SNRI semasa mengandung | SNRI

SNRI semasa mengandung

Mengandung dan antidepresan adalah dua topik yang saling berkaitan, kerana banyak kajian menunjukkan bahawa kejadian kemurungan jauh lebih tinggi di kalangan wanita hamil dan wanita di nifas daripada pada populasi umum. Nasihat terpenting mengenai mengandung semasa kemurungan rawatan adalah dengan memberitahu doktor bahawa anda hamil atau merancang untuk hamil. Banyak antidepresan tidak sesuai untuk wanita hamil, dan serotonin norepinephrine penyekat pengambilan semula khususnya harus digunakan dengan berhati-hati pada wanita hamil. Terutama pada fasa akhir mengandung, SNRI boleh menyebabkan pelbagai gejala pada anak yang muncul selepas kelahiran.

Ini termasuk tidur dan bernafas gangguan, sawan atau peningkatan darah tekanan. Atas sebab ini, seorang wanita hamil dengan kemurungan pertama harus menggunakan semua kemungkinan rawatan bukan ubat. Pertama dan terpenting, psikoterapi harus disebut di sini, kerana bahkan ubat-ubatan herba seperti Wort St. John tidak dianggap sama sekali tidak bermasalah semasa kehamilan.

Walau bagaimanapun, pesakit tidak boleh mengganggu terapi ubat yang sedang berjalan sendiri semasa kehamilan berlaku! Seperti yang telah dinyatakan di atas, dalam hal ini seorang dokter harus segera diberitahu, yang kemudian dapat membuat keputusan yang tepat mengenai rawatan kemurungan lebih lanjut selama kehamilan, dengan mempertimbangkan semua aspek. Namun, jika pesakit hamil mengalami kemurungan yang sangat teruk yang tidak dapat dikawal tanpa rawatan ubat, pilihlah serotonin perencat pengambilan semula (SSRI) seperti citalopram atau bahan aktif dari kumpulan antidepresan trisiklik harus digunakan dan bukannya serotonin perencat pengambilan semula noradrenalin.

Walaupun ini juga tidak berisiko bagi anak, mereka lebih baik diselidiki mengenai potensi kerusakannya semasa kehamilan daripada SNRI yang jarang digunakan dan, pada dos sederhana, mempunyai risiko kerosakan pada anak yang agak mudah dikendalikan. Penggunaan serotonin norepinephrine perencat pengambilan semula juga menimbulkan masalah semasa penyusuan. Ini kerana bahan aktif boleh masuk susu ibu dan dengan itu, apabila dipindahkan ke anak semasa menyusu, boleh menyebabkan gejala yang sama seperti ketika dipindahkan semasa kehamilan (lihat di atas).

Dalam hal ini, pesakit dan doktor harus bersama-sama mempertimbangkan pilihan antara penyusuan susu ibu dan tidak menggunakan antidepresan di satu pihak, atau memberi makanan bayi industri dan menggunakan antidepresan di pihak lain. Untuk membuat keputusan, perlu dipastikan seberapa jelas kemurungan pada ibu dan seberapa baik ia dapat dikendalikan dengan langkah-langkah bukan ubat (psikoterapi, ubat semula jadi) dan, sebaliknya, betapa pentingnya penyusuan susu ibu kepada ibu. Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa dos serotonin rendah norepinephrine perencat pengambilan semula tidak menimbulkan risiko kepada anak melalui penyusuan.