Sakit tekak kerana alahan

Pengenalan

Alergi adalah penyakit yang meluas. Terutama pada musim bunga dan musim panas banyak orang menderita “jerami demam", Iaitu alergi terhadap debunga. Sekiranya sakit tekak ditambahkan pada gejala alahan yang sudah ada seperti gatal hidung, mata berair dan berdada batuk, orang yang terjejas merasa sangat tidak menyenangkan. Tetapi bagaimana alergi berjaya menyebabkan sakit tekak dan apa yang boleh dilakukan untuk menghilangkan gejala? Dapatkan maklumat mengenai alahan di sini

Punca sakit tekak sekiranya berlaku alahan

Telah diketahui bahawa terdapat pelbagai cara untuk bahan alergenik memasuki badan. Ini biasanya adalah saluran pernafasan dan selaput lendirnya atau - jika berlaku alahan sentuhan, seperti alergi nikel - kulit atau membran mukus. Sekiranya alergen bersentuhan dengan sel-sel imun di sini, mereka memastikan pembebasan molekul dan zat pemesejan yang mendorong peradangan melalui interaksi biokimia.

Ini memastikan meningkat darah peredaran darah dan kebolehtelapan yang lebih tinggi saluran darah dinding. Akibatnya, selaput lendir di kawasan ini membengkak dan edema boleh membentuk. The mukosa juga lebih mudah tersinggung dan lebih sensitif terhadap kesakitan. Kesakitan dan kerengsaan boleh disebabkan oleh rangsangan yang kecil. Ini juga boleh menjadi rangsangan yang biasanya tidak dianggap menyakitkan atau tidak menyenangkan, seperti batuk atau membersihkan tekak.

Diagnosa

Sekiranya sakit tekak disyaki disebabkan oleh alergi, aduan dan gejala pesakit harus diselesaikan terlebih dahulu dan dikelaskan dalam perbualan. Dalam bidang perubatan, proses bercakap dengan doktor disebut "anamnesis". Di samping itu, kawasan tekak boleh dicerminkan untuk mengenal pasti sebarang kawasan sakit di kawasan ini.

Di samping itu, umum diagnostik alergi juga berguna, misalnya ujian tusukan atau calar. Dalam ujian ini, kemungkinan alergen diletakkan secara langsung pada dan kulit untuk memprovokasi reaksi alahan. Ini dapat mengesahkan atau sekurang-kurangnya membuktikan penyebab alergi sakit tekak.

Gejala sakit tekak yang berkaitan dengan alahan

Sakit tekak seperti itu sudah menjadi salah satu gejala yang boleh dicetuskan oleh alergi. Untuk mengklasifikasikan sakit tekak dengan betul, gejala yang perlu disertakan perlu dicari. Sebagai contoh, dalam kes alergi, gejala yang menyertainya termasuk kerana sakit tekak yang disebabkan oleh alergi dipicu oleh alergi yang mempengaruhi saluran pernafasan, gejala utama juga diharapkan di kawasan ini.

  • Gatal di hidung, telinga tengah atau struktur penghubung antara dua rongga badan, tuba auditiva
  • Asma alahan (gangguan pernafasan secara tiba-tiba disebabkan oleh saluran udara yang menyempit)
  • Gatal mata, terkoyak atau melekat
  • Ekzema kulit

Masalah menelan adalah semua masalah yang mempengaruhi menelan. Oleh itu, sebilangan gejala yang sangat berbeza dapat dijumpai dalam kategori ini. Sekiranya sakit tekak yang berkaitan dengan alergi, kesukaran menelan biasanya disebabkan oleh selaput lendir yang jengkel dan sakit di kawasan laring.

Ini boleh menjadi jengkel dengan menelan. Masalah selanjutnya ialah penyempitan saluran udara di tekak kawasan. Oleh kerana bahan yang ditelan mengambil jalan yang sama di bahagian atas saluran pernafasan kerana udara yang kita hirup, kawasan ini dapat disempitkan oleh alergen dan menjadikannya lebih sukar untuk ditelan.

Sudah tentu, selesema bertindih dengan gejala alergi dan kedua-duanya menimbulkan keluhan pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, selalunya sakit tekak yang disebabkan oleh alahan dapat dibezakan daripada penyakit alergi simptom selsema. Walaupun alergi biasanya berlaku secara bermusim atau serantau, misalnya hanya pada waktu-waktu tertentu dalam setahun (alahan debunga) atau di bilik-bilik tertentu (habuk rumah atau haiwan rambut alergi), sakit tekak yang disebabkan oleh selesema tidak bergantung kepada faktor luaran. Di samping itu, sekiranya berlaku alahan, beberapa gejala yang dinyatakan di atas, seperti gatal hidung atau mata melekit, biasanya timbul selain sakit tekak. Selsema, sebaliknya, cenderung disertai dengan gejala seperti batuk dengan dahak lendir dan tebal limfa nod dalam tekak.