Sonografi Doppler

definisi

Sonop Doppler adalah jenis pemeriksaan khas yang digunakan terutamanya untuk menilai darah mengalir melalui darah kapal. Contohnya, vasokonstriksi, pengiraan atau oklusi dapat ditentukan dan tahap keparahannya dinilai. Oleh kerana ia adalah jenis khas ultrasound pemeriksaan, kaedah ini juga dipanggil ultrasound Doppler.

Sebagai tambahan kepada perubatan vaskular, Doppler sonografi memainkan peranan penting dalam diagnostik dalam bidang neurologi pakar (penjelasan mengenai pengsan atau strok) serta dalam ginekologi pada wanita hamil untuk menilai perkembangan anak yang sedang membesar. Doppler ultrasound boleh dilakukan tanpa sebarang persediaan dan sama sekali tidak berbahaya. Dalam kebanyakan kes, pemeriksaan dilakukan bersama dengan konvensional ultrasound imbasan dilakukan pada masa yang sama untuk tujuan pengimejan, yang kemudian disebut juga sebagai sonografi dupleks.

Bilakah sonografi Doppler digunakan?

Sonop Doppler digunakan untuk diagnosis pelbagai gambar dan gejala klinikal yang mungkin berkaitan dengan kerosakan pada darah kapal. Terutama dalam neurologi (perubatan saraf), pemeriksaan berfungsi sebagai kaedah diagnostik yang penting dalam penyiasatan penyebab pelbagai gejala. Pencetus strok, kehilangan penglihatan sementara pada satu mata dan mantra pingsan secara tiba-tiba boleh, misalnya, menjadi penyempitan satu atau kedua arteri karotid.

Sonografi Doppler boleh digunakan untuk menilai sama ada arteri karotid menyempit dan berapa banyak darah mengalir melalui mereka. Ultrasound Doppler juga mungkin sesuai dalam beberapa kes sekiranya deringan di telinga, tidak jelas sakit kepala dan pening. Petunjuk lain untuk kaedah pemeriksaan kadangkala timbul pada wanita hamil.

Untuk satu perkara, darah ibu kapal dapat dinilai, misalnya dalam kes hipertensi kehamilan. Sebaliknya, adalah mungkin untuk menilai jantung fungsi anak yang sedang membesar di rahim. Kanak-kanak jantung kecacatan dapat dikesan pada peringkat awal jika perlu. Kelebihannya ialah, berbeza dengan Sinar X pemeriksaan, sebagai contoh, kanak-kanak itu tidak terdedah kepada bahaya seperti radiasi semasa ultrasound Doppler.