Stenosis saluran tulang belakang - latihan dari fisioterapi

Kira-kira 1% orang yang berumur 60 tahun ke atas, terutamanya wanita, menderita terusan tulang belakang stenosis. Penyakit ini disebabkan oleh penyempitan terusan tulang belakang, yang merupakan rongga yang dilapisi meninges dan melindungi saraf tunjang dan akar sarafnya yang keluar. Penyempitan biasanya berkaitan dengan usia, sehingga keluhan berlaku dari dekad ke-5 kehidupan dan seterusnya. Hanya dalam kes yang jarang berlaku terusan tulang belakang stenosis kongenital dan sudah sejak dekad ke-2 kehidupan, ia menyekat kualiti hidup mereka yang terjejas kesakitan, pergerakan dan ketegangan otot yang terhad.

Latihan dari fisioterapi untuk rumah

  • Tulang belakang serviks - "Penolakan"
  • Tulang belakang serviks - "dagu berganda
  • HWS - "bulatan bahu
  • BWS - "Terapung
  • BWS - "Tulang belakang yang disokong" - Bahasa Jerman
  • Tulang belakang lumbar - "Dihulurkan ke belakang
  • Tulang belakang lumbar - "tendangan kuda"
  • Tulang belakang lumbar - "pelvis mengangkat

Rawatan / Kandungan

Rawatan stenosis tulang belakang bergantung pada tahap dan penyetempatan gejala. Matlamat utama adalah melegakan ruang tulang belakang untuk mencapai penyahmampatan saraf. Pada tahap akut, ia membantu mereka yang terkena bencana untuk mengambil postur pelepasan untuk waktu yang singkat, iaitu membongkok ke depan, menggunakan roller atau menunggang basikal.

Juga kedudukan di tempat tidur yang dipijak dapat menyebabkan kelegaan. Walau bagaimanapun, ini tidak menghilangkan penyebab stenosis tulang belakang. Untuk melegakan jangka panjang, fisioterapi dapat membantu. Dalam kes ini, postur melegakan yang dipelajari dikurangkan secara beransur-ansur dengan menggerakkan belakang

Apa yang memburukkan lagi gejala, apa yang membantu?

Pemampatan serat saraf tidak berlaku secara tiba-tiba, tetapi merupakan proses yang beransur-ansur. Orang yang terjejas dapat berjalan jauh dan tidak jauh dan terpaksa berehat kerana kaki mereka terasa berat, sakit dan kebas. Sekiranya punggung berlubang terbentuk, misalnya ketika berjalan menuruni bukit, saluran tulang belakang juga disekat dan gejalanya bertambah buruk.

Sebaliknya, tidak ada masalah yang terjadi ketika berjalan menanjak atau berbasikal, kerana saluran tulang belakang diperlebar oleh dosis yang tidak berfungsi. Sekiranya tulang belakang serviks terjejas oleh stenosis saluran tulang belakang, mereka yang terjejas mengadu peningkatan kekemasan di kedua tangannya. Objek jatuh dari tangan, tulisan menjadi tugas motor yang tidak jelas dan halus, seperti kancing baju, menjadi tugas yang tidak larut.