pada asasnya, kaki perokok atau pAVK adalah penyakit kronik yang berkembang selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, arteri menutup secara tiba-tiba (akut). Jika ini berlaku, ia adalah kecemasan perubatan yang mungkin mengancam nyawa. Rawatan perubatan segera adalah penting.

Gejala kaki perokok bergantung pada lokasi dan tahap penyempitan

Di kaki perokok, rasa sakit berlaku di bawah penyempitan, kerana pengurangan bekalan darah dan oksigen hanya wujud di sini. Vasoconstriction di paha kanan, sebagai contoh, ditunjukkan oleh rasa sakit di bahagian bawah kaki kanan, manakala penyempitan di kawasan pelvis mencetuskan gejala kaki perokok tipikal di paha.

Bergantung pada tahap dan lokasi penyempitan, kebas juga berkembang di bahagian punggung atau paha. Dalam hampir semua kes, kaki perokok ditunjukkan oleh anggota badan yang sejuk di bawah penyempitan.

Tahap simptom kaki perokok juga bergantung pada tepat di mana stenosis terletak: Semakin dekat dengan batang badan, semakin ketara gejala biasanya, kerana keseluruhan bekalan darah berikutnya terjejas. Oleh itu, stenosis dalam arteri iliac menyebabkan gejala yang lebih teruk daripada satu di bahagian bawah kaki.

Kaki perokok selalunya tidak dapat dikesan untuk masa yang lama. Sebabnya ialah vasokonstriksi hanya mencetuskan gejala pada peringkat yang sangat maju. Ini kerana penyempitan berkembang dengan perlahan dan badan mempunyai masa untuk membentuk litar pintasan (litar cagaran) untuk mengimbangi kesesakan dalam saluran darah. Bekalan tisu di bawah penyempitan kemudiannya mengalir sebahagiannya melalui saluran darah lain yang tidak diubah secara patologi.

Walau bagaimanapun, litar cagaran tersebut hanya mampu mengambil alih bahagian tertentu aliran darah. Kaki perokok menyebabkan gejala selewat-lewatnya apabila terdapat penyempitan lebih daripada 90 peratus daripada diameter dalam kapal.

Bagaimana kaki perokok dirawat?

Terapi pAVK bergantung terutamanya pada keadaan peribadi pesakit dan tahap kaki perokok. Selain itu, rawatan penyakit lain seperti diabetes atau penyakit kardiovaskular adalah penting.

Terapi pAVK pada peringkat 1

Jika kaki perokok dikesan pada peringkat pertama, perkara yang paling penting ialah melawan punca. Langkah yang paling penting ialah berhenti merokok, bersenam secara teratur dan memberi perhatian kepada diet yang sihat. Ia juga penting untuk menormalkan tahap kolesterol, lipid darah dan tekanan darah. Jika perubahan dalam gaya hidup dengan lebih banyak senaman dan diet yang lebih sihat tidak mencukupi untuk mencapai ini, ubat mungkin diperlukan.

Sebagai peraturan umum, penjagaan kaki yang baik sepatutnya telah diperhatikan dari peringkat satu. Orang yang terjejas dinasihatkan untuk menggunakan krim pada kaki mereka dengan kerap dan mengelakkan kecederaan semasa pedikur, serta memakai kasut yang selesa. Jika luka tekanan atau kecederaan berlaku pada kaki yang terjejas, adalah penting untuk merawat luka dengan berhati-hati dan memantau penyembuhan.

Terapi pAVK pada peringkat 2

Sebagai tambahan kepada langkah-langkah yang telah disebutkan dan latihan berjalan biasa untuk terapi pAVK, doktor juga menetapkan ubat dari peringkat dua. Perencat pengagregatan platelet yang dipanggil meningkatkan kebolehliran darah dan menghalang pengumpulan platelet darah (trombosit), dengan itu menghalang pembekuan darah. Ubat pilihan pertama ialah asid acetylsalicylic (ASA). Dalam kes intoleransi, doktor mungkin menetapkan perencat platelet lain, seperti clopidogrel.

Terapi pAVK dalam peringkat 3 dan 4

Intervensi pembedahan biasanya digunakan dari peringkat pAVK ketiga. Walau bagaimanapun, keputusan ini bergantung kepada beberapa faktor, seperti lokasi penyempitan, kehendak orang yang terjejas dan kemungkinan pakar bedah. Oleh itu, sangat mungkin bahawa pAVK dari peringkat dua dan seterusnya juga akan dirawat, sebagai contoh, dengan campur tangan berasaskan kateter.

Jenis pembedahan bergantung pada panjang dan lokasi penyempitan yang tepat. Dalam kes penyempitan vaskular di bahagian paha atau pelvis yang hanya beberapa milimeter panjang, penyempitan dalam banyak kes boleh diluaskan dengan pembedahan invasif minimum.

Jika dilatasi tidak mungkin kerana penyempitan terlalu tegar atau meluas ke bahagian yang lebih panjang pada vesel, hirisan yang lebih besar biasanya diperlukan. Semasa endarterektomi thromb, doktor mengupas mendapan dari arteri.

Jika perlu, pembedahan pintasan juga merupakan pilihan. Dalam prosedur ini, doktor memasukkan sama ada vena atau tiub Teflon sebagai pintasan untuk kapal yang sempit. Sekiranya gangguan peredaran darah pada kaki perokok sangat teruk sehingga anggota badan itu mati, satu-satunya jalan terakhir ialah amputasi anggota yang terjejas.

Sebagai peraturan umum, pakar perubatan yang pakar dalam penyakit vaskular akan menilai semula kaki perokok sebelum kemungkinan amputasi dan menimbang sama ada terdapat pilihan lain untuk rawatan.

Bagaimanakah kaki perokok berkembang?

Di sesetengah tempat, bagaimanapun, penyempitan amat ketara. Aliran darah sangat terjejas di sana sehingga terlalu sedikit darah mengalir melalui tisu seterusnya, mengakibatkan kekurangan oksigen. Ini akhirnya membawa kepada kesakitan dan gejala kaki perokok yang lain.

Beberapa punca dan faktor risiko telah disahkan oleh kajian untuk perkembangan arteriosklerosis. Merokok dianggap sebagai faktor risiko tertentu untuk arteriosklerosis. Oleh itu, ia adalah sebab utama pembangunan pAVK. Bahan-bahan tertentu dalam rokok menggalakkan kalsifikasi arteri, terutamanya di bahagian kaki. Secara keseluruhannya, perokok adalah kira-kira tiga kali lebih berkemungkinan untuk mengalami gangguan peredaran arteri berbanding bukan perokok, dan kira-kira 85 peratus orang yang menghidap penyakit kaki perokok adalah atau pernah menjadi perokok.

Di samping itu, faktor risiko lain menggalakkan penyakit arteri periferal. Ini termasuk:

 • Tekanan darah tinggi (hipertensi)
 • Diabetes (diabetes mellitus)
 • Lipid darah tinggi (hipertrigliseridemia)
 • Penyakit kardiovaskular dalam saudara darah
 • Berat badan berlebihan (kegemukan)

Penyebab yang sangat jarang berlaku ialah bentuk vaskulitis tertentu, seperti penyakit thrombangiitis obliterans atau sindrom Takayasu.

Bagaimanakah kaki perokok didiagnosis?

Titik sentuhan pertama apabila kaki perokok disyaki biasanya doktor keluarga. Dia akan mengambil sejarah perubatan anda terlebih dahulu. Di sini anda mempunyai peluang untuk menerangkan gejala anda dan perubahan yang anda perhatikan secara terperinci. Kehadiran faktor risiko tertentu dan gejala kaki perokok yang tipikal sering memberikan petunjuk tegas kepada doktor tentang penyakit oklusif arteri periferal. Semasa temu bual anamnesis, doktor bertanya soalan berikut, sebagai contoh:

 • Adakah anda mengalami kesakitan yang semakin meningkat pada otot kaki selepas berjalan untuk jangka masa yang lama, yang bertambah baik serta-merta apabila anda berehat?
 • Adakah anda diketahui menghidap diabetes, kolesterol tinggi dan/atau paras lipid darah?
 • Adakah anda telah didiagnosis dengan tekanan darah tinggi?
 • Adakah anda mempunyai atau mempunyai sejarah keluarga penyakit kardiovaskular, seperti kaki perokok atau serangan jantung?

Peperiksaan

Semasa pemeriksaan, doktor akan melihat terlebih dahulu kulit pada kaki anda. Kulit pucat atau kebiruan yang berubah warna adalah petunjuk pertama kemungkinan kaki perokok. Tanda-tanda yang kadangkala menunjukkan pAVD termasuk kuku melengkung (paku kaca jam tangan), kecacatan kulit yang kecil dan kurang sembuh dan tisu mati (nekrotik).

Menggunakan stetoskop, doktor sering mendengar bunyi aliran biasa di atas penyempitan (stenosis), yang disebabkan oleh pergolakan pada penyempitan. Dengan cara ini, kapal atau kawasan di mana penyempitan terletak boleh ditentukan secara kasar. Pemeriksaan ultrabunyi khas (duplex sonography) mengukur aliran darah di dalam saluran, memberikan petunjuk tambahan kepada doktor tentang sebarang penyempitan.

Jika doktor mengesyaki kaki perokok, pengiraan indeks pergelangan kaki-brachial (ABI) juga memberikan maklumat penting. Dalam pemeriksaan mudah ini, pemeriksa menggunakan manset tekanan darah pada lengan atas dan kaki bawah dan menentukan tekanan dalam arteri yang mendasari di mana nadi tidak dapat dirasai lagi.

Biasanya, tekanan di bahagian bawah kaki agak lebih tinggi daripada di lengan atas, menghasilkan hasil bagi antara 0.9 dan 1.2. Jika tekanan di bahagian bawah kaki jauh lebih rendah daripada di lengan atas kerana bekalan darah di sana berkurangan, hasil bagi menurun. Piawaian penilaian berikut digunakan untuk indeks pergelangan kaki:

 • 0.75-0.9: pAVK ringan
 • 0.5-0.75: pAVD sederhana
 • < 0.5: pAVD teruk

Untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat mengenai penyetempatan penyempitan (stenosis), prosedur pengimejan seperti yang dipanggil angiografi sederhana kontras biasanya diperlukan. Peperiksaan ini sangat diperlukan, terutamanya sebelum operasi penyempitan yang dirancang. Pesakit disuntik dengan medium kontras yang menjadikan kapal kelihatan pada imej, dan pada masa yang sama pemeriksa mengambil imej X-ray (angiografi penolakan digital).

Untuk menentukan tahap penyakit mengikut peringkat pAVK (lihat di atas), doktor melakukan ujian tekanan. Untuk tujuan ini, pesakit berjalan di atas treadmill khas untuk masa tertentu. Doktor mengukur dari mana jarak berjalan kaki meliputi aduan yang berlaku.

Apakah perjalanan penyakit kaki perokok?

Orang yang menghidap kaki perokok (penyakit oklusif arteri periferal, pAVK) mempunyai pengaruh yang besar terhadap penyakit dan perjalanannya. Orang yang terjejas mendapat sokongan pertama sekali daripada doktor keluarga mereka, tetapi juga dalam kumpulan bantuan diri. Pertama sekali, prognosis bergantung kepada sama ada punca boleh dihapuskan atau diminimumkan dengan ketara.

Berhenti merokok sepenuhnya dan kekal adalah langkah paling penting dalam rawatan PAOD. Jika mereka yang terjejas tidak dapat berhenti merokok sendiri, adalah dinasihatkan untuk mendapatkan sokongan profesional. Titik hubungan pertama untuk ini ialah doktor keluarga.

Gaya hidup aktif dengan diet yang pelbagai dan aktiviti fizikal yang kerap juga mempunyai kesan prognostik yang menggalakkan. Berjalan kaki setiap hari kira-kira setengah jam sudah memadai. Sukan ketahanan seperti berenang, berjoging atau berbasikal juga amat disyorkan.

Pastikan diet anda adalah serendah mungkin lemak dan pelbagai, dengan kandungan sayuran yang tinggi. Adalah dinasihatkan untuk mengelakkan lemak tepu khususnya, seperti yang terdapat dalam kerepek, kerepek ubi atau biskut. Jika berat badan berlebihan wujud pada pesakit dengan kaki perokok, pengurangan berat badan juga disyorkan.

Orang yang mempunyai pAVD peringkat dua selalunya turut terjejas oleh aterosklerosis di bahagian lain badan, seperti arteri koronari atau arteri karotid. Oleh itu, mereka biasanya juga mempunyai peningkatan risiko serangan jantung atau strok dengan ketara. Jangka hayat dikurangkan kira-kira 10 tahun akibat PAOD.

Penyakit oklusif arteri periferal adalah salah satu penyakit yang berkaitan dengan sakit kronik. Atas sebab ini, ada kemungkinan pejabat pencen menentukan tahap hilang upaya dan orang yang terjejas menerima sijil hilang upaya teruk yang sepadan.

Seberapa tinggi tahap hilang upaya (GdB) atau tahap akibat kerosakan (GdS) dan sama ada ia adalah hilang upaya yang teruk bergantung pada peringkat semasa dan aduan yang disebabkan oleh penyakit itu. Kecacatan yang teruk wujud daripada GdS sebanyak 50.

Orang yang terjejas boleh mencari jadual dalam Versorgungsmedizin-Verordnung (Ordinan Penjagaan Perubatan) Kementerian Buruh dan Hal Ehwal Sosial Persekutuan.

Bagaimanakah kaki perokok boleh dicegah?