Soft Chancre: Gejala, Terapi, Pencegahan

Gambaran ringkas

  • Gejala: Pada mulanya papula kemerahan, kemudian vesikel, kemudian ulser yang menyakitkan, pada lelaki biasanya di bawah kulup, pada wanita pada labia, kawasan uretra, faraj atau serviks; keradangan nodus limfa, kadang-kadang abses nodus limfa.
  • Punca dan faktor risiko: Jangkitan dengan bakteria Haemophilus ducreyi, penghantaran melalui hubungan seksual tanpa perlindungan.
  • Pemeriksaan dan diagnosis: smear dari kawasan yang berubah, pengesanan patogen di makmal
  • Kursus penyakit dan prognosis: Penyembuhan lengkap dengan terapi yang sesuai.
  • Pencegahan: Penggunaan kondom (seks lebih selamat)

Apakah ulser molle?

Ulcus molle (juga chancre lembut atau chancroid) tergolong dalam penyakit kelamin, atau singkatannya STD – ia lebih dikenali sebagai penyakit kelamin. STD termasuk, sebagai contoh, sifilis (chancre keras), gonorea, lebih dikenali sebagai "gonorea," herpes genital, dan juga HIV.

Ulcus molle berlaku terutamanya di negara-negara Amerika Selatan, Asia Tenggara, dan Afrika. Walau bagaimanapun, kadangkala, jangkitan dengan patogen bakteria juga boleh diperhatikan di negara perindustrian barat. Lelaki kira-kira sepuluh kali lebih berkemungkinan terkena penyakit ini berbanding wanita.

Apakah tanda-tanda ulser molle?

Ulcus molle menyebabkan gejala yang agak khas. Kira-kira dua hingga sepuluh hari selepas hubungan seksual dengan pasangan yang dijangkiti, tanda-tanda pertama penyakit itu muncul:

  • Papula kecil berwarna kemerahan pada permulaannya
  • Papula berkembang menjadi vesikel
  • Di tapak vesikel, ulser berkembang dengan jahitan merah, sedikit terangkat dan lubang kuning kelabu

Ulser terasa lembut apabila disentuh (oleh itu istilah Latin molle = lembut) dan menyebabkan kesakitan. Pada lelaki, ulser ulser molle biasanya berlaku pada bahagian dalam kulup, pada rim glans dan pada frenulum kulup. Agak kurang kerap, perubahan kulit ditemui pada glans, pada batang zakar atau pada mons pubis.

Lesi kulit ulser juga berfungsi sebagai portal kemasukan untuk patogen lain. Oleh itu, terdapat risiko bahawa chancre lembut mungkin menjadi pelopor untuk jangkitan HIV, herpes genital atau sifilis.

Bergantung pada amalan seksual, ulser chancre lembut juga berlaku dalam kes yang jarang berlaku pada mukosa mulut atau di kawasan dubur.

Kira-kira satu hingga dua minggu selepas tanda-tanda pertama penyakit, patogen mencapai nodus limfa inguinal. Ini kemudiannya membengkak dengan menyakitkan dan kadangkala abses juga terbentuk di sini, yang doktor panggil ulcus molle bubo. Dalam kes yang melampau, abses seperti itu pecah dan nanah berkosong ke luar.

Apakah punca ulser molle?

Berbeza dengan lelaki berkhatan, STD lebih kerap berlaku pada lelaki dengan kulup terpelihara. Oleh itu, kehadiran kulup dianggap sebagai faktor risiko jangkitan ulcus molle.

Bagaimanakah ulser molle boleh dikenali?

Perubahan luaran yang boleh dilihat pada kulit dan membran mukus ulser molle adalah serupa dengan penyakit kelamin lain seperti sifilis atau herpes genital. Ini mesti dibezakan antara satu sama lain apabila mendiagnosis ulser molle.

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Doktor memeriksa alat kelamin luar dan meraba nodus limfa di kawasan groin. Pada lelaki yang tidak berkhatan, dia memberi perhatian khusus kepada kawasan di bawah kulup.

Sampel kemudian diperiksa di makmal untuk bakteria. Jika makmal mengesan patogen Haemophilus ducreyi, diagnosis ulser molle disahkan.

Ulcus molle sering juga berfungsi sebagai portal kemasukan untuk STI lain. Oleh itu, doktor biasanya memerintahkan ujian lanjut untuk menolak jangkitan tambahan, seperti sifilis, virus herpes simplex atau HIV.

Bagaimanakah ulser molle boleh dirawat?

Walau bagaimanapun, patogen lebih kerap tahan terhadap antibiotik yang lebih tua. Jika abses nodus limfa telah terbentuk semasa jangkitan, doktor mungkin perlu membukanya melalui pembedahan untuk mengalirkan nanah. Untuk mengelakkan jangkitan baru, adalah perlu untuk merawat pasangan yang berkenaan dalam apa jua keadaan.

Ia juga dinasihatkan untuk menahan diri daripada hubungan seksual sehingga ulcus molle telah sembuh sepenuhnya.

Adakah ulser molle boleh disembuhkan?

Jangkitan sedia ada dengan Haemophilus ducreyi juga meningkatkan risiko dijangkiti penyakit kelamin lain seperti HIV.

Bagaimanakah ulser molle boleh dicegah?

Jika anda telah didiagnosis dengan jangkitan, pastikan anda memaklumkan sesiapa yang anda pernah melakukan hubungan seks dalam beberapa minggu yang lalu.