Gejala dan penyebab stenosis saluran tulang belakang

. terusan tulang belakang terletak di dalam tulang belakang. Ia adalah struktur ligamen dan tulang yang mengelilingi sensitif saraf tunjang dan yang berkaitan saraf. Yang terusan tulang belakang oleh itu terutamanya mempunyai fungsi perlindungan struktur yang sangat sensitif ini.

A terusan tulang belakang stenosis menggambarkan penyempitan (= stenosis) saluran tulang belakang, yang memampatkan struktur di dalamnya dan boleh menyebabkan banyak masalah. A stenosis saluran tulang belakang boleh berlaku di mana-mana titik tulang belakang. Walau bagaimanapun, ini sangat biasa berlaku pada tulang belakang lumbar (lumbar stenosis saluran tulang belakang).

Gejala

Gejala-gejala stenosis saluran tulang belakang boleh berbeza dari pesakit ke pesakit. Ini terutama disebabkan oleh penyetempatan stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang, dan juga perkembangan penyakit ini. Dalam kebanyakan kes, stenosis saluran tulang belakang berlaku di kawasan tulang belakang lumbar.

Penyempitan saluran tulang belakang menyebabkan kesakitan dan sekatan pergerakan di sana. Kerana tekanan pada saraf, paraesthesia, mati rasa dan gejala kegagalan di bahagian bawah kaki tidak jarang berlaku. Orang yang terjejas sering mengadu tentang perasaan kaki memimpin, terutama pada awalnya.

Keluhan bertambah apabila pesakit membawa tulang belakangnya ke posisi belakang berongga yang kuat, kerana ini juga menekan saluran tulang belakang. Postur yang bengkok, seperti ketika menunggang basikal, menyebabkan hampir tidak ada keluhan, kerana beban pada tulang belakang berkurang dan ia diregangkan. Sekiranya terdapat stenosis saluran tulang belakang di kawasan tulang belakang serviks, bahagian atas bahagian atas khususnya dipengaruhi oleh gejala. Pergerakan yang terhad juga boleh menyebabkan ketegangan di bahu dan leher kawasan, yang memberikan tekanan tambahan pada pesakit dan menyumbang kepada perkembangan postur yang melegakan dan tidak betul. Secara keseluruhan, pesakit sangat dibatasi dalam kualiti hidup mereka oleh gejala stenosis saluran tulang belakang dan khususnya yang teruk kesakitan.

Punca

Pakar membezakan antara dua jenis stenosis saluran tulang belakang: stenosis saluran tulang belakang kongenital disebabkan oleh malformasi badan vertebra individu. Penyambungan lateral tulang badan vertebra terlalu pendek atau vertebra sendiri mengalami malformasi. Akibatnya, fungsi perlindungan sebenar ruang tulang belakang untuk saluran tulang belakang hilang.

Ini sekarang menekan struktur sensitif itu sendiri. Oleh kerana saluran tulang belakang tidak mencapai lebar yang diperlukan kerana kecacatan, ini secara automatik menyebabkan stenosis saluran tulang belakang, yang dapat menyebabkan masalah dari usia sekitar 20 tahun. Stenosis saluran tulang belakang yang diperoleh biasanya merupakan gejala usia tua dan dengan itu memberi kesan kepada orang sekitar usia 60 tahun.

Oleh kerana keadaan yang sudah ada, seperti osteoartritis atau peningkatan kehilangan cairan dalam badan dengan usia, cakera intervertebral khususnya menjadi tidak stabil. Untuk mengatasi ketidakstabilan ini, tubuh membentuk osifikasi di sekitar vertebra individu, yang kemudian memberikan tekanan tambahan pada saluran tulang belakang dan dengan demikian bertanggungjawab untuk penyempitan.

  1. Stenosis tulang belakang kongenital didasarkan pada malformasi badan vertebra individu.

    Penyambungan lateral tulang badan vertebra terlalu pendek atau vertebra sendiri mengalami malformasi. Akibatnya, fungsi perlindungan sebenar ruang tulang belakang untuk saluran tulang belakang hilang. Ini sekarang menekan struktur sensitif itu sendiri.

    Oleh kerana saluran tulang belakang tidak mencapai lebar yang diperlukan kerana kecacatan, ini secara automatik menyebabkan stenosis saluran tulang belakang, yang dapat menyebabkan masalah dari usia sekitar 20 tahun.

  2. Stenosis saluran tulang belakang yang dijangkiti biasanya merupakan gejala usia tua dan dengan itu memberi kesan kepada orang sekitar usia 60 tahun. Oleh kerana keadaan yang sudah ada, seperti osteoartritis atau peningkatan kehilangan cecair dalam badan dengan usia, cakera intervertebral khususnya menjadi tidak stabil. Untuk mengatasi ketidakstabilan ini, tubuh membentuk osifikasi di sekitar vertebra individu, yang kemudian memberikan tekanan tambahan pada saluran tulang belakang dan dengan demikian bertanggungjawab untuk penyempitan.