Latihan stenosis saluran tulang belakang

A terusan tulang belakang stenosis tulang belakang lumbar adalah penyempitan saluran tulang belakang ruang tulang belakang. Rawatan konservatif penyempitan ini semata-mata tanpa gejala, iaitu kesakitan disebabkan dirawat, bukan penyempitan terusan tulang belakang. Hampir semua (> 95%) terusan tulang belakang stenosis tulang belakang lumbar dapat berjaya dirawat dengan terapi konservatif. Sebagai tambahan kepada rawatan ubat dari kesakitan, langkah-langkah fisioterapeutik sangat membantu dalam mengatasi rasa sakit.

8 latihan mudah untuk ditiru

Luangkan sekitar 20 minit untuk 8 latihan berikut. Lapan latihan berikut harus dilakukan 3 - 4 kali seminggu. 1. senaman - "mobilisasi diri" 2. latihan - "posisi posisi" 3. latihan - "badan membongkok" 4. latihan - "berguling" 5. latihan - "peluasan lutut" 6. latihan - "menekan dinding" 7. latihan - "tinju" 8. latihan - "putaran" latihan dengan blackroll®.

Latihan untuk di rumah

Mobilisasi diri, seperti menggulung ke atas dan ke bawah tulang belakang dalam kedudukan empat kali ganda, mempunyai kesan positif terhadap stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbar. Latihan 1 Untuk mewujudkan ruang dan kelegaan di punggung bawah untuk diri sendiri, pesakit boleh meletakkan badan atasnya di atas meja dalam keadaan rawan, dengan tulang pelvis siram dengan tepi meja. Kaki digantung bebas, sehingga bertindak sebagai berat dan mewujudkan ruang di belakang dengan menarik.

Ahli terapi dapat menyokong pesakit dengan menolak badan vertebra tulang belakang lumbar dengan cengkaman silang. Latihan ke-2 Latihan atau kedudukan yang lebih mudah dan melegakan yang dapat diberikan kepada pesakit di rumah adalah kedudukan langkah. Di sini pesakit terletak pada kedudukan terlentang dengan kaki lebih tinggi, misalnya di atas kerusi atau di belakang sofa.

3. bersenam Selanjutnya, penonjolan bahagian atas badan di tempat duduk membawa kelegaan. Di tempat duduk berkaki lebar di atas kerusi, badan atas diletakkan tanpa ketegangan pada paha dan lutut dan dibiarkan tergantung sebentar. Semasa pelurusan berikutnya, vertebra digulung perlahan dan secara terkawal, vertebra oleh vertebra.

Sekiranya kelenturan tidak mencukupi, lengan bawah dapat disokong di paha - namun demikian, usaha harus dilakukan untuk membiarkan ketegangan sebanyak mungkin jatuh dari bahagian atas badan. Latihan ke-4 Latihan melegakan terakhir dilakukan di atas tikar lembut dalam keadaan terlentang. Paha ditarik perlahan ke bahagian atas badan, lutut dibengkokkan dan semua ketegangan dilepaskan.

Sekiranya anda merasa selesa, anda boleh berayun perlahan-lahan dari posisi melengkung ini dan dengan itu menyebabkanurut otot punggung bawah. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan yang manakah untuk stenosis saluran tulang belakang
  • Latihan fasial.
  • Latihan Mobilisasi Fisioterapi
  • Kembali ke sekolah untuk stenosis saluran tulang belakang

Di samping itu, terapi ini harus dilakukan pada keseluruhan postur untuk mengelakkan kemungkinan punggung berlubang dan menjadikan badan stabil untuk kehidupan seharian. Dalam kehidupan seharian adalah penting untuk mengubah kedudukan secara teratur untuk mengelakkan tekanan yang berpanjangan pada struktur.

Di samping itu, mengangkat dan membawa benda berat harus dielakkan dan, jika perlu, berat badan sendiri harus dikurangkan. Semua ini menimbulkan tekanan yang lebih berat di bahagian belakang dan tulang belakang, yang hanya memburukkan lagi gejala. Terutama dalam hal masalah punggung, postur yang betul dan tingkah laku yang sesuai dalam kehidupan seharian sangat penting, itulah sebabnya mengapa pendidikan tidak boleh dianggap remeh sebagai bagian terapi.

Latihan Anda berbaring di atas tikar dalam keadaan terlentang dan tekan tulang belakang lumbar dengan kuat ke lantai dengan menegangkan perut dan memiringkan pelvis ke hadapan. Kaki bersudut 90 ° di sendi lutut di udara. Satu kaki kekal dalam kedudukan ini sementara yang lain membentang dan membongkok ke arah lantai.

Kaki tidak pernah bersentuhan dengan lantai. Selepas 15 whl. tukar kaki.

Latihan menjadi lebih sukar apabila kedua-dua kaki diregangkan pada masa yang sama. Penting untuk selalu menjaga ketegangan perut agar punggung bawah tidak ditarik ke punggung yang berongga. Lakukan 3 gulungan 15 x.

Latihan ke-2 Berdiri lebar pinggul dan sedikit bengkok di lutut dengan tumit ke dinding. Punggung dan bilah bahu bersentuhan dengan dinding. Tekan punggung bawah dengan kuat ke dinding dengan menegangkan perut dan memiringkan pelvis anda ke hadapan.

Di tangan anda memegang berat (1-2 kg) atau hujung a theraband di mana anda berdiri. Ini meningkatkan ketegangan pada perut dan badan digerakkan ke hadapan. Badan kapal harus bekerja tepat melawan tarikan ini. Lengan kemudian perlahan-lahan dibawa kembali ke kedudukan permulaan.

Lakukan 3 x 15 whl. Latihan ke-3 Berdiri dengan pinggul lebar, lutut sedikit bengkok dan punggung lurus. Condongkan pelvis anda ke hadapan dan tegangkan perut.

Di tangan anda memegang berat badan (1-2 kg). Lengan atas ditekan ke bahagian atas badan. Sekarang bengkokkan sendi siku 90 ° sehingga berat badan anda berada di tangan anda di hadapan anda.

Selama 15 saat anda membuat pergerakan tinju kecil yang sangat pantas. Ketegangan perut menghalang batang tubuh berpusing terlalu banyak. Latihan ke-4 Ambil kedudukan yang sama seperti dalam latihan 3.

Daripada pergerakan tinju kecil kali ini lakukan putaran pantas kecil dengan bahagian atas badan selama 15 saat. Walau bagaimanapun, pinggul dan bahu tidak boleh bergerak terlalu banyak. Penting untuk memintas pergerakan lengan melalui ketegangan perut dan dengan itu melatih otot-otot di antara vertebra. Kesemua 4 latihan berfungsi untuk mencapai kestabilan segmental pada tulang belakang lumbar. Latihan lebih lanjut untuk postur yang stabil dan fisiologi boleh didapati dalam artikel:

  • Fisioterapi untuk stenosis saluran tulang belakang
  • Latihan pada punggung yang berongga
  • Stenosis saluran tulang belakang - latihan untuk di rumah