Perubatan Sosial: Rawatan, Kesan & Risiko

Perubatan sosial adalah keistimewaan perubatan yang tidak secara langsung memberi rawatan kepada pesakit. Ia menangani keadaan persekitaran sosial dan semula jadi sebagai penyebab penyakit. Di samping itu, perubatan sosial mementingkan kesan penyakit pada masyarakat. Dengan berbuat demikian, ia menggunakan kaedah pelbagai ilmu lain dan juga menilai penyakit dari aspek sosial dan ekonomi.

Apa itu perubatan sosial?

Perubatan sosial adalah keistimewaan perubatan manusia yang tidak secara langsung memberi rawatan kepada pesakit. Tugas perubatan sosial merangkumi kajian atau analisis kesan dan interaksi of kesihatan dan penyakit pada individu dan masyarakat. Berbeza dengan kebanyakan kepakaran perubatan lain, bidang perubatan sosial tidak hanya mementingkan individu, tetapi juga seluruh masyarakat atau penduduk. Atas sebab ini, sosiologi, psikologi, epidemiologi, kerja sosial, dan ekonomi juga mempengaruhi kepakaran perubatan perubatan sosial. Perubatan sosial tidak terutama berkaitan dengan penyembuhan individu, tetapi dengan kajian mengenai penyebab penyakit dan kesihatan gangguan, terutamanya yang disebut penyakit biasa. Di samping itu, perubatan sosial mementingkan perkembangan pencegahan langkah-langkah dan dengan kesan penyakit dan kesihatan gangguan pada penduduk atau masyarakat.

Rawatan dan terapi

Kerana perubatan sosial bukanlah bidang perawatan pesakit langsung, ia tidak mendiagnosis dan merawat penyakit. Dalam kepakaran perubatan ini, tumpuan lebih kepada meneliti frekuensi dan pengedaran serta penyebab penyakit dan gangguan kesihatan, terutamanya penyakit biasa. Tambahan pula, perubatan sosial mementingkan perkembangan pencegahan langkah-langkah. Semua masalah perubatan sosial ditangani dengan mengambil kira persekitaran sosial dan semula jadi, penjagaan kesihatan dan keselamatan sosial dan institusi mereka. Tujuan perubatan sosial adalah untuk menilai kesan penyakit pada masyarakat dan perkembangannya dalam konteks persekitaran sosial dan semula jadi. Di samping itu, perubatan sosial membuat cadangan pencegahan langkah-langkah dan berurusan dengan pengurusan masalah kesihatan biasa dan akibat sosialnya terhadap penduduk. Akibat ekonomi dari penyakit juga dipertimbangkan. Atas sebab ini, perubatan sosial juga mementingkan pengembangan langkah-langkah untuk mengembalikan kemampuan bekerja setelah sakit. Oleh itu, penyatuan semula ke dalam kehidupan kerja juga merupakan bidang yang ditangani oleh perubatan sosial. Di samping itu, mengatasi sekatan yang berkaitan dengan penyakit pada kemampuan bekerja adalah tugas perubatan sosial. Akan tetapi, perlu diperhatikan, bahawa tujuan perubatan sosial bukanlah untuk memulihkan individu, yakni pesakit, seperti halnya perubatan fizikal dan pemulihan, misalnya, tetapi untuk menyediakan kemampuan kerja orang sakit untuk masyarakat lagi. Oleh itu, penilaian keupayaan kerja dan prestasi orang yang sakit mewakili sebahagian besar pekerjaan doktor sosial. Secara keseluruhan, boleh dikatakan bahawa perubatan sosial juga memainkan peranan sosio-politik yang penting. Ia menyelidiki sebab dan kesan penyakit, dengan mengambil kira bukan sahaja aspek perubatan tetapi juga sosial dan ekonomi. Kesan sosial dan penyebab penyakit, terutama penyakit yang meluas, kepada masyarakat diteliti dan langkah pencegahan dikembangkan. Selanjutnya, usaha dilakukan untuk mengembangkan langkah-langkah untuk reintegrasi ke dalam pasar kerja dan masyarakat. Hubungan gaya hidup tertentu dengan berlakunya penyakit tertentu juga diteliti dan dinilai oleh perubatan sosial.

Kaedah diagnosis dan pemeriksaan

Selain pengetahuan perubatan, doktor sosial juga memerlukan pengetahuan yang baik mengenai undang-undang sosial, organisasi institusi keselamatan sosial dan organisasi insurans kesihatan. Sebagai tambahan kepada penyelidikan yang disebutkan di atas mengenai sebab dan kesan sosial penyakit, tugas perubatan sosial juga termasuk menilai kemampuan pesakit untuk bekerja dan melakukan. Untuk semua tugas ini, perubatan sosial menggunakan kaedah epidemiologi, statistik, demografi, pencegahan dan bidang lain. Oleh itu, doktor yang telah memperoleh gelaran perubatan sosial tambahan mempunyai pengetahuan bukan hanya dalam bidang perubatan manusia, tetapi juga dalam bidang undang-undang sosial dan semua kepakaran lain yang diperlukan untuk praktik perubatan sosial. Diagnosis dan rawatan penyakit bukanlah salah satu tugas perubatan sosial. Ia tidak berkaitan dengan individu, tetapi terutamanya dengan seluruh penduduk atau masyarakat. Diagnosis dan terapi oleh itu tidak dijalankan. Sebaliknya, penilaian dan penilaian pakar adalah fokus utama aktiviti perubatan sosial. Penyataan dibuat mengenai keupayaan kerja dan prestasi. Mereka juga sering memberikan pendapat pakar. Doktor sosial bekerja terutamanya oleh perkhidmatan perubatan dana insurans kesihatan, insurans pencen Jerman, perkhidmatan perubatan sosial Insurans Penambang Persekutuan atau dana pencen. Di sini dapat dilihat dengan jelas bahawa penilaian keupayaan kerja dan prestasi sangat penting dalam kebanyakan aktiviti perubatan sosial. Dari segi perubatan sosial, sangat penting untuk mempertimbangkan bukan sahaja penyakit itu sendiri, tetapi juga keadaan sosial dan persekitaran semula jadi, biografi dan secara amnya keadaan kehidupan. Perubatan sosial adalah salah satu subjek ekologi di bahagian klinikal sekolah perubatan.