Stenosis saluran tulang belakang - senaman sederhana untuk di rumah

Latihan untuk terusan tulang belakang stenosis bertujuan untuk meminimumkan perkembangan penyempitan di saluran saraf. Oleh itu, latihan mesti dilakukan yang tidak menarik tulang belakang lumbal dan serviks ke belakang ke kelengkungan yang meningkat tetapi meluruskan bahagian ini.

Latihan untuk tulang belakang lumbar tanpa peralatan

Latihan 1: Berbaringlah perut di hujung sofa dan pegang sofa dengan tangan anda. Kaki tetap tergantung longgar. Kedudukan ini sahaja menyebabkan tarikan pada tulang belakang bawah.

Ahli terapi juga dapat meningkatkan tarikan pada punggung bawah dengan menekan pelvis. Pesakit boleh melakukan latihan ini di rumah, tetapi memerlukan sofa / meja yang boleh disesuaikan dengan ketinggian.

Latihan 2: Berbaring di lantai dalam keadaan terlentang.

Angkat kaki sejauh mungkin ke arah badan anda untuk membentuk sejenis bungkusan. Dengan sedikit memutar seluruh batang tubuh, anda juga boleh melonggarkan seluruh kawasan belakang. Sebagai alternatif, anda boleh memilih kedudukan langkah, di mana anda meletakkan kaki anda pada sudut 90 ° di atas kubus atau di rumah di sofa atau kerusi.

Anda juga boleh meletakkan bantal panas di bawah punggung untuk meregangkan otot. Latihan 3: Duduk di atas kerusi dan bersandar ke depan sepenuhnya dengan seluruh bahagian atas badan anda sehingga tangan anda menyentuh lantai. Dia akan kekal dalam kedudukan ini untuk sementara waktu untuk mencapai kelegaan.

Latihan 4: Peregangan senaman untuk M. Iliopsoas: Berbaring telentang dan tarik satu kaki ke arah badan anda. Cuba tolak yang diregangkan kaki melalui sepenuhnya dan membetulkannya ke lantai. Pegang kedudukan ini selama 30 saat.

Untuk meningkatkan regangan, berbaring di sisi katil dan biarkan terbentang kaki hang ke overhang. Kaki yang lain tetap diketatkan. Ini akan meningkatkan ketegangan pada M. Iliopsoas sehingga dapat diregangkan dengan baik. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbar
  • Latihan pada punggung yang berongga
  • Kembali ke sekolah untuk stenosis saluran tulang belakang