Kekejangan selepas strok - terapi

Selepas a strok gambar biasa sering berlaku, - yang disebut hemiparesis, lumpuh separuh sisi. Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa, sebagai akibat dari strok, wilayah di otak tidak lagi berfungsi dengan baik, yang bertanggungjawab untuk aktiviti motor sewenang-wenang badan kita. Bahagian kanan otak dibekalkan oleh hemisfera kiri.

Selepas a strok, oleh itu, kelumpuhan lengan dan / atau kaki di satu sisi sering berlaku terlebih dahulu. Terdapat pusat-pusat lain di otak yang mengatur ketegangan otot dan fungsi motor. Sekiranya pusat pengawalseliaan ini juga terganggu, a keadaan dikenali sebagai spastik berkembang dari masa ke masa, iaitu ketegangan kekal kumpulan otot tertentu (hipertensi), yang menarik lengan atau kaki ke kedudukan tertentu. Spasticity bukan sahaja sangat tidak selesa bagi pesakit kerana kehilangan fungsi, ia juga boleh menyebabkan teruk kesakitan.

Terapi

Pada fasa akut setelah strok, langkah pertama adalah berusaha membetulkannya untuk mengelakkan kemungkinan gejala berikutnya sejauh mungkin. Terapi lisis adalah kaedah yang sesuai untuk ini, di mana mungkin darah gumpalan di otak dilarutkan oleh ubat-ubatan tertentu. Ini adalah terapi berisiko yang harus selalu dipantau secara intensif secara rawat inap.

Terdapat kemungkinan lebih lanjut untuk merawat strok akut. Walau bagaimanapun, jika gejala berlanjutan, terapi yang berbeza diperlukan. Untuk merawat spastik, fisioterapi intensif adalah disyorkan.

Ini harus dimulakan sedini mungkin untuk merangsang otak dan meningkatkan penyembuhan dari kawasan yang mengalami kerosakan. Dalam fisioterapi, strategi yang berbeza diikuti: Ahli terapi pekerjaan juga terlibat dalam melatih pergerakan sehari-hari fungsional dan baik-baik saja penyelarasan. Selain terapi senaman berfungsi, terapi ubat juga digunakan.

Spasmolytics adalah nama yang diberikan kepada ubat-ubatan yang bertujuan untuk mengurangkan nada otot yang meningkat secara patologi. Ini adalah persiapan yang diambil secara lisan seperti: Ubat-ubatan menghalang penyebaran pengujaan neuron pada sinaps sistem motor dan dengan itu mencegah penumpukan kekejangan. Beberapa sediaan juga dikatakan mempunyai kesan analgesik.

  • Peraturan Tonus bukan
  • Sendi digerakkan
  • Pergerakan fungsional dan strategi pampasan dikembangkan
  • Baclofen (tolperisone, dantrolene dan clonazepam)
  • Botulinum toxin A (Botox) juga diberikan secara intramuskular untuk rawatan spastik