SPEK: Maksudnya

Apakah SPEK?

Peperiksaan SPECT adalah langkah diagnostik dari bidang perubatan nuklear. Singkatan SPECT ialah singkatan kepada Single Photon Emission Computed Tomography. Ini adalah prosedur pemeriksaan yang boleh digunakan untuk menggambarkan proses metabolik dalam pelbagai organ. Doktor menggunakan bahan radioaktif yang dipanggil pengesan untuk tujuan ini.

Borang khas: SPECT/CT

SPECT sangat sesuai untuk menilai metabolisme organ individu. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh digunakan untuk menilai strukturnya - ini memerlukan pengimejan konvensional, contohnya X-ray atau tomografi komputer (CT). Walau bagaimanapun, terdapat juga prosedur gabungan SPECT dan CT: SPECT/CT menggabungkan maklumat tentang struktur organ dengan kefungsiannya.

Bilakah SPECT dilakukan?

Aplikasi lain SPECT termasuk:

  • Perubahan dalam metabolisme tulang (dalam tumor atau keradangan tulang)
  • penyakit otak (demensia Alzheimer, epilepsi atau penyakit Parkinson)
  • tumor penghasil hormon (tumor neuroendokrin)

Apakah yang dilakukan semasa SPECT?

Pemeriksaan boleh dilakukan di pejabat doktor khusus dan di hospital. Pertama, doktor memberi pesakit akses vena melalui jarum di celah lengan atau belakang tangan. Dia juga boleh menggunakan ini untuk memberikan ubat penenang jika pesakit mahu. Di atas semua, bagaimanapun, dia menggunakan akses untuk memasukkan bahan pengesan radioaktif. Ini kemudiannya diedarkan ke seluruh badan melalui aliran darah. Ia boleh mengambil masa beberapa minit atau jam untuk terkumpul di dalam organ yang akan diperiksa. Pada masa ini, pesakit harus berbaring santai dan diam supaya tidak mempengaruhi metabolisme.

Tempoh peperiksaan boleh melebihi satu jam. Bagaimanapun, pesakit tidak dibiarkan bersendirian pada masa ini, tetapi diawasi oleh pembantu atau doktor. Jadi jika dia rasa tidak selesa, dia boleh menghubungi dan peperiksaan boleh dihentikan.

Apakah risiko SPECT?

SPECT itu sendiri adalah pemeriksaan yang tidak menyakitkan untuk pesakit. Hanya pentadbiran pengesan radioaktif boleh menyebabkan kesakitan atau jangkitan pada tapak tusukan, serta kecederaan pada saraf atau saluran. Intoleransi terhadap pengesan sangat jarang berlaku.

Apakah yang perlu saya ketahui selepas SPECT?

Selepas SPECT, anda tidak dibenarkan memandu kenderaan jika anda telah menerima ubat penenang. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengaturkan seseorang untuk menjemput anda dari temu janji anda.