Tersumbat Tulang Belakang: Rawatan, Gejala

Gambaran ringkas

  • Rawatan: senaman pelbagai gerakan, analgesik, manipulasi atau mobilisasi menggunakan kaedah terapi manual.
  • Gejala: Bergantung pada kawasan yang terjejas, sakit semasa pergerakan, memancar ke kepala, perut dan dada, contohnya; bergantung kepada rantau, sakit kepala, loya; korelasi tidak dijelaskan secara saintifik secara muktamad
  • Punca dan faktor risiko: Penyumbatan vertebra yang belum terbukti secara saintifik, mungkin rangsangan sakit, contohnya disebabkan oleh beban yang salah dari sendi vertebra, menyebabkan kekejangan otot yang berterusan
  • Diagnosis: Berdasarkan simptom, pemeriksaan fizikal; prosedur pengimejan seperti X-ray atau pengimejan resonans magnetik untuk mengecualikan cakera herniasi atau tumor.
  • Prognosis:Selalunya penyumbatan vertebra diselesaikan dengan sendirinya; pelbagai kaedah membantu dengan baik; punca serius seperti cakera hernia atau tumor mesti diketepikan
  • Pencegahan: Tingkah laku sihat belakang seperti teknik membawa tertentu, mengangkat beban berat dari lutut, senaman yang kerap, mengimbangi pergerakan semasa aktiviti tidak aktif.

Apakah penyumbatan vertebra?

Nama lain untuk penyumbatan sendi ialah disfungsi segmental dan disfungsi artikular hipomobil boleh balik: "boleh balik" bermaksud sementara, "hypomobil" bermaksud mobiliti terhad, "artikular" berasal daripada perkataan Latin untuk sendi (articulatio), dan "disfungsi" bermaksud kerosakan.

Penyumbatan vertebra berlaku di pelbagai bahagian tulang belakang - tulang belakang serviks (tersumbat tulang belakang serviks), tulang belakang toraks (tulang belakang toraks tersumbat) atau tulang belakang lumbar (tersumbat tulang belakang lumbar). Kes khas ialah penyumbatan sendi sacroiliac (sendi sacroiliac, ISG).

Konsep ini berdasarkan andaian bahawa sekatan vertebra berlaku lebih kerap, terutamanya tidak berbahaya dan dalam banyak kes hilang dengan sendirinya.

Konsep blok vertebra adalah kontroversi dan tidak disokong secara saintifik oleh kaedah perubatan berasaskan bukti.

Bagaimanakah sekatan vertebra boleh diselesaikan?

Jika perlu, pengamal melegakan kesakitan penyumbatan vertebra dengan menggunakan ubat sakit. Ini juga membantu untuk mengendurkan otot - seperti yang dilakukan, sebagai contoh, penggunaan haba atau pelemas otot (pengelong otot).

Menyelesaikan penyumbatan vertebra dengan cara terapi manual

Perubatan manual (kiropraktik) pada dasarnya mengesyorkan dua teknik terapeutik untuk penyumbatan vertebra - mobilisasi dan manipulasi:

Dalam mobilisasi, ahli terapi atau doktor melakukan pergerakan perlahan sendi yang berulang dalam arah pergerakan terhad, dalam bentuk tarikan (traksi membujur) dan/atau gerakan gelongsor. Dengan cara ini, julat pergerakan terhad harus dilanjutkan secara beransur-ansur.

Semasa manipulasi, impuls pergerakan yang pendek, cepat, disasarkan dalam arah pergerakan "bebas" (iaitu, bukan yang sangat terhad) harus melepaskan penyumbatan vertebra. Kadang-kadang bunyi retak boleh didengari. Manipulasi hanya boleh dilakukan oleh doktor yang terlatih khas. Dalam situasi tertentu ia tidak dibenarkan (contraindicated), contohnya dalam proses keradangan, osteoporosis teruk atau gangguan psikologi.

Sekatan boleh dikeluarkan secara bebas dengan pelbagai latihan dalam erti kata perubatan manual. Walau bagaimanapun, latihan untuk ini harus diajar oleh profesional perubatan yang berpengalaman.

Kaedah perubatan manual (kiropraktik) tergolong dalam bidang perubatan alternatif atau komplementari. Ia bertujuan untuk menyembuhkan gangguan sistem muskuloskeletal khususnya melalui kaedah manual secara eksklusif, iaitu kaedah yang diamalkan "dengan tangan". Dengan berbuat demikian, kiroterapi menggunakan kaedah osteopati dan kiropraktik. Kursus latihan yang sepadan diiktiraf oleh persatuan perubatan negeri, dan doktor terlatih dibenarkan menggunakan tajuk tambahan terapi manual atau kiropraktik selepas lulus peperiksaan. Walau bagaimanapun, kaedah perubatan manual adalah kontroversi dari sudut perubatan saintifik-sarjana dan tidak dianggap sebagai ubat berasaskan bukti.

Apakah tanda-tanda?

Sekatan vertebra toraks sering juga menyebabkan sakit setempat yang kadangkala memancar (contohnya, ke perut). Kesakitan yang tersumbat pada tulang belakang toraks selalunya bergantung kepada pergerakan atau pernafasan. Gejala seperti loya, kesukaran bernafas atau sakit dada juga dikaitkan dengannya.

Penyumbatan pada tulang belakang lumbar (penyumbatan tulang belakang lumbar) juga ditunjukkan dalam banyak kes dengan sakit secara tiba-tiba. Kadang-kadang ini berlaku secara akut semasa pergerakan ("lumbago"). Dalam sesetengah kes, mereka memancar ke kaki.

Disebabkan oleh kesakitan yang disebabkan oleh penyumbatan, pesakit sering mengamalkan postur terpaksa (melegakan postur), yang seterusnya biasanya mengakibatkan ketegangan dan ketegangan yang menyakitkan dalam jangka masa panjang.

Ramai pesakit melaporkan bahawa penyumbatan vertebra berlaku lagi dan lagi.

Sebab dan faktor risiko

Mekanisme penyumbatan vertebra belum lagi dibuktikan secara saintifik secara muktamad dan lebih berdasarkan nilai empirikal.

Pada masa lalu, penangkapan mekanikal pada sendi facet yang dipanggil dalam vertebra dianggap sebagai asas penyumbatan vertebra.

Hari ini, diandaikan bahawa rangsangan sakit dicetuskan oleh saraf ini, contohnya oleh pergerakan tersentak atau pemuatan yang tidak betul yang berterusan. Akibat rangsangan sakit ini, otot yang melekat tegang secara refleks. Menurut teori yang lebih baru, kekejangan otot ini membentuk penyumbatan vertebra dan bukan, seperti yang diandaikan sebelum ini, penangkapan sendi vertebra.

Pakar menganggap bahawa penyumbatan vertebra juga mempunyai sebab berikut:

  • Perubahan patologi pada permukaan sendi, contohnya disebabkan oleh beban berlebihan, trauma, keradangan, kekurangan senaman atau gangguan metabolik
  • Ketegangan atau pemendekan otot yang berkaitan dengan sendi
  • Rangsangan menyakitkan (nociceptive afferents) dalam kes beban yang salah akut atau berulang
  • Rangsangan menyakitkan dari organ dalaman, yang membawa kepada pengerasan otot yang menyakitkan (ketegangan keras)

Dari segi interaksi psikosomatik, ahli terapi membincangkan sama ada masalah psikologi kadangkala menampakkan diri secara fizikal, contohnya dalam penyumbatan vertebra.

Pemeriksaan dan diagnosis

Jika anda merasakan vertebra (seperti vertebra toraks) tersumbat, berjumpa doktor keluarga anda dahulu. Jika perlu, dia akan merujuk anda kepada pakar (seperti pakar ortopedik).

Perbincangan anamnesis ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Semasa pemeriksaan ini, doktor memeriksa mobiliti tulang belakang dalam pelbagai bahagian.

Prosedur pengimejan (seperti sinar-X atau pengimejan resonans magnetik, MRI) digunakan terutamanya untuk menolak kemungkinan punca sakit belakang yang lain, seperti kecederaan, keradangan atau tumor. Cakera hernia atau proses keradangan seperti sindrom facet juga jelas bukan penyumbatan vertebra. Doktor memeriksa dengan sewajarnya ke arah ini juga.

Kursus penyakit dan prognosis

Dengan bantuan rawatan manual, penyumbatan di bahagian belakang boleh dilepaskan. Kadang-kadang, bagaimanapun, ini tidak perlu, kerana penyumbatan vertebra selalunya diselesaikan dengan sendirinya secara spontan selepas beberapa jam atau hari.

pencegahan

Konsep penyumbatan vertebra tidak difahami sepenuhnya. Walau bagaimanapun, pengalaman telah menunjukkan bahawa tingkah laku yang dipanggil sihat belakang membantu mencegah bukan sahaja penyumbatan vertebra tetapi juga kerosakan lain pada sistem muskuloskeletal. Ini termasuk, sebagai contoh, teknik tertentu untuk mengangkat beban berat dengan betul, senaman yang kerap seperti bersukan, dan berehat daripada aktiviti sedentari.