Pengekstrakan Sperma dengan TESE atau MESA

Apakah TESE dan MESA?

Sejak awal tahun 90-an, lelaki dengan spermiogram yang lemah boleh dibantu: Terima kasih kepada Suntikan Sperma Intracytoplasmic (ICSI), sejak itu hanya satu sel sperma yang boleh disenyawakan diperlukan pada dasarnya untuk permanian yang berjaya - ini disuntik terus ke dalam sel telur dalam tabung uji dengan jarum halus. Tetapi apakah yang boleh dilakukan jika sperma lelaki itu tidak mengandungi atau terlalu sedikit sel sperma yang boleh diperolehi untuk ICSI?

Dalam kes sedemikian, TESE atau MESA mungkin boleh membantu: Ini adalah prosedur pembedahan kecil yang melaluinya sel sperma dikumpulkan terus dari testis atau epididimis.

  • TESE bermaksud Pengekstrakan Sperma Testis (pada asasnya biopsi testis lanjutan).
  • MESA bermaksud aspirasi sperma epididimis mikro, iaitu pengekstrakan sperma dari epididimis.

Varian invasif minima yang menjimatkan tisu ialah Mirko-TESE (juga M-TESE, pengekstrakan microsurgical segmen tubular testis), yang sebaiknya digunakan untuk testis kecil.

Selepas TESE atau MESA, inseminasi buatan oleh ICSI kemudiannya boleh dilakukan.

Bagaimanakah TESE dan MESA berfungsi?

MESA: fokus pada epididimis

TESE: Testis dalam fokus

Dalam TESE, tisu testis dikeluarkan dari satu atau kedua-dua belah dalam prosedur pesakit luar dan diperiksa untuk sel sperma yang sesuai. Lelaki itu menerima anestesia tempatan atau am untuk prosedur ini. Operasi kecil diteruskan secara terperinci seperti berikut:

Pakar bedah mendedahkan testis melalui hirisan kecil kira-kira satu hingga dua sentimeter panjang di dalam skrotum. Dia kemudian mengambil sekurang-kurangnya tiga sampel tisu kecil dan menghantarnya ke makmal untuk dianalisis. dengan bahan jahitan larut sendiri dan memakai pembalut tekanan pada skrotum.

Di makmal, sampel tisu testis dianalisis untuk sperma aktif dan boleh disenyawakan. Jika ia dijumpai, tisu itu dibekukan (cryopreservation). Sejurus sebelum ICSI, tisu testis beku dicairkan dan sperma dikumpulkan.

Selepas TESE, pesakit mesti berehat selama beberapa hari dan menahan diri daripada hubungan seks selama satu hingga dua minggu.

TESE segar

Dalam kes yang jarang berlaku, TESE segar juga boleh dilakukan, iaitu tanpa langkah pembekuan pertengahan. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, inseminasi buatan mesti bermula sebaik selepas prosedur. Dengan cara ini, kos cryopreservation dihapuskan dan risiko kehilangan sperma melalui pembekuan dikurangkan.

Untuk siapa TESE atau MESA sesuai?

Terdapat banyak sebab untuk gangguan kesuburan lelaki. Contohnya, perubahan patologi dalam testis atau epididimis seperti varikokel atau testis yang tidak turun, kanser testis, sindrom Klinefelter dan kerosakan testis akibat beguk boleh menjejaskan kesuburan lelaki.

Akibat gangguan ini, selalunya tiada sperma sama sekali dalam cecair mani. Doktor kemudian bercakap tentang azoospermia: sama ada lelaki itu tidak menghasilkan sperma atau jumlah sperma yang sedikit sehingga tiada sperma dapat dikesan dalam ejakulasi (azoospermia bukan obstruktif) atau laluan untuk sperma disekat (obstructive azoospermia).

Dalam kedua-dua kes, TESE dan MESA boleh membantu, dengan syarat sperma yang sihat boleh didapati dalam tisu testis atau cecair epididimis. Sebelum ini, ia juga mesti dipastikan bahawa pasangan boleh disemai secara buatan melalui ICSI.

MESA digunakan terutamanya dalam kes vas deferens tersumbat, tidak boleh dibina semula atau hilang dan sperma tidak bergerak. Ia juga sesuai untuk lelaki yang mengalami disfungsi ejakulasi yang tidak boleh dirawat akibat pembedahan atau paraplegia.

TESE dan MESA: peluang untuk berjaya

Peluang kehamilan telah meningkat dengan ketara sejak pengenalan TESE dan MESA dan akhirnya ICSI.

Sama ada TESE akan berjaya boleh dianggarkan oleh saiz testis dan tahap asas hormon perangsang folikel (FSH). Testis kecil dan tahap FSH yang tinggi adalah tidak baik. Walau bagaimanapun, spermatozoa boleh berjaya diperolehi dalam 60 peratus kes. Kadar kehamilan adalah kira-kira 25 peratus. Dengan Mirko-TESE, varian penjimatan tisu, pengeluaran testosteron boleh ditingkatkan dengan ubat, sekali gus mengoptimumkan kaedah.

Kejayaan MESA adalah bebas daripada bilangan spermatozoa yang diperoleh dan jenis oklusi vas deferens. Kadar kehamilan adalah kira-kira 20 peratus.

Kelebihan dan kekurangan TESE dan MESA

TESE dan MESA adalah prosedur pembedahan kecil. Oleh itu, terdapat risiko biasa yang berkaitan dengan anestesia dan pembedahan: jangkitan, lebam, bengkak, atau pendarahan selepas pembedahan kadangkala mungkin berlaku.

Kelebihan TESE dan MESA adalah jelas - peluang untuk mendapatkan sel sperma yang boleh disenyawakan walaupun spermiogram kekurangan dan untuk mengandung anak dengan bantuan ICSI. Secara teorinya, hanya satu sel sperma yang kuat mencukupi untuk tujuan ini. Secara keseluruhannya, TESE dan MESA adalah prosedur mikropembedahan yang agak selamat, berkesan dan sebahagian besarnya menjimatkan tisu.