Jiwa: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Dalam kehidupan seharian, kita sering bercakap soal jiwa. Pada masa yang sama, semua orang tahu apa maksud istilah itu - sebaliknya, definisi itu sukar. Dalam bidang psikologi, konsep jiwa banyak disamakan dengan jiwa. Disiplin ilmiah lain membezakannya dengan jiwa.

Apakah jiwa itu?

Dalam kehidupan seharian, orang sering bercakap soal jiwa. Namun, semua orang tahu apa maksud istilah itu - sebaliknya, definisi itu sukar. Terdapat teori mengenai asal-usul kata jiwa, yang kembali ke istilah Jerman kuno untuk "tasik" dan "alam orang mati". Istilah jiwa, yang biasanya digunakan secara sinonim dengan jiwa dalam psikologi, berasal dari bahasa Yunani kuno dan bermaksud "nafas" atau "nafas". Istilah jiwa digunakan dalam pelbagai ajaran dan tradisi. Dalam agama, jiwa adalah apa yang tinggal setelah kerosakan badan duniawi. Tetapi ia juga digunakan dalam bidang falsafah. Dalam psikologi, jiwa disamakan dengan kehidupan. Pernafasan adalah tanda daya hidup dan kekuatan hidup dan dengan demikian petunjuk adanya jiwa. Sebaliknya, jiwa merujuk kepada bahagian luar tubuh yang menjadikan seseorang tetap hidup. Adalah sukar untuk memberikan definisi yang tepat, kerana jiwa itu menggambarkan apa yang telah dibingungkan oleh para saintis dan ahli falsafah selama berabad-abad. Adalah mungkin untuk mencipta semula tubuh manusia dengan kaedah biologi dan kimia. Walaupun begitu, tubuh ini tidak akan pernah hidup, kerana ia tidak mempunyai apa yang manusia sebut sebagai jiwa. Selalunya istilah itu disamakan dengan semangat, kemampuan berfikir dan akal. Percubaan umum hari ini pada definisi mewakili jiwa sebagai keseluruhan dari semua dorongan hidup yang disertai oleh perasaan dan pemikiran. Oleh itu, ini merangkumi keseluruhan persepsi makhluk hidup, tingkah laku, khayalan, impian dan kesedaran. Penyakit psikosomatik mempengaruhi jiwa. Mereka boleh mencetuskan gejala yang tidak dapat dikesan dalam badan fizikal. Namun, sebaliknya, mereka juga boleh menjadi penyebab penyakit fizikal.

Fungsi dan tugas

Atas dasar pengertian definisi ini, tugas jiwa bukan hanya memberikan hidup kepada manusia, tetapi juga untuk membuatnya memahami dan bertindak. Menurut Sigmund Freud, segala sesuatu yang mendorong manusia terletak pada jiwa. Motif dan motivasi berasal dari keinginan yang timbul melalui persepsi dan pemikiran. Setiap orang mempunyai motif emosi di satu pihak dan motif rasional di pihak lain, yang mendorongnya. Dalam mekanisme keseluruhan badan, motif ini dipicu oleh campuran sebab fizikal dan psikologi hormon. Menurut model struktur jiwa jiwa Freud, manusia memiliki tiga struktur yang berbeza di alam jiwa: ego, superego, dan id. Said id mempunyai fungsi mengarahkan pemacu, mempengaruhi dan keperluan. Ini difahami sebagai organ psikik dan memandu badan. Superego Freud menamakan struktur psikik yang bertanggungjawab terhadap pandangan dan cita-cita dunia, sementara ego mengaitkan semua tuntutan, norma, dan nilai ini melalui rasionaliti dan pemikiran kritis. Oleh itu, ego dapat dilihat sebagai contoh mediasi yang merangkumi persepsi, pemikiran, dan memori. Pendekatan ini tidak hanya abstrak, tetapi sama sekali tidak dapat dibuktikan. Namun, sebenarnya, jiwa dan badan saling berinteraksi, saling bergantung dan tidak dapat dipisahkan antara satu sama lain. Dalam pengertian pepatah "Dalam tubuh yang sihat hidup akal sehat", fizikal keadaan secara tegas bertanggungjawab terhadap keadaan mental dan sebaliknya. Jiwa boleh sakit seperti badan. Penyakit dan hubungan fizikal seperti ini semakin dipertimbangkan oleh profesional perubatan selain psikologi dan psikiatri.

Penyakit dan penyakit

Terdapat pelbagai penyakit yang disebabkan oleh jiwa. Gangguan mental dan emosi dikaitkan dengan hubungan sosial, tingkah laku, perasaan dan pemikiran, dan persepsi yang merosot. Namun, tidak semua perubahan mood dapat disamakan dengan penyakit. Dalam banyak kes, diagnosis yang sebenarnya diperlukan secara objektif memerlukan penilaian subjektif oleh orang yang mengalaminya. Penyakit mental merangkumi gangguan tingkah laku, gangguan skizotip dan khayalan, dan gangguan neurotik dan afektif. Pelbagai gangguan sering kali berkaitan dengan jantina. Wanita, khususnya, dipengaruhi dengan kekerapan mengejutkan oleh fobia gangguan kecemasan, panik, kemurungan, pasca trauma tekanan gangguan dan gangguan makan. Lelaki, sebaliknya, menunjukkan ketagihan arak, ADHD, autisme dan tingkah laku sosial yang terganggu lebih kerap dari segi peratusan. Fenomena ini kebanyakannya berkaitan dengan sifat asuhan kanak-kanak lelaki dan perempuan yang berbeza, dan tuntutan yang berbeza terhadapnya. Contohnya, secara sosial tidak wajar bagi wanita (seks yang kononnya "lembut") takut pada labah-labah, tetapi bagi lelaki itu menjadikan mereka lemah di mata orang lain. Penyakit yang disebutkan datang sindrom burnout. Ini adalah gangguan berlebihan. Kemurungan juga berlaku pada zaman sekarang orang sakit dan berlaku tidak jarang sudah di usia muda. Mereka dicirikan oleh kelalaian, kegelisahan dalaman, kegelisahan dan mudah marah. Perasaan putus asa, sukar menumpukan perhatian dan gangguan tidur sering berganding bahu kemurungan. Beberapa juta orang di Jerman terjejas. Trend semakin meningkat. Sebagai tambahan, faktor tekanan atau tekanan emosi boleh mencetuskan keluhan fizikal seperti sakit kepala or perut sakit. Serangan panik or gangguan kecemasan juga ditakdirkan untuk menaikkan nadi dan membawa kepada loya dan otot kejang. Ini menunjukkan hubungan erat antara jiwa dan fizikal.