Sperma: Kuantiti, bau, komposisi

Apa itu air mani?

Air mani adalah cecair mani yang dikeluarkan dari uretra zakar semasa ejakulasi. Ia adalah cecair mendung susu hingga kelabu kekuningan, agar-agar. Cecair mani mempunyai bau manis dan juga digambarkan berbau seperti bunga berangan.

Cecair mani terdiri daripada rembesan daripada prostat, vesikel mani, kelenjar Cowper dan sperma.

Rembesan prostat

Kira-kira 20 peratus cecair mani adalah rembesan susu yang nipis yang dirembeskan oleh prostat. Rembesan ini, larutan garam yang kaya dengan kalium dan kalsium, mengandungi, antara lain, enzim tertentu (fosfatase), magnesium, zink, sitrat dan spermine – yang dipanggil poliamina yang kebanyakannya ditemui dalam sel yang berkembang pesat. Rembesan prostat adalah sedikit berasid (nilai pH antara 6.4 dan 6.8) dan mempunyai kesan mendorong pergerakan pada sperma.

Rembesan vesikel mani

Majoriti sperma berasal dari vesikel mani (vesicula seminalis). Rembesan mereka membentuk kira-kira 70 peratus daripada cecair mani. Ia bersifat alkali dan mengandungi fruktosa sebagai sumber tenaga untuk pergerakan sperma. Ia juga mengandungi prostaglandin - hormon tisu yang menggalakkan pengecutan otot-otot saluran kemaluan wanita.

Rembesan epididimis

Sepuluh peratus lagi atau lebih daripada cecair mani berasal dari epididimis. Ia mengandungi sperma.

Nilai pH air mani

Pada 7.2 hingga 7.8, nilai pH sperma berada dalam julat alkali. Ini membolehkan cecair mani mengalihkan persekitaran berasid dalam faraj, yang mempunyai nilai pH 3.5 hingga 5.5, ke dalam julat alkali. Sperma memerlukan persekitaran alkali ini untuk dapat bergerak di dalam faraj.

Jumlah sperma

Isipadu ejakulasi ialah dua hingga enam mililiter. Setiap mililiter mengandungi antara 35 dan 200 juta sel sperma. Dengan pancutan yang sangat kerap, jumlah sperma boleh menjadi agak rendah, tetapi selalunya lebih tinggi selepas pantang berpanjangan.

Apakah fungsi sperma?

Cecair mani berfungsi sebagai kenderaan untuk mengangkut sperma ke sel telur wanita. Sperma beralkali menjadikan persekitaran faraj berasid lebih beralkali dan dengan itu menggalakkan motilitas sperma.

Di manakah terletaknya sperma?

Apakah masalah yang boleh menyebabkan sperma?

Jika terdapat kurang daripada 20 juta sperma setiap mililiter dalam ejakulasi, kebarangkalian persenyawaan berkurangan – walaupun hanya satu sperma yang sebenarnya diperlukan untuk persenyawaan.

Sebilangan tinggi sperma cacat dalam ejakulasi juga menyebabkan ketidakupayaan untuk hamil.

Jika jumlah sperma kurang daripada dua mililiter, ini dirujuk sebagai hipospermia.

Penyakit kelamin seperti HIV atau hepatitis B boleh berjangkit melalui sperma.