Sotalol: Kesan, Kegunaan & Risiko

Sotalol adalah agen farmakologi yang tergolong dalam kategori beta-blocker. Ubat ini digunakan terutamanya untuk rawatan aritmia jantung. Sotalol adalah beta-blocker khas yang tidak mempunyai fenol eter struktur. Dalam strukturnya, bahan tersebut juga menyerupai beta-isoprenalin.

Apa itu sotalol?

Dadah sotalol adalah antara beta-blocker yang tidak selektif. Ini kerana ubat tidak mengikat secara khusus kepada reseptor adrenergik beta-1. Tidak seperti dadah oksprenolol dan acebutolol, ia tidak mempunyai aktiviti simpatomimetik yang disebut. Pada asasnya, bahan sotalol berlaku dalam bentuk racemate. Oleh itu, kalium saluran disekat. Sebagai tambahan, ubat sotalol mempunyai bentuk L, sebab itulah ia berkesan sebagai beta-blocker. Juga, ubat ini mempunyai unit enantiomer yang disebut, yang mempengaruhi keberkesanan bahan tersebut.

Tindakan farmakologi

Pada dasarnya, ubat sotalol menyebabkan kalium saluran untuk ditutup. Atas sebab ini, ubat sotalol tergolong dalam kelas ketiga antiarrhythmic dadah. Ubat ini memanjangkan tempoh tahan api dan juga potensi tindakan. Ia juga menyekat reseptor beta-1 tertentu di dalam jantung. Akibatnya, kelajuan pengaliran dan kontraktilitas jantung otot berkurang. Selanjutnya, kekerapan jantung serta kegembiraan jantung berkurang. Di samping itu, penghambatan simpatik sistem saraf berlaku serta rembesan pengekangan. Oleh itu, dalam jangka masa panjang, pesakit darah tekanan menurun. Semua antiarrhythmic dadah kelas ketiga dicirikan oleh fakta bahawa mereka menyekat kalium saluran. Khususnya, bahan aktif sotalol melambatkan arus kalium yang bertanggungjawab untuk repolarisasi. Pengukuran elektrofisiologi khas telah menunjukkan bahawa potensi tindakan sel otot jantung terpencil berpanjangan. Akibatnya, tempoh pembiakan sel otot jantung juga berpanjangan. Penyekat saluran kalium terutamanya bertanggungjawab untuk ini. The bioavailabiliti bahan aktif sotalol hampir seratus peratus. Walau bagaimanapun, tidak mengikat plasma protein dapat dikesan. Pada prinsipnya, pilihan kawalan untuk ubat agak terhad, kerana waktu paruh plasma kira-kira 15 jam. Bahan aktif terutamanya diekskresikan secara renal. Atas sebab ini, sangat mustahak untuk menyesuaikan dos pada pesakit dengan kekurangan buah pinggang yang ada. Kerana jangka hayat plasma yang sangat panjang, ubat sotalol adalah salah satu penyekat beta dengan jangka masa tindakan yang paling lama.

Penggunaan dan penggunaan perubatan

Ubat sotalol digunakan terutamanya dalam rawatan pelbagai aritmia jantung. Oleh itu, ubat itu adalah agen antiarrhythmic yang disebut. Kawasan penggunaan bahan aktif yang mungkin termasuk penyakit jantung koronari, aritmia jantung dan arteri tekanan darah tinggi. Ini kerana ubat ini juga mampu menurunkan darah tekanan.

Risiko dan kesan sampingan

Sotalol dicirikan oleh sejumlah kemungkinan kesan sampingan yang mesti ditimbang sebelum memberi ubat. Khususnya, penyumbatan saluran kalium mengakibatkan ubat mencetuskan kesan sampingan tertentu dalam beberapa kes. Ini juga membezakan sotalol dengan banyak penyekat beta lain. Ciri utama adalah bahawa bahan sotalol itu sendiri boleh membawa kepada aritmia jantung dalam keadaan tertentu. Torsade de pointes tachycardia adalah komplikasi yang sangat berbahaya. Kadang-kadang mencetuskan fibrilasi ventrikular, yang dalam beberapa kes mengakibatkan kematian jantung segera. Kesan sampingan seperti ini sangat jelas berlaku pada buah pinggang kelemahan, tinggi-dos pengambilan dan gangguan elektrolit. Sindrom long-QT yang disebut juga kadang kala menimbulkan kesan sampingan yang serupa. Kajian penyelidikan perubatan menunjukkan bahawa wanita tiga kali lebih besar kemungkinannya lelaki terkena torsade de pointes tachycardia semasa mengambil sotalol. Atas sebab ini, pentadbiran ubat sotalol harus tidak digalakkan sekiranya masa QT berpanjangan. Ubat sotalol juga dikontraindikasikan dalam beberapa keadaan perubatan yang lain. Ini termasuk resdung bradycardia and asma serangan. Ini kerana apa yang disebut bronkokonstriksi adalah mungkin dalam kes ini, kerana sotalol ubat mengaktifkan reseptor beta-2. Sotalol juga harus dielakkan pada pesakit dengan gangguan konduksi AV. Akhirnya, ada risiko hipoglisemia, terutamanya pada pesakit dengan kencing manis, disebabkan oleh penghambatan glikogenolisis akibat daripada reseptor beta-2 yang tersekat. Kontraindikasi lain termasuk mengandung dan penyusuan. Ini kerana bahan aktif sotalol masuk susu ibu. Secara amnya, kesan sampingan dan gejala ubat sotalol yang tidak diingini berlaku dengan kekerapan yang berbeza-beza. Di samping itu, mereka berbeza bergantung pada kes individu dan orang dalam ekspresi mereka, keparahannya dan gabungan pelbagai kesan sampingan. Sebilangan pesakit yang dirawat dengan ubat sotalol sama sekali tidak mengalami kesan sampingan yang tidak diingini. Individu lain dipengaruhi oleh gejala ringan hingga teruk. Oleh itu, sangat penting untuk menimbang individu secara menyeluruh faktor-faktor risiko pesakit masing-masing, seperti sedia ada buah pinggang kelemahan, sebelum mengambil ubat sotalol untuk pertama kalinya. Dalam perjalanan ini, doktor yang hadir membincangkan peribadi pesakit sejarah perubatan untuk mengurangkan risiko komplikasi serius semasa mengambil ubat. Di samping itu, adalah tanggungjawab pesakit untuk segera menghubungi doktor sekiranya ada gejala yang timbul. Mungkin perlu menghentikan sotalol dan mencari pilihan terapi alternatif.