Berdengkur: Rawatan dan Punca

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Bergantung pada bentuk atau punca dengkuran; untuk dengkuran mudah tanpa gangguan pernafasan, terapi tidak semestinya diperlukan, remedi rumah mungkin, dengkuran splint, mungkin pembedahan; untuk berdengkur dengan terapi gangguan pernafasan (sleep apnea) selepas penjelasan perubatan
 • Punca: Kelonggaran otot mulut dan tekak, lidah tenggelam ke belakang Penyempitan saluran pernafasan, cth. disebabkan oleh selsema, alahan, ciri-ciri anatomi seperti tonsil yang diperbesarkan
 • Faktor risiko: Umur, alkohol, merokok, ubat-ubatan tertentu cth. pil tidur, tidur telentang
 • Bila nak jumpa doktor? Lawatan ke doktor sentiasa dinasihatkan untuk menjelaskan punca; sentiasa diperlukan untuk berdengkur dengan gangguan pernafasan
 • Diagnostik: Perundingan doktor-pesakit, pemeriksaan fizikal, terutamanya hidung dan tekak, mungkin peranti ujian berdengkur dan/atau makmal tidur

Apa yang membantu melawan berdengkur?

Pemulihan rumah untuk dengkuran mudah

Kadangkala dengkuran mudah boleh dicegah dengan langkah mudah yang boleh dikawal oleh mereka yang terjejas:

Dalam jangka panjang, menurunkan berat badan adalah kaedah yang paling berkesan terhadap berdengkur. Lemak di kawasan tekak, yang menggalakkan berdengkur, hilang dengan kilo.

Belajar bermain alat tiup juga boleh membantu melawan dengkuran. Dengan cara ini anda melatih otot tekak dan lelangit anda. Menurut satu kajian, didgeridoo, sebagai contoh, sangat sesuai untuk ini. Nyanyian juga boleh memberi kesan positif.

Petua lain untuk menghentikan dengkuran (mungkin serta-merta) termasuk

 • Elakkan alkohol dua jam sebelum tidur. Ia menjadikan otot lebih relaks dan mengurangkan aktiviti pernafasan.
 • Elakkan ubat penenang, pil tidur dan ubat alahan (antihistamin) jika boleh. Mereka mempunyai kesan yang sama seperti alkohol.
 • Jika anda tidak suka tidur mengiring, lebih baik baring telentang dengan bahagian atas badan ditinggikan sedikit. Bantal baji juga boleh membantu di sini.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Sekiranya simptom-simptom itu berterusan untuk masa yang lama, tidak bertambah baik atau menjadi lebih teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Membantu melawan dengkuran daripada doktor gigi

Sesetengah orang mendapat manfaat daripada splint berdengkur (splint protrusi rahang bawah). Ia memastikan saluran udara terbuka dengan membawa rahang bawah sedikit ke hadapan. Ini juga mengalihkan lidah dan lelangit dan idealnya menghalang dengkuran.

Doktor gigi memasangkan splint sedemikian ke rahang atas dan bawah secara individu. Walau bagaimanapun, bidai dengkuran agak mahal dan tidak selalu membantu. Hampir mustahil untuk meramalkan keberkesanannya dalam kes individu. Ini adalah benar terutamanya untuk bidai dengkuran pasang siap (siap dibuat).

Jika anda mempunyai gigi atau rahang yang salah, rawatan oleh pakar ortodontik boleh membantu dengan berdengkur.

Operasi menentang berdengkur

 • Tonsillectomy
 • Pembedahan pada sinus paranasal, septum hidung dan/atau turbinate
 • Lelangit lembut berplasti atau mengeras lelangit lembut (implan)
 • Operasi pada pangkal lidah atau tulang hyoid

Rawatan berdengkur melalui hidung

Bernafas melalui hidung tersumbat atau tersumbat juga boleh menghasilkan bunyi dan menggalakkan dengkuran. Dilator hidung (“penyebar hidung”) boleh membantu. Mereka dimasukkan ke dalam lubang hidung untuk meluaskan pintu masuk hidung dan memudahkan pernafasan.

Dalam jangka pendek, penghidap juga boleh mencuba semburan hidung dekongestan atau titisan. Mereka akan menunjukkan kepada anda sama ada pembedahan pada concha hidung akan menghilangkan dengkuran. Tetapi berhati-hati: jangan gunakan produk ini lebih lama daripada seminggu. Jika tidak, mereka boleh merosakkan membran mukus secara kekal di sana.

Terapi untuk berdengkur dengan jeda pernafasan

Anda boleh membaca tentang cara merawat sindrom apnea tidur dalam artikel kami "Terapi apnea tidur".

Apakah yang boleh menyebabkan berdengkur?

Pada asasnya, otot-otot di saluran pernafasan atas berehat apabila anda tidur. Ini menyebabkan saluran pernafasan menjadi sempit dan udara yang anda sedut melaluinya dengan lebih kuat. Tisu bergetar dan lelangit lembut dan uvula pharyngeal berkibar dengan setiap nafas. Kadang-kadang begitu kuat sehingga bunyi dengkuran yang mengganggu berlaku.

Kadangkala saluran pernafasan lebih sempit daripada biasa, contohnya dalam kes jangkitan akut seperti selesema atau sinusitis akut. Alahan seperti demam hay juga menyebabkan selaput lendir membengkak dan menyempitkan saluran pernafasan. Ini meningkatkan dengkuran, dan sesetengah orang hanya berdengkur dalam situasi sedemikian.

Terdapat juga pelbagai faktor yang secara amnya menggalakkan atau memperhebatkan dengkuran dan boleh menyebabkan gangguan pernafasan. Ini termasuk, antara lain:

 • umur
 • Berat badan berlebihan atau kegemukan
 • Penggunaan alkohol dan nikotin
 • Peningkatan tisu di kawasan lelangit lembut
 • Ubat-ubatan tertentu seperti pil tidur atau ubat alahan (antihistamin)
 • Tidur telentang, kerana pangkal lidah tenggelam ke belakang dalam posisi tidur ini

Wanita dan lelaki biasanya berdengkur atas sebab yang sama. Walau bagaimanapun, keseimbangan hormon yang berubah adalah satu lagi kemungkinan penyebab berdengkur, terutamanya pada wanita selepas menopaus.

Pada sesetengah orang, saluran pernafasan tertutup sepenuhnya (berulang kali) apabila tisu mengendur. Pernafasan kemudian berhenti dan otak menerima kurang oksigen pada masa-masa tertentu. Doktor merujuk kepada ini sebagai apnea tidur obstruktif. Pada orang lain, punca jeda dalam pernafasan terletak di pusat pernafasan.

Anda boleh mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkan sindrom ini dalam artikel mengenai apnea tidur.

Apa itu berdengkur?

Dengan dengkuran mudah (utama), mereka yang terjejas mengeluarkan bunyi dengkuran yang kuat. Gangguan pernafasan tidak berlaku. Sekitar 62 peratus lelaki berumur antara 45 dan 54 tahun berdengkur. Di kalangan wanita dalam kumpulan umur ini, angkanya adalah sekitar 45 peratus. Walau bagaimanapun, angka itu sangat berbeza dalam kesusasteraan.

Apnea tidur, sebaliknya, dikaitkan dengan gangguan pernafasan yang singkat semasa tidur. Di sini juga, ini biasanya dicetuskan oleh saluran pernafasan atas yang sempit.

Adakah berdengkur berbahaya?

Berdengkur mudah terutamanya dianggap menjengkelkan. Walau bagaimanapun, saintis juga membincangkan sama ada ia boleh menjadi tidak sihat, terutamanya untuk jantung dan peredaran. Terdapat tanda-tanda ini, tetapi datanya sangat tidak pasti, kerana apnea tidur tidak dapat diketepikan dengan pasti dalam kajian.

Risiko kesihatan di sini adalah pasti: dengkur dengan jeda pernafasan pada waktu malam mempunyai peningkatan risiko tekanan darah tinggi, aritmia jantung, serangan jantung atau strok, contohnya.

Bilakah berjumpa doktor?

Sebaik-baiknya melawat doktor ENT atau klinik yang mempunyai pusat dengkuran atau makmal tidur. Lebih-lebih lagi jika anda berdengkur dengan kuat dan tidak teratur, adalah dinasihatkan untuk berjumpa doktor secepat mungkin. Ini adalah satu-satunya cara untuk menolak peningkatan risiko kesihatan.

Anda juga harus berjumpa doktor jika anda mengalami keletihan kronik (siang hari) walaupun anda tidur cukup lama pada waktu malam (enam hingga lapan jam). Ini mungkin disebabkan apnea tidur, yang merupakan risiko kesihatan.

Jika anak anda berdengkur, anda juga dinasihatkan untuk berjumpa doktor. Tonsil pharyngeal atau palatine yang membesar atau polip hidung biasanya menjadi punca berdengkur, yang memerlukan rawatan perubatan.

Bagaimanakah doktor memeriksa berdengkur?

Dalam perundingan awal, doktor akan mengambil sejarah perubatan dan bertanya kepada pesakit dan, jika boleh, rakan sekatil mereka tentang butiran dengkuran mereka. Soalan yang mungkin termasuk, sebagai contoh

 • Berapa kerap berdengkur berlaku?
 • Bagaimanakah dengkuran (teratur/tidak teratur, kekerapan, kelantangan)?
 • Adakah anda bangun berulang kali pada waktu malam, mungkin dengan sesak nafas?
 • Adakah mengantuk pada siang hari? Adakah anda merasa sukar untuk menumpukan perhatian?

Mereka yang terjejas sering juga diberikan soal selidik khas. Doktor kemudian akan memeriksa hidung dan tekak anda, mungkin menggunakan instrumen khas seperti laringoskop. Jika perlu, dia mula-mula memberikan pil tidur dan kemudian memeriksa apa yang menyempitkan saluran pernafasan semasa tidur simulasi ini (endoskopi tidur akibat dadah, singkatannya MISE).

Untuk menentukan sama ada jeda pernafasan berlaku, doktor memberikan pesakit alat ujian untuk dibawa pulang. Ia menganalisis pernafasan semasa tidur dan berdengkur ("peranti ujian berdengkur"). Kadangkala mereka yang terjejas pergi ke makmal tidur untuk pemeriksaan lanjut dengan bermalam (polysomnography).

Apabila doktor telah menemui punca berdengkur, dia biasanya akan mengesyorkan rawatan yang sesuai seperti penurunan berat badan, snoring splint atau mungkin pembedahan.