Hematoma tontonan

Hematoma tontonan

Apa itu hematoma tontonan?

Tontonan lebam lebam yang merebak di sekitar orbit mata dan dengan itu menghilangkan kelopak mata bawah dan atas dan kawasan sekitarnya. Pendarahan memberi kulit warna yang berbeza, yang boleh berbeza dari hitam / biru hingga coklat / kuning, bergantung pada berapa usia hematoma. Hematoma tontonan boleh berlaku di kedua sisi dan, seperti namanya, serupa dengan penampilan / bentuk dengan cermin mata.

Sinonim

Jenis hematoma ini juga disebut sebagai hematoma periorbital, hematoma kacamata, hematoma tontonan atau hanya sebagai mata hitam dalam bahasa sehari-hari. Sekiranya sedemikian lebam hanya terdapat pada satu sisi, ia disebut hematoma monokular (monokular berasal dari bahasa Latin dan bermaksud "satu mata").

Punca hematoma tontonan

Penyebab hematoma tontonan yang paling biasa adalah patah dari pangkalan tengkorak kerana kesan keganasan luaran. Tontonan lebam selalu disertai dengan perubahan warna pada kawasan kulit yang terjejas.

Gejala hematoma tontonan

Lebam berwarna di sekitar mata adalah gejala utama hematoma tontonan. Bergantung pada usia hematoma, warnanya boleh berubah dari hitam hingga biru hingga kuning. Selain itu, kawasan sekitar mata membengkak. Kerana bocor darah, yang hanya secara beransur-ansur dipecah, pembengkakan sensitif tekanan berkembang. Bergantung pada ukuran pembengkakan, ada kemungkinan mata tidak lagi dapat dibuka dengan baik. Gejala yang menyertainya ialah perasaan tekanan dan juga kebas pada kawasan badan yang terjejas. Juga perlu diperhatikan adalah kesakitan yang berlaku ketika mengalami hematoma tontonan.

Kesakitan disebabkan oleh hematoma tontonan

Dengan hematoma tontonan, banyak darah telah mengalir ke tisu di sekitar mata. Dalam kebanyakan kes, hematoma tontonan disebabkan oleh kesan ganas dan akibatnya dari kecederaan vaskular yang teruk. Yang menyertainya kesakitan sama tinggi. Kawasan ini sangat sensitif terhadap kesakitan semasa tekanan dikenakan.

Kebocoran darah secara automatik menimbulkan tekanan pada tisu sekitarnya, termasuk saraf and kesakitan reseptor, yang menyebabkan kesakitan. Apabila bengkak reda, rasa sakit juga reda. Bengkak adalah salah satu ciri khas hematoma tontonan.

Bengkak kerana hematoma tontonan

Apabila darah memasuki tisu melalui kecederaan vaskular, tisu membengkak. Darah hanya secara beransur-ansur dipecah oleh badan, dan pembengkakan tetap sama. Tekanan yang diberikan oleh darah pada tisu juga menyebabkan rasa sakit dan kepekaan terhadap tekanan.

Pembengkakan boleh menyebabkan orang yang terkena tidak dapat membuka mata atau hampir tidak dapat membukanya sama sekali. Dalam kes yang teruk, bidang penglihatan dapat dikurangkan sehingga pembengkakan reda. Sekiranya terdapat hematoma tontonan, doktor akan terlebih dahulu berjumpa dengan pesakit selepas kemalangan atau jatuh untuk membuat diagnosis.

Ini berfungsi untuk menyelidiki penyebabnya dan bertujuan untuk menyingkirkan penyakit yang juga boleh menyebabkan hematoma. Pesakit dibenarkan untuk memberitahu doktor kisahnya mengenai pendedahan keganasan dan menunjukkan kawasan yang menyakitkan. Sekarang kawasan di sekitar mata diperiksa dan perhatian diberikan kepada perubahan warna kulit merah.

Rawatan hematoma tontonan

Penyejukan (pada hari pertama), kompres hangat (selepas beberapa hari), krim, gel dan sediaan herba yang mengandungi bahan aktif Arnica tumbuhan boleh digunakan untuk merawat hematoma tontonan. Pilihan rawatan ini diperincikan di bawah.

Menyejukkan hematoma tontonan untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak

Kawasan yang terkena hematoma tontonan dapat disejukkan. Penyejukan mengorbankan yang cedera kapal dan dengan itu mencegah pendarahan selanjutnya ke tisu sekitarnya.

Ini seterusnya menjadikan pembengkakan yang dihasilkan sekecil mungkin dan dengan itu dapat menahan kesakitan serendah mungkin. Tambahan pula, kesakitannya tidak dapat dirasakan kerana sejuk. Untuk penyejukan, kami mengesyorkan pek sejuk yang dibalut kain untuk mengelakkan tisu rosak akibat sejuk.

Kompres hangat untuk hematoma tontonan

Beberapa hari kemudian penyembuhan kawasan yang terjejas harus dirangsang. Kompres panas membantu di sini, kerana ia meningkatkan peredaran darah dan dengan itu darah yang bocor dapat dipecah lebih cepat. Juga disarankan untuk meletakkan anda kepala pada waktu malam sehingga semua rembesan dapat mengalir keluar dari kawasan yang terjejas.

Adakah krim dan gel membantu?

Penjagaan harus diambil dengan krim dan gel yang menipis darah dan dengan itu membantu hematoma mungkin hilang dengan lebih cepat, kerana darah yang bocor dipecah lebih cepat. Penyediaan sedemikian biasanya digunakan untuk hematoma pada lengan dan kaki dan, jika tidak digunakan dengan betul, boleh masuk ke mata dan merosakkan konjunktiva di sana. Penggunaan produk ini harus dijelaskan dengan doktor.

Arnica untuk menghilangkan rasa sakit

Persediaan herba dengan bahan aktif Arnica tanaman juga boleh digunakan untuk proses penyembuhan dan untuk menghilangkan rasa sakit. Apabila menderita hematoma tontonan, penyebabnya biasanya patah tulang tengkorak. Ini adalah tulang patah di kawasan pangkalan tengkorak, yang disebabkan oleh kesan ganas yang kuat pada kepala.

Hematoma tontonan kerana patah tulang tengkorak

Patah tulang tengkorak mencederakan banyak orang kapal yang boleh menyebabkan hematoma tontonan. Punca lain ialah patah orbit tulang, yang disebabkan oleh kesan kekerasan tepat pada waktu di wilayah ini. Dalam patah tulang seperti itu, jika unilateral, hematoma hanya wujud di satu sisi (hematoma monokular).

Ia sama dengan kecederaan yang disebabkan oleh kesan ganas pada tisu lembut di kawasan orbit. Keretakan pada pangkal tengkorak boleh menjadi penyebab hematoma tontonan, kerana ini teruk kepala kecederaan banyak kapal dipotong, yang kemudian boleh berdarah ke kulit. Punca a patah dasar tengkorak adalah kekuatan fizikal, seperti kesan kemalangan lalu lintas atau pukulan ke kepala sekiranya berlaku kekerasan fizikal.

Sekiranya basal patah tulang tengkorak, jahitan tulang yang menghubungkan plat tengkorak individu pecah di kawasan tengkorak. Sambungan tulang adalah bahagian tengkorak yang paling lemah, kerana ia tidak tumbuh sepenuhnya sehingga zaman kanak-kanak. Jahitan manakah yang berbeza dan bergantung pada daya yang dikenakan.

Hematoma tontonan kerana kejatuhan yang tidak terkawal

Sekiranya terjadinya kejatuhan yang tidak terkawal, tidak selalu mungkin untuk mencegah kepala memukul tanah. Sebagai peraturan, adalah mungkin untuk menyangga atau menyokong diri anda dengan tangan anda. Sekiranya ini tidak berlaku, hematoma tontonan boleh berlaku kerana daya luaran yang dikenakan pada tulang tengkorak.

Kejatuhan boleh mempunyai pelbagai sebab, seperti tergelincir di atas es hitam, jatuh menuruni tangga, jatuh dengan basikal atau hanya tersandung dan jatuh ke tanah. Dengan lebih banyak kekuatan anda jatuh ke tanah, semakin teruk akibat jatuh. Ketinggian dari mana anda jatuh juga penting, jadi jatuh tangga, misalnya, sangat berbahaya dan boleh menyebabkan hematoma tontonan, yang boleh disebabkan oleh patah tulang pangkal tengkorak.

Berapa lama hematoma tontonan dapat dilihat?

Hematoma tontonan dapat dilihat sekurang-kurangnya tujuh hari. Pada hari pertama selepas kesan ganas pada kawasan mata, tisu yang rosak membengkak dan lebam bertukar menjadi merah. Pembengkakan dan perubahan warna bergantung pada ukuran kecederaan vaskular.

Selepas 24 hingga 96 jam lebam bertukar menjadi hitam / biru. Perubahan warna disebabkan oleh kerosakan darah yang bocor. Kini warnanya berubah menjadi hijau tua setelah sekitar empat hari.

Dari hari ke-7 pada lebam berwarna kekuningan dan mula pudar semakin lama. Pembengkakan biasanya menurun lebih awal. Apabila perubahan warna tidak lagi kelihatan dan kawasan yang terkena tahan lagi tekanan, hematoma tontonan telah sembuh.

Komplikasi hematoma tontonan

Komplikasi hematoma tontonan boleh menjadi asas patah tulang tengkorak. A patah tulang tengkorak biasanya sembuh tanpa komplikasi lebih lanjut dan tidak meninggalkan kesan lewat. Namun, ada kemungkinan patah tulang tengkorak basal menyebabkan pendarahan di dalam tengkorak.

Selain itu, patah tulang tengkorak basal boleh menyebabkan encephalitis dan cecair serebrum boleh bocor disebabkan oleh kesan kekerasan yang kuat dan kecederaan yang berlaku. Sebagai tambahan, nanah boleh berkumpul di kawasan hematoma. Maka ada kemungkinan bahawa abses telah terbentuk sebagai komplikasi.

Hematoma monokular

Hematoma monokular (hematoma di satu sisi) juga disebut "mata hitam" secara kolokial. Ia adalah lebam di kawasan kelopak mata atas dan / atau bawah hanya satu mata. Sebagai peraturan, hematoma monokular adalah akibat dari kesan kekerasan yang dilokalkan, seperti pukulan atau kesan dari kemalangan atau kejatuhan.

Petinju dan orang lain yang terlibat dalam seni mempertahankan diri atau sukan tempur sering dipengaruhi oleh hematoma monokular. Selain hematoma, struktur tulang di sekitar mata juga mungkin patah. Kulit di sekitar mata berubah warna kebiruan, sensitif terhadap tekanan dan menyakitkan sehingga lebam sembuh dengan sendirinya.