Cuti Kelahiran Khas: Apa Yang Dikatakan oleh Badan Perundangan

Kelahiran: lelaki mahu berada di sana

Trend dekad yang lalu berterusan: Semakin ramai lelaki mahu menyaksikan kelahiran anak mereka. Dalam kes khas, pekerja boleh menuntut cuti khas, iaitu cuti berbayar dari kerja, untuk tujuan ini.

Sebab biasa cuti khas:

  • Lahir
  • Pernikahan
  • Penempatan Semula
  • Kematian saudara

Kemungkinan kelayakan untuk cuti khas untuk bersalin ditentukan oleh:

  • Kontrak pekerjaan
  • Perjanjian syarikat atau perjanjian perundingan kolektif

Cuti khas berapa hari?

Kelahiran adalah sebab biasa untuk memberikan cuti khas. Dari sudut perundangan semata-mata, bakal bapa juga berhak mendapat cuti khas untuk bersalin. Asas undang-undang untuk ini disediakan oleh undang-undang buruh dengan seksyen 616. Walau bagaimanapun, ia tidak menyatakan berapa hari boleh diambil.

Jika, sebaliknya, tiada peruntukan khusus dibuat dalam kontrak bertulis, Seksyen 616 terpakai. Oleh itu, berbincang dengan majikan anda pada masa yang sesuai sama ada dan berapa hari cuti khas anda akan diberikan.

Penting untuk diketahui: Jika kelahiran jatuh pada hari Ahad atau cuti umum atau semasa cuti biasa anda, anda tidak boleh menuntut cuti khas secara retroaktif. Walaupun dengan pengaturan masa fleksibel, anda tidak berhak mendapat cuti berbayar semasa waktu kerja teras.

Kontrak pekerjaan selalunya mengandungi peruntukan cuti khas. Jika bakal bapa ingin mengambil cuti khas untuk bersalin, ada baiknya untuk melihat dahulu perjanjian bertulis ini. Ia juga bernilai bercakap dengan majikan atau jabatan HR. Sebagai peraturan, pekerja dimaklumkan secara langsung tentang cuti khas untuk bersalin.

Cuti khas mengikut perjanjian syarikat atau perjanjian tawar-menawar kolektif

Jika tiada peruntukan mengenai cuti khas dibuat dalam kontrak pekerjaan masing-masing, rujukan boleh dibuat kepada perjanjian kolektif yang berkenaan atau perjanjian kerja sedia ada. Ini biasanya menyatakan syarat-syarat di mana cuti khas diberikan dan berapa hari cuti khas diberikan.

Adakah lelaki perlu berkahwin?

Mengikut undang-undang, lelaki yang belum berkahwin tidak berhak mendapat cuti khas untuk bersalin. Hanya lelaki dan lelaki yang sudah berkahwin dalam perkongsian yang serupa dengan perkahwinan yang didaftarkan di bawah Akta Perkongsian Awam (LPartG) diberi cuti khas.

Cuti istimewa kelahiran: penjawat awam dan perkhidmatan awam

Penjawat awam, hakim, dan kebanyakan kakitangan perkhidmatan awam berhak mendapat satu hari cuti khas untuk kelahiran anak mereka sendiri. Penjawat awam yang hidup dalam perkahwinan biasa juga menerima satu hari cuti khas untuk kelahiran anak luar nikah.

Kelahiran mencipta pengecualian