Gangguan pertuturan pada kanak-kanak

definisi

Gangguan pertuturan adalah ketidakupayaan untuk membentuk suara pertuturan dengan betul dan lancar. Seseorang mesti dengan jelas membezakan antara gangguan pertuturan dan halangan pertuturan. Gangguan pertuturan mempengaruhi pembentukan motor bunyi atau perkataan.

Gangguan pertuturan, sebaliknya, mempengaruhi tahap neurologi pembentukan pertuturan. Oleh itu, masalahnya terletak pada pembentukan bahasa mental. Gangguan pertuturan pada kanak-kanak boleh mempunyai bentuk dan sebab yang paling pelbagai. Kira-kira lapan peratus kanak-kanak prasekolah di Jerman mengalami gangguan pertuturan. Oleh itu, masalahnya adalah perkara biasa.

Apa itu gangguan pertuturan ekspresif?

Gangguan pertuturan ekspresif adalah masalah dalam pembentukan suara pertuturan. Seperti namanya, gangguan pertuturan itu semata-mata ekspresif, iaitu masalah ekspresi linguistik. Orang yang mengalami gangguan pertuturan ekspresif sering menghadapi masalah mencari dan menggunakan kata-kata yang tepat.

Juga sukar untuk membina ayat yang betul secara gramatis. Ayat yang dibentuk selalunya sangat pendek dan penuh dengan kesalahan tatabahasa. Orang juga boleh mengatakan bahawa perbendaharaan kata kata aktif sangat berkurang.

Walau bagaimanapun, memahami bahasa biasanya tidak menjadi masalah. Di sini, pemahaman ucapan orang yang terjejas setanding dengan pemahaman pertuturan orang yang sihat. Gangguan pertuturan ekspresif biasanya bermula pada zaman kanak-kanak.

Dalam banyak kes, pembentukan kata atau bunyi yang menyerupai perkataan tidak mungkin dilakukan seawal tahun kedua kehidupan. Penyebab gangguan pertuturan ekspresif belum dapat diteliti dengan secukupnya. Diandaikan bahawa kedua-dua faktor genetik (keturunan) dan neurologi (otak-berkaitan) faktor berperanan.

Bunyi sebagai bentuk gangguan pertuturan

Yang gemuruh adalah gangguan pertuturan. Ia dicirikan oleh gangguan aliran pertuturan. Dalam kes ini, kata-kata sering digabungkan atau dihilangkan.

Biasa juga bahawa bunyi diganti atau diubah sedemikian rupa sehingga sebagian tidak dapat difahami. Irama pertuturan juga boleh terganggu. Ucapan itu sering dianggap tersentak dan terlalu pantas.

Sebaliknya, orang yang gemuruh mempunyai ketumpatan kata pengisi yang tinggi (contohnya "um"), yang menjadikan ayat itu sangat tidak menarik. Harus diingat bahawa mereka yang terjejas sering tidak mengetahui masalahnya. Orang yang bercelaru menghadapi kesukaran untuk mengenali kecacatan pertuturan.