Gigitan Ular: Gejala, Pertolongan Cemas, Terapi

Gambaran ringkas

 • Apa yang perlu dilakukan sekiranya digigit ular? Pertolongan cemas: Tenangkan mangsa, lumpuhkan dia, jika perlu rawat luka dan tanggalkan barang kemas/pakaian. Bawa orang yang terjejas ke hospital atau hubungi perkhidmatan kecemasan.
 • Risiko gigitan ular: Kerosakan saraf dan otot, gangguan pembekuan darah, masalah peredaran darah, tindak balas alahan (gatal-gatal, loya, penurunan tekanan darah, dll.), penyakit serum (apabila antivenom diberikan).
 • Bila nak jumpa doktor? Sentiasa. Setiap gigitan ular adalah kecemasan, kerana bahaya yang ditimbulkan biasanya tidak dapat dinilai di tempat kejadian.

Perhatian:

 • Sesetengah ular bermain mati apabila dalam bahaya! Tambahan pula, ular mati dan kepala ular yang terputus pun masih boleh membentak secara refleks! Oleh itu, anda tidak boleh menyentuh ular (sepatutnya) mati (tanpa langkah perlindungan) atau mengambil gambar dari dekat.
 • Ketakutan dan pergerakan menyebabkan racun ular merebak ke seluruh badan dengan lebih cepat. Oleh itu, pastikan mangsa berada dalam keadaan tenang dan setenang mungkin.

Gigitan ular: Apa yang perlu dilakukan?

Dalam kes gigitan ular, pertolongan cemas bertujuan terutamanya untuk menangguhkan sebarang kesan beracun sehingga pesakit boleh menerima rawatan perubatan. Ia juga untuk mengurangkan kesakitan dan kebimbangan pesakit. Secara terperinci, pertolongan cemas untuk gigitan ular adalah seperti berikut:

 • Jaminan: Selepas dipatuk ular, ramai orang sangat takut. Tetapi reaksi gelisah dan panik mempercepatkan pengedaran racun ular yang diserang dalam badan. Oleh itu, anda harus meyakinkan pesakit.
 • Jika perlu, rawat luka: Jika boleh, biarkan luka gigitan sahaja. Paling banyak, anda harus membasmi kuman dan menutupnya dengan pembalut steril atau sekurang-kurangnya bersih. Walau bagaimanapun, pembalut ini tidak boleh terlalu ketat dan menjejaskan peredaran darah!
 • Tanggalkan barang kemas dan pakaian: Dalam kes gigitan ular pada tangan atau lengan, anda harus segera tanggalkan cincin, gelang, jam tangan dan pakaian yang menyempit sebelum tisu membengkak. Untuk gigitan ular pada kaki, tanggalkan kasut yang ketat dan seluar yang ketat (potong terbuka jika perlu).
 • Dapatkan segera kepada doktor: bawa pesakit ke hospital terdekat secepat mungkin. Semasa pengangkutan, dia harus bergerak sedikit; jika perlu, angkut dia berbaring. Jika boleh, minta perkhidmatan ambulans mengambil pesakit.

Tindakan yang diambil dalam banyak filem selepas dipatuk ular selalunya tidak wajar. Dalam keadaan tertentu, mereka mungkin lebih banyak mendatangkan kemudaratan daripada kebaikan. Oleh itu, anda harus mengambil perkara berikut selepas gigitan ular:

 • Jangan ikat: Mengikat memotong aliran darah, mencubit saraf dan meningkatkan kesan racun setempat. Akibatnya, tisu boleh membengkak dengan sangat dan juga mati (nekrosis). Di samping itu, pendarahan ke dalam anggota badan yang sesak adalah mungkin.
 • Jangan bakar, insisi atau eksais: Langkah sedemikian tidak mungkin mengurangkan jumlah toksin dalam badan, sebaliknya boleh menggalakkan penyebaran toksin (jika salur yang lebih besar dimusnahkan). Di samping itu, pendarahan berbahaya mungkin berlaku (jika pembekuan darah terganggu).
 • Jangan menghisap: Anda tidak boleh mencipta tekanan negatif yang mencukupi dengan mulut anda untuk menghisap racun ular yang mencukupi daripada luka gigitan. Di samping itu, anda boleh meracuni diri sendiri dalam proses itu.

Gigitan ular: risiko

Bagaimana rupa gigitan ular, ramai orang tahu sekurang-kurangnya kira-kira terima kasih kepada tanda gigitan yang lebih kurang cirinya: Gigitan biasanya muncul dalam bentuk dua tanda tusukan punctiform yang bersebelahan. Jika ular berbisa telah digigit dan racun sebenarnya telah disuntik, simptom lanjut akan berlaku - biasanya 15 hingga 30 minit, tetapi kadangkala tidak sehingga beberapa jam selepas gigitan ular.

Racun ular

Racun ular adalah rembesan berair daripada kelenjar air liur khas ular berbisa. Apabila digigit, ia biasanya memasuki badan mangsa melalui gigi depan berongga di rahang atas (dalam kes ular trug, melalui gigi berbisa di belakang tekak) – walaupun tidak dalam setiap gigitan ular. Terdapat juga apa yang dipanggil "kering" gigitan, di mana seekor ular berbisa menggigit tetapi tidak menyuntik racun ke dalam kulit mangsanya.

Sakit serum

Pesakit yang telah menerima antivenom (antiserum) selepas gigitan ular boleh mengalami apa yang dipanggil "penyakit serum" selepas beberapa hari. Ini merujuk kepada tindak balas alahan lewat seperti gatal-gatal, pembengkakan tisu ringan (edema), dan sakit sendi. Mereka boleh dirawat dengan ubat (dengan antihistamin dan kortison).

Risiko lain

Gigitan ular biasanya steril, jadi mereka biasanya tidak memasukkan kuman ke dalam luka. Ini bermakna tiada jangkitan utama biasanya berlaku. Walau bagaimanapun, kuman kemudiannya boleh masuk dan kemudian menyebabkan jangkitan sekunder yang dipanggil. Tetapi ini jarang berlaku.

Gigitan ular yang terselamat biasanya tidak mempunyai akibat kekal - selain daripada kemungkinan kehilangan tisu (melalui nekrosis) dan mungkin amputasi. Yang terakhir mungkin perlu, sebagai contoh, jika luka gigitan dirawat dengan tidak betul.

Risiko di negara ini: Gigitan penambah

Penambah tergolong dalam ular berbisa dan merupakan ular berbisa yang paling biasa di negara berbahasa Jerman. Jika racun (cukup) telah disuntik dalam gigitan ular berbisa, bengkak yang menyakitkan dengan cepat terbentuk di sekitar tanda gigitan. Ini boleh bertukar menjadi kebiruan dan merebak ke seluruh anggota badan dan lebih jauh lagi. Di samping itu, nodus limfa di kawasan badan yang terjejas sering membengkak dan saluran limfa menjadi meradang (limfangitis).

Di samping itu, ramai pesakit menunjukkan reaksi panik kadang-kadang ganas selepas gigitan viper. Gejala umum seperti sakit perut, loya dan muntah juga kadangkala diperhatikan.

Hanya dalam kes yang jarang berlaku, gejala keracunan yang lebih teruk berkembang. Sebagai contoh, lepuh kebiruan mungkin terbentuk di tapak gigitan dan tisu mungkin mati (nekrosis). Masalah peredaran darah yang teruk dengan berdebar-debar, penurunan tekanan darah dan kejutan peredaran darah juga agak terkecuali.

Gejala selepas gigitan ular

Ia bergantung pada komposisi dan dos campuran racun yang disuntik, simptom yang mana berlaku, betapa teruknya dan betapa bahayanya untuk pesakit. Pada asasnya, terdapat lima kompleks gejala yang boleh berlaku selepas gigitan ular:

Kerosakan saraf (simptom neurotoksik).

Racun yang disuntik semasa gigitan ular boleh menyekat sistem saraf periferi. Lumpuh otot lumpuh kemudian berlaku. Tanda-tanda awal termasuk kelopak mata atas (ptosis) jatuh dan lumpuh otot muka dan rahang. Apabila penyakit itu berlanjutan, lumpuh merebak ke otot pernafasan, yang boleh menyebabkan kematian akibat sesak nafas.

Gejala gigitan ular neurotoksik ini disebabkan oleh ular tedung, mambas, ular laut, dan beberapa ular tedung, contohnya.

Kerosakan otot (simptom myotoxic).

Kemusnahan tisu otot juga ketara kerana paras creatine kinase meningkat dalam darah dan mioglobin boleh dikesan dalam air kencing: kedua-dua protein biasanya terdapat di dalam sel otot dan dilepaskan semasa pemusnahan sel.

Mioglobin yang dilepaskan mengotorkan air kencing berwarna coklat gelap. Ia juga boleh merosakkan sel tubul dalam buah pinggang, yang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang.

Gejala miotoksik seperti itu mungkin terhasil, contohnya, daripada gigitan beberapa ular berbisa, ular derik, ular berbisa dan ular laut.

Gangguan pembekuan darah

Terutama selepas gigitan ular berbisa, tetapi juga selepas gigitan ular muslihat (seperti ular pokok Afrika), gangguan pembekuan darah yang teruk boleh berkembang.

Bengkak (edema) di sekitar tapak gigitan.

Jika kawasan tisu di sekeliling gigitan ular membengkak (edema), ini menunjukkan racun memang disuntik. Edema boleh menjadi besar dan merebak dengan cepat ke seluruh lengan atau kaki. Jika gigitan daripada ular beludak atau ular derik, pendarahan kulit yang meluas (dengan lepuh) akan terbentuk di sekitar tapak gigitan. Di samping itu, tisu sekeliling mati (nekrosis tisu).

Masalah peredaran darah

Kadangkala, gigitan ular menyebabkan kejutan dan masalah peredaran darah, seperti loya, lemah, dan pening.

Gigitan ular: Bila hendak berjumpa doktor?

Pada asasnya, setiap gigitan ular adalah kecemasan yang berpotensi dan harus diperlakukan sedemikian. Ini bermakna sentiasa bawa mangsa berjumpa doktor atau hubungi perkhidmatan kecemasan.

Berita baiknya ialah kira-kira 50 peratus daripada semua gigitan ular (termasuk yang berasal dari ular berbisa) adalah gigitan "kering" atau "kosong", di mana tiada racun telah disuntik. Mereka meninggalkan kesan gigitan, tetapi tidak menyebabkan gejala keracunan yang meluas seperti kerosakan otot atau saraf. Ini juga benar dalam kes gigitan penambah. Walaupun racun telah disuntik dalam proses itu, ia selalunya sangat sedikit sehingga tiada gejala berkembang selain bengkak tempatan di tapak gigitan. Hanya jarang sekali gigitan penambah menyebabkan keracunan teruk dan kematian adalah pengecualian mutlak.

Walau bagaimanapun, kerana biasanya sukar untuk menilai betapa berbahayanya gigitan ular dalam kes individu, ia harus sentiasa diperiksa oleh doktor.

Gigitan ular: pemeriksaan oleh doktor

 • Bila dan bagaimanakah gigitan ular berlaku?
 • Berapa lama masa telah berlalu sejak itu?
 • Adakah anda tahu apa jenis gigitan ular?

Doktor kemudian akan memeriksa anda dengan segera. Dia akan memeriksa luka gigitan dengan teliti, memeriksa tanda-tanda vital anda (seperti pernafasan dan tekanan darah), dan mengambil sampel darah dan air kencing untuk analisis di makmal. Dia kemudiannya akan memulakan rawatan yang sesuai secepat mungkin.

Gigitan ular: rawatan oleh doktor

Doktor akan merawat luka gigitan secara steril dan memantau perkembangan selanjutnya dengan teliti. Dia akan memantau nadi, tekanan darah, pernafasan dan nilai neurologi.

Di samping itu, dia akan merawat pelbagai gejala mengikut keperluan. Sebagai contoh, jika anda mengalami kesakitan yang teruk, anda akan diberi ubat penahan sakit (analgesik). Jika anda mengalami masalah peredaran darah, anda mungkin akan menerima cecair dan elektrolit (sebagai IV) dan mungkin ubat penaik tekanan darah. Jika anda mengalami masalah pernafasan, pernafasan buatan mungkin diperlukan.

Pentadbiran antiserum

Penawar (antiserum) tersedia untuk beberapa racun ular. Ia ditadbir terus ke dalam urat dalam kes gejala keracunan yang teruk. Ini hanya perlu dilakukan oleh doktor kerana pesakit mungkin mengalami reaksi alahan terhadapnya. Dalam kes yang paling teruk, kejutan alahan yang teruk (kejutan anaphylactic) berlaku, yang mesti dirawat dengan segera oleh doktor!

Antivenom hendaklah sentiasa diberikan secepat mungkin selepas gigitan ular. Semakin banyak masa berlalu, semakin tinggi dos antiserum dan semakin rendah peluang rawatan yang berjaya (pengecualian: jika pembekuan darah terganggu oleh gigitan ular, pemberian antiserum sentiasa membantu).

Langkah-langkah lain

Jika anda tidak mempunyai perlindungan vaksin terhadap tetanus (rahang kunci), doktor akan memberi anda suntikan tetanus untuk berada di bahagian yang selamat.

Elakkan gigitan ular

Untuk mengelakkan gigitan ular, patuhi nasihat berikut – terutamanya jika anda melancong di kawasan subtropika tropika:

 • Pakaian yang betul: Apabila mendaki di kawasan yang tidak dijejaki, pakai kasut yang tinggi dan kukuh dan seluar panjang; di kawasan yang sangat berisiko tinggi, anda mungkin mahu memakai gaiters khas.
 • Getaran: Pijakan yang teguh boleh menghalau ular, begitu juga dengan penggunaan tongkat (mereka bertindak balas terhadap getaran).
 • Mata keluar: Perhatikan dengan teliti tempat anda melangkah, duduk, dan mencapai di padang (cth, jangan sekali-kali mencecah semak belukar).
 • Jangan tidur terus di atas tanah: Jika boleh, jangan sesekali sediakan tempat tidur anda terus di atas tanah.
 • Berhati-hati dengan sisa makanan: Buang sisa makanan yang boleh menarik haiwan mangsa, termasuk ular.