Atrofi Otot Tunjang: Punca

Patogenesis (perkembangan penyakit)

Tulang belakang distrofi otot adalah gangguan autosomal resesif yang diwarisi yang mempengaruhi "kelangsungan hidup neuron motor"(SMN1) gen pada kromosom 5. SMN (Survival of Neuron Motorprotein yang dinyatakan oleh gen sangat penting untuk fungsi alpha-motoneurons (asas aktif pengecutan otot rangka).

Lebih daripada 90% disebabkan oleh mutasi Raster, terutama penghapusan (kehilangan nukleobase), yang menghasilkan protein yang secara signifikan berubah struktur, menjadikannya tidak berfungsi. Selebihnya peratus terutamanya mutasi missense (mutasi berubah makna: Mutasi titik yang menyebabkan penggabungan asid amino yang berbeza ke dalam protein). Dalam kes ini, protein lebih sedikit berubah strukturnya, tetapi juga tidak berfungsi. Kedua-duanya dikaitkan dengan degenerasi alpha-motoneuron.

1 / 40-1 / 60 penduduk adalah pembawa alel penyebab untuk atrofi otot tulang belakang (salah satu daripada dua gen homolog yang sesuai kromosom).

Sebagai tambahan kepada SMN1 gen, gen SMN2, yang berbeza dengannya hanya dalam beberapa nukleotida, juga ada. Ia memenuhi fungsi yang sama. Tanpa mengira mutasi pada gen SMN1, penyambungan alternatif berlaku pada 90% kes selepas transkripsi (sintesis RNA menggunakan DNA sebagai templat) di inti sel.

Ini bermakna bahawa ekson penting untuk fungsi protein (bahagian DNA pengekodan, yang dengan demikian memutuskan mengenai asid amino dimasukkan ke dalam protein) 7 dipotong oleh spliceosome (kompleks RNA-protein penting dalam penyambungan) "exon skipping" dan dengan itu tidak lagi menjadi sebahagian daripada mRNA yang sudah siap. Sekali lagi, protein tidak berfungsi terbentuk.

Individu dengan atrofi otot tulang belakang oleh itu tidak mempunyai protein SMN1 yang berfungsi dan kompensasi oleh protein SMN2, yang hanya berfungsi 10%, tidak mungkin dilakukan.

Walau bagaimanapun, jumlah salinan gen SMN2 berbeza dari orang ke orang. Secara amnya, dapat dinyatakan bahawa semakin rendah simptomologi dan semakin ringan perjalanannya, semakin tinggi bilangan gen SMN2 - begitulah keadaannya:

 • Kira-kira 80% mereka yang mempunyai SMA jenis 1 membawa 1-2 salinan gen SMN2.
 • Kira-kira 82% mereka yang mempunyai SMA jenis 2 membawa 3 salinan gen SMN2.
 • Kira-kira 96% mereka yang mempunyai SMA jenis 3 membawa 3 - 4 salinan gen SMN2.

Etiologi (penyebab)

Sebab biografi

 • Beban genetik dari ibu bapa, datuk dan nenek
  • Risiko genetik bergantung kepada polimorfisme gen: gen / SNP (polimorfisme nukleotida tunggal):
   • Gen: SMN1 (lihat di atas).
   • SNP: 26 kemungkinan SNP dalam gen SMN1.