Stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbar - sekolah belakang

Seseorang bercakap tentang terusan tulang belakang stenosis apabila terdapat penyempitan saluran tulang belakang, di mana saraf tunjang dengan saraf terletak. Ia boleh membawa kepada pengembalian wilayah kesakitan tetapi juga kekurangan neurologi di kawasan kepekaan atau fungsi motor. Penyempitan saraf tunjang disebabkan oleh keadaan anatomi, perubahan degeneratif atau keperluan spasial lain, tetapi juga dapat diperburuk oleh postur atau pergerakan tertentu. Oleh itu, balik sekolah memainkan peranan penting sebagai sebahagian daripada rawatan fisioterapeutik untuk mengurangkan masalah yang berkaitan dengan stenosis tulang belakang dalam kehidupan seharian.

Latihan untuk di rumah

Dengan membongkok ke hadapan, terusan tulang belakang kurang tersekat daripada pada kedudukan tegak dan tegang. Walaupun begitu, ia juga penting dalam terusan tulang belakang stenosis agar punggung tetap kuat, bergerak dan dalam keadaan tegak secara fisiologi sebanyak mungkin. Terdapat sebilangan latihan yang berbeza untuk tujuan ini.

Selain menguatkan otot, fokusnya adalah meningkatkan dan mengekalkan mobiliti. Ini juga memberi kesan positif pada darah peredaran dan bekalan tisu. Anda boleh mendapatkan latihan yang lebih mudah di sini: Latihan untuk stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbar

 • Latihan perut untuk postur tegak Dari kedudukan terlentang, tulang belakang lumbar ditekan dengan kuat ke dalam penyokong sehingga tidak ada lagi ruang antara punggung dan sokongan.

  . otot perut tegang untuk ini. Kaki diselaraskan sehingga tumit berada di atas lantai dan lutut dibengkokkan sekitar 90 darjah. Satu lutut demi lutut kini diangkat dari lantai secara terkawal dan mengarah ke dada, kemudian diturunkan lagi dengan cara terkawal.

  Pergerakan dilakukan secara bergantian dengan kedua kaki. Adalah penting bahawa tulang belakang lumbar menjaga hubungan dengan lantai setiap masa. The otot perut harus menstabilkan tulang belakang, bernafas tidak dihentikan.

 • Latihan otot perut untuk berdiri tegak. Latihan pertama dapat diperpanjang untuk digunakan dan meningkatkan ketegangan batang dalam kehidupan seharian.

  Posisi permulaan adalah kedudukan berdiri tegak. Lutut sedikit bengkok, kaki selebar pinggul, punggungnya tegang, otot perut diaktifkan (tarik pusar ke arah tulang belakang). Sekarang mari kita bergerak satu kaki selepas yang lain secara terkawal dan perlahan-lahan diketatkan sementara lengan yang bertentangan diangkat seolah-olah bergerak dalam gerakan perlahan.

  Fokusnya adalah menjaga punggung dan batang tubuh stabil. Julat pergerakan bermula kecil dan dapat ditingkatkan dari masa ke masa. Latihan pengukuhan boleh dilakukan dalam 3-4 set 12-15 pengulangan.

 • Latihan mobiliti dengan batang Mobiliti ruang tulang belakang harus dijaga.

  Di samping itu, latihan mobilisasi merangsang darah peredaran dan meningkatkan bekalan tisu. Latihan sederhana adalah "berkanu" di mana pesakit duduk di atas bangku atau berdiri tegak dan lurus. Di hadapan badan dia memegang sebatang tongkat (contohnya penyapu) di tangannya yang terentang longgar.

  Sekarang dia menggerakkan tongkat itu di depan tubuhnya seolah-olah dia ingin mengalirkan air dengan dayung di sebelahnya. Pergerakannya luas dan menyapu, sehingga ia dihantar ke tulang belakang. Pandangan mengikuti pergerakan.

  Latihan boleh dilakukan dalam 3-4 set 15-20 pengulangan.

 • Relaksasi senaman dan regangan Oleh kerana kadang-kadang ada yang teruk kesakitan, yang terutama diperburuk oleh ereksi tulang belakang, latihan melegakan tulang belakang akan dijelaskan di sini. Mereka yang mudah bergerak boleh mengambil bungkusan, atau kedudukan anak dari yoga. Latihan berikut lebih mudah: Pesakit duduk di kerusi atau najis dan membiarkan bahagian atas badan jatuh ke depan lutut sejauh mungkin.

  Kedudukan akhir harus dilonggarkan. Dalam kes terbaik dia boleh meletakkannya kepala di lutut atau di antara lututnya. Sekiranya pesakit tidak cukup bergerak, bantal boleh digunakan atau lengan boleh menyokong bahagian atas badan. Peregangan meregangkan tulang belakang dan meregangkan otot. Posisi boleh dipegang selama 30 saat hingga beberapa minit sebelum dilepaskan perlahan.