Spermiogram

definisi

Spermiogram adalah ujian untuk menentukan kualiti dan kuantiti lelaki sperma. Spermiogram dibuat dari sampel ejakulasi lelaki dan digunakan untuk menentukan kesuburan. Spermiogram sering dilakukan dalam konteks keinginan yang tidak terpenuhi untuk anak, untuk mencari kemungkinan penyebabnya.

Untuk mendapatkan hasil yang munasabah dan bermakna, penting agar pasangan itu tidak melakukan hubungan seks selama beberapa hari sebelum air mani dilepaskan. Spermiogram tidak hanya memberikan maklumat mengenai bilangan sperma dalam ejakulasi. Ini juga menentukan kuantiti dan penampilan serta kelikatan ejakulasi. Sperma juga dapat diperiksa dengan lebih dekat dengan spermiogram. Di sini, perhatian khusus diberikan kepada motilitas sperma sel dan penampilannya.

Petunjuknya

Spermiogram adalah ujian diagnostik yang memberikan maklumat mengenai kualiti dan kuantiti sperma. Ujian ini dijalankan sekiranya berlaku keinginan yang tidak terpenuhi untuk mempunyai anak, untuk mengenal pasti mana-mana kemandulan yang mungkin ada. Ujian ini juga digunakan selepas vasektomi untuk menilai kejayaan prosedur.

Prosedur spermiogram

Spermiogram boleh dijalankan di urologi atau ahli andrologi (sub-bidang urologi dengan fokus pada kesuburan dan potensi) dan di klinik kesuburan. Untuk memeriksa sperma, mereka mesti terlebih dahulu diperoleh. Ini biasanya dilakukan dengan melancap.

Amalan ini memberi ruang yang tenang untuk tujuan ini. Beberapa amalan juga menawarkan pilihan untuk mengumpulkan sampel di rumah. Walau bagaimanapun, peraturan yang ketat berlaku di sini, kerana sperma sangat sensitif dan boleh rosak sebelum waktunya jika dilakukan dengan tidak betul.

Sperma mesti dikumpulkan dalam bekas steril. Kapal ini mesti dihantar ke makmal dalam masa satu jam. Semasa pengangkutan, juga penting untuk memastikan bahawa kapal disimpan pada suhu sekitar 37 darjah (suhu badan).

Selain melancap, sperma dapat dikumpulkan semasa hubungan seksual dengan menggunakan yang istimewa kondom dan digunakan untuk peperiksaan. Di makmal, bilangan, morfologi (bentuk) dan motilitas (mobiliti) sperma diuji. Di samping itu, sifat fizikal dan kimia dinilai, seperti pH, kelikatan dan masa pencairan.