Stenosis saluran tulang belakang - latihan untuk di rumah

Terusan tulang belakang stenosis tulang belakang serviks sering disebabkan oleh degeneratif (iaitu keausan), tetapi malposisi aksial kongenital, kecacatan vertebra atau malposisi yang diperoleh dan kelebihan beban juga dapat mendorong terjadinya terusan tulang belakang stenosis pada tulang belakang serviks. Untuk mengatasi yang terakhir, tetapi juga untuk memperbaiki gejala yang ada dan mencapai kesakitan kelegaan, latihan fisioterapeutik dapat membantu terusan tulang belakang stenosis pada tulang belakang serviks.

Latihan sederhana untuk meniru

1. senaman - "Retraksi" 2. senaman - "Static Flexion" 3. latihan - "Ground Pressing" 4. latihan - "Shoulder Circling"Stenosis saluran tulang belakang tulang belakang serviks membawa kepada penyempitan (stenosis) saluran tulang belakang (saluran tulang belakang) dan, sebagai akibatnya, sering terdapat gejala seperti kesakitan di bahu leher defisit kawasan, motor dan / atau deria di bahagian atas tetapi juga di bahagian bawah kaki, rasa tidak selamat berjalan atau perubahan ketegangan otot di bahagian ekstrem. Di sini kami otak muncul sebagai medulla yang diperpanjang dan berjalan sebagai saraf tunjang melalui saluran tulang belakang untuk membekalkan badan kita saraf. Sekiranya terdapat penyempitan, maka saraf and darah kapal dapat diperah dan mengalami kerosakan dari masa ke masa. Ini boleh menyebabkan aduan tempatan, tetapi juga gejala di kawasan yang dibekalkan oleh saraf. Dalam kebanyakan kes, gejalanya kurang spesifik daripada cakera herniated, kerana bukan saraf keluar khusus yang berada di bawah tekanan, tetapi saraf tunjang sendiri.

Campur tangan fisioterapeutik

Latihan membetulkan postur disyorkan untuk mengurangkan gejala steonitis saluran tulang belakang pada tulang belakang serviks. Dalam kebanyakan kes, terdapat lebih banyak gejala apabila kepala diletakkan di leher atau dagu ditolak ke hadapan. Ini adalah pergerakan yang menyebabkan saluran tulang belakang menjadi lebih sempit.

Pergerakan pembilang disebut penarikan.

 • Pencabutan melibatkan menolak dagu ke belakang, seolah-olah anda ingin membuat a dagu berganda. Bahagian belakang kepala membentang lurus ke atas, leher menjadi panjang dan tulang belakang serviks meluruskan.

  Sebaiknya amalkan pergerakan ini di depan cermin pada awalnya, setelah anda menguasainya dengan betul, ia mudah dilakukan dan dapat melegakan struktur yang dimampatkan. Apabila dagu digerakkan ke belakang, kedudukan dapat dipegang selama beberapa saat dan kemudian dilepaskan perlahan. Tidak ada pergerakan pantas dari tulang belakang serviks!

  Lakukan senaman kira-kira 10 kali perlahan satu demi satu.

 • Untuk memperhebatkan pergerakan, anda boleh memberi sedikit tekanan pada dagu dengan tangan anda. Ini paling baik dilakukan dengan jurang antara indeks jari dan ibu jari. Letakkan ini di lesung bawah di bawah bibir dan angkat lengan sehingga selari dengan lantai (ini mengelakkan pergerakan tuas).

  Sekarang tekan perlahan kepala bergerak lebih jauh ke belakang, tahan kedudukan sebentar (kira-kira 5-10 saat) dan kemudian lepaskan. Dalam kehidupan seharian latihan ini dapat digunakan untuk menghilangkan ketegangan dengan cepat. Di meja, apabila anda sudah lama melihat layar dengan kepala digerakkan ke depan, atau di dalam kereta, anda boleh mendorong kepala ke belakang ke kepala tempat duduk.

  Penting untuk melakukan latihan dari kedudukan tegak atau posisi duduk terbaik. Anda hanya perlu menggerakkan kepala anda, batang tubuh tetap stabil!

 • . dagu berganda pergerakan juga mungkin pada kedudukan terlentang. Di sini berat kepala juga dapat dikeluarkan, yang memberikan kelegaan tambahan.

  Dengan asas yang tegas, anda mengambil posisi terlentang dan berehat untuk waktu yang singkat. Kemudian anda cuba mengangkat jurang antara tulang belakang serviks dan lantai ketika berbaring dan tekan tulang belakang ke dalam penyokong. Ini tidak berfungsi, tetapi lebih mudah untuk membayangkan pergerakan dan juga pelaksanaan gerakan.

  Sekali lagi, kedudukan mesti dipegang sebentar (kira-kira 5-10 saat) dan kemudian dilepaskan lagi.

 • Sekiranya penarikan memburukkan lagi gejala, itu adalah arah pergerakan yang salah dan latihan tidak sesuai.

  Memiringkan kepala ke depan dapat menyenangkan, mungkin dengan gerakan "tanpa gerakan" yang perlahan, yaitu putaran kecil.

Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel: Oleh kerana bahagian tulang belakang kita saling mempengaruhi, latihan untuk tulang belakang toraks untuk mengekalkan postur tegak (bergantung pada penemuan) juga dapat membantu. Sekiranya terdapat kekurangan motor dan gangguan kepekaan, pelbagai latihan yang berorientasi pada gejala juga dapat dilakukan di rumah, yang harus dilakukan secara individu terlebih dahulu semasa terapi.

 • Untuk meningkatkan sakit leher atau sakit di bahu, lembut regangan senaman dapat membantu. Penting untuk mengelakkan pergerakan yang menyekat saluran tulang belakang seterusnya memburukkan lagi gejala.

  Lingkaran bahu, bergantian, ke arah yang sama atau ke arah yang berlawanan, ke depan dan ke belakang, juga boleh menyenangkan. Ia meningkatkan darah peredaran di bahu otot leher dan dapat melonggarkan otot ketegangan. Pergerakan lembut yang berhati-hati dengan kepala mempunyai kesan yang sama.

  "Peletakan leher" harus dielakkan, kerana hal ini menyebabkan gejala memburuk dalam kebanyakan kes. Putaran sedikit, iaitu melihat ke bahu kanan kemudian ke bahu kiri, atau kecenderungan, meletakkan telinga kiri ke arah bahu, meletakkan telinga kanan di bahu dan latihan kombinasi lembut sering sangat menyenangkan dan santai.

 • Stenosis saluran tulang belakang - latihan untuk di rumah
 • Fisioterapi untuk stenosis saluran tulang belakang

Dalam fisioterapi untuk stenosis saluran tulang belakang tulang belakang serviks, diagnosis tepat dibuat pertama kali untuk menentukan arah pergerakan mana yang menyempitkan saluran tulang belakang lebih banyak lagi (biasanya penolakan dan lanjutan). Ini diikuti dengan penemuan postur untuk mengesan postur yang salah dan kemudian merawatnya secara khusus.

Bahagian tulang belakang yang lain juga disertakan, seperti tulang belakang toraks, kerana statiknya juga boleh mempengaruhi tulang belakang serviks. Pesakit harus tepat dan menerangkannya kesakitan. Batasan lain, seperti kehilangan kepekaan, kelumpuhan atau kelemahan otot, pening atau rasa tidak selesa juga dianalisis.

Rancangan rawatan dan tujuan bersama ditetapkan. Penting untuk diperhatikan bahawa walaupun fisioterapi tidak dapat melebarkan saluran tulang belakang, tetapi hanya dapat meringankan gejala melalui latihan tertentu, atau memberikan kelegaan dalam situasi tertentu. Program latihan untuk kegunaan rumah dibuat bersama dengan pesakit.

Teknik terapi manual juga boleh diaplikasikan. Selalunya teknik daya tarikan ditunjukkan untuk rawatan stenosis tulang belakang serviks. Ini adalah teknik di mana daya tarikan digunakan pada sendi, permukaan sendi mudah dilepaskan antara satu sama lain, dengan itu memberi struktur lebih banyak ruang dan kurang tekanan.

Ramai pesakit merasa ini menyenangkan. Selalunya meja sling digunakan untuk tujuan ini. Di sini, misalnya, kepala dapat dipegang dengan selamat di selempang kain sementara ahli fisioterapi melakukan teknik tertentu. Rawatan simptomatik ketegangan otot (urut, electrotherapy, panas, dll.) menyertai fisioterapi untuk stenosis tulang belakang serviks.