Stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbal - rawatan konservatif tanpa pembedahan

Terusan tulang belakang stenosis bermaksud bahawa saluran tulang, di mana serat saraf dari saraf tunjang berlari ke arah kaki, tersekat dan struktur yang terkandung oleh itu terdedah kepada peningkatan tekanan masa. Ini boleh membawa ke belakang kesakitan, yang dapat memancar ke kaki, dan rasa berat pada kaki yang meresap.

Kandungan rawatan

  • Dalam terapi konservatif terusan tulang belakang stenosis, beberapa pendekatan terapi dalam fisioterapi dan terapi fizikal digabungkan dengan terapi ubat pesakit luar untuk kejayaan rawatan yang terbaik.
  • Dalam fisioterapi, fokusnya adalah menstabilkan segmen pergerakan ruang tulang belakang untuk mengelakkan pergerakan ricih dan membetulkan yang sering terjadi hiperkrip tulang belakang lumbal, hiperlordosis. Untuk tujuan ini, latihan untuk menguatkan punggung dan otot perut dilakukan semasa terapi dan program latihan untuk kegunaan rumah dibuat. Dalam kes terusan tulang belakang stenosis, ini harus dilakukan dengan berhati-hati sekurang-kurangnya 3 kali seminggu selain fisioterapi untuk mencapai jangka panjang kesakitan pelepasan.
  • Juga menggerakkan latihan untuk BWS dan bahu dan pinggul sendi adalah sebahagian daripada terapi, kerana pergerakan sendi di sekitarnya dapat memberi pengaruh besar terhadap statik dan dinamika tulang belakang lumbar.

    Di samping itu, sukan seperti yoga, Pilates atau diselia latihan kekuatan pada mesin boleh disyorkan pada masa lapang. langkah-langkah pasif dapat digunakan untuk menambah fisioterapi, yang mempunyai kesakitan-melegakan dan mengendurkan otot. Ini termasuk, sebagai contoh, electrotherapy dengan peranti TENS dan elektroterapi konvensional dengan arus bolak-balik otot. Juga terapi haba, misalnya dengan bungkus fango, ultrasound terapi atau urutan dapat mengurangkan gejala stenosis tulang belakang.

  • Sebagai tambahan, orthosis khas boleh diresepkan untuk menstabilkan tulang belakang lumbal dan sedikit mengimbangi lordosis untuk melebarkan saluran tulang belakang.