Ciri khas untuk kanak-kanak | Abses telinga

Ciri khas untuk kanak-kanak

Dengan anak-anak, seseorang harus lebih berhati-hati dengan abses di telinga. Sejak darah-otak penghalang berbeza dan berfungsi berbeza daripada orang dewasa, ini boleh membawa akibat yang membawa maut. The darah-otak penghalang lebih telap kerana pengangkut pelindung, P-glikoprotein, belum dikembangkan sepenuhnya.

Ini boleh menyebabkan fakta bahawa patogen tertentu dapat mencapai otak lebih cepat. Risiko komplikasi lebih tinggi. Di samping itu, kanak-kanak sering kurang memperhatikan langkah-langkah kebersihan ketika bermain dan bermain romping.

Kanak-kanak yang lebih kecil belum dapat memahami bahawa mereka tidak dibenarkan menyentuh atau "menggigit" abses. Patogen boleh merebak dengan lebih cepat dan abses dapat sembuh dengan lebih perlahan. Sebagai tambahan, ubat-ubatan tertentu belum boleh diambil oleh kanak-kanak.

Hanya 20% daripada semua ubat yang diluluskan untuk kanak-kanak. Lebih-lebih lagi, campur tangan pembedahan selalunya merupakan kejadian traumatik untuk kanak-kanak dan orang tua. Namun, jika sokongan dan nasihat perubatan yang mencukupi diberikan pada tahap awal, penyembuhan abses pada telinga pada anak-anak biasanya bebas dari komplikasi.

Abses cuping telinga

Abses dapat berkembang dalam konteks lubang anting-anting yang meradang di cuping telinga. Walau bagaimanapun, ia juga dapat berkembang di laman web ini tanpa alasan. Prosedur dan langkahnya serupa dengan bahagian telinga yang lain.

Sudah tentu, anting-anting atau perhiasan telinga tidak boleh dipakai selama tempoh abses. Pertama, abses pada cuping telinga harus diperiksa oleh doktor. Penggunaan rawatan di rumah sebagai tambahan kepada langkah-langkah lain boleh dibincangkan dengan doktor.

Asas keberkesanan rawatan adalah mematuhi langkah-langkah kebersihan. Dalam keadaan apa pun abses di cuping telinga tidak boleh ditekan. Perkara ini tidak boleh disentuh sama sekali.

Sekiranya ini berlaku secara tidak sengaja, tangan harus dicuci dengan bersih. Selagi abses terdapat di cuping telinga, mandi mesti dielakkan. Jika tidak, patogen itu dapat tersebar lebih jauh.

Abses harus dibersihkan dengan teliti mengikut arahan doktor. Sekiranya mengosongkan, a plaster harus diaplikasikan. Penting agar perkara ini diubah secara berkala dan selepas itu tangan harus selalu dibasuh dengan bersih.

Secara berkala, paling baik setiap hari, sarung bantal dan tuala harus diganti. Kedua-duanya hendaklah dicuci secara berasingan pada suhu minimum 90 °. Sudah tentu, tuala atau sarung bantal tidak boleh dikongsi dengan orang lain. Sekiranya penutup atau tudung dipakai, cuping telinga harus dilindungi dengan tampalan. Sekiranya demam berlaku, doktor harus selalu dihubungi dengan segera.

Ramalan

Pada prinsipnya, abses pada telinga mempunyai prognosis yang baik, tetapi hanya jika mereka dirawat dengan betul. Dengan bantuan terapi yang betul, abses di telinga sembuh dalam beberapa hari. Namun, sejumlah faktor dapat menjadikan proses penyembuhan lebih berlarutan.

Terutama di kawasan muka dan telinga, abses tidak boleh disorongkan dalam keadaan apa pun, kerana ini boleh menyebabkan kapsul abses pecah dan patogen dibawa ke otak. The darah aliran keluar dari muka dan otak berkait rapat dan penyebaran patogen boleh menyebabkan meningitis. Selain itu, abses di telinga dapat mengembang dan merebak ke rawan dan tulang. Abses dari kelenjar parotid juga boleh disebabkan. Terutama pada penderita diabetes, tetapi juga jarang terjadi pada orang lain, keradangan pada tulang di sekitarnya dapat terjadi, yang disebut otitis externa maligna.