Atrofi Otot Tunjang: Terapi Dadah

Matlamat terapi

 • Pengurangan simptomologi dan ketidakselesaan
 • Melambatkan perkembangan
 • Healing

Cadangan terapi

 • Nusinersen (Spinraza; ubat dari kelas oligonukleotida antisense; tersedia di Jerman sejak Julai 2017): Ini adalah asid nukleik untai tunggal yang mengikat intron pelengkap (wilayah bukan pengekodan transkrip pra-RNA) 7 pra-mRNA SMN2 (mRNA tertakluk kepada pemprosesan), mencegah penyingkiran ekson 7 oleh spliceosome (struktur dalam nukleus eukariotik yang terlibat dalam gen ungkapan). Hasilnya adalah peraturan yang lebih tinggi (iaitu peningkatan sintesis) protein SMN2. Pencapaian motor dapat dicapai pada 51% kanak-kanak sehingga usia 12 tahun sebagai hasilnya. Ia diberikan secara intrathecally * melalui lumbar tusuk untuk membenarkan penyeberangan darah-otak penghalang dan dengan itu masuk ke dalam neuron motor. Rawatan diluluskan untuk semua peringkat umur dan semua jenis SMA. * Suntikan ke ruang yang berisi cecair antara arachnoid (jaring laba-laba) dan pia mater (keras meninges), ruang subarachnoid.
 • Zolgensma (gen terapi; diluluskan hanya di Amerika Syarikat, sejak Mei 2019): ini melibatkan pengenalan gen SMN1 yang utuh ke dalam nukleus alpha-motoneuron dengan bantuan vektor (plasmid (molekul DNA berbentuk cincin) yang diekstrak dari adenovirus). DNA virus yang sebenarnya telah diubah sedemikian rupa sehingga tidak terjadi replikasi atau transkripsi (sintesis RNA menggunakan DNA sebagai templat) gen virus. Penggantian ini gen kekal dalam keadaan stabil untuk jangka masa yang panjang. Pada kanak-kanak berumur 2 tahun atau lebih muda, Zolgensma melintasi darah-otak penghalang selepas intravena pentadbiran dan akhirnya mencapai alpha-motoneuron dari saraf tunjang dan otak. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk rawatan SMA jenis 1. Selepas terapi, duduk dan berjalan bebas, serta perkembangan bahasa yang normal, diperhatikan di lebih daripada 90% individu yang terjejas.
 • Lihat di bawah "Terapi selanjutnya"

Bahan-bahan aktif

 • Kaedah tindakan nusinersen (spinraza; ubat kelas oligonukleotida antisense, ASO): perubahan bagaimana pra-mRNA disambungkan oleh SMN2 → pembentukan protein SMN lengkap dan berfungsi dalam jumlah yang lebih besar.
 • Dos: 4 pentadbiran dalam 2 bulan (= fasa tepu), masing-masing secara intrathecally melalui lumbar tusuk; fasa penyelenggaraan: re-pentadbiran setiap 4 bulan.
 • Kesan sampingan: Gangguan pembekuan, trombositopeni (kekurangan platelet / platelet di darah) dan hati dan buah pinggang disfungsi.
 • Kaedah tindakan Zolgensma: penggantian gen terapi (lihat di atas untuk keterangan); penyisipan gen SMN1 yang utuh ke dalam α-motoneurons menggunakan vektor virus yang berkaitan dengan adeno. Α-motoneuron menghidupkan sel-sel otot yang bertanggungjawab untuk melakukan pergerakan.
 • Petunjuk: rawatan bayi dan kanak-kanak dengan atrofi otot tulang belakang (SMA) dengan berat hingga 21 kilogram.
 • Kesan sampingan: akut hati kecederaan atau peningkatan sementara (sementara) dalam transaminase (khas nilai hati).

Alternatif terapi lain

 • Risdiplam: ini adalah oligonukleotida helai tunggal, dengan kesan yang sama seperti nusinersen. Walau bagaimanapun, ia mampu melintasi penghalang darah-otak, membenarkan lisan penyerapan. Dalam tempoh rawatan 12 bulan, dua kali ganda tahap serum protein SMN2 diperhatikan. Kajian Fasa III SUNFISH Bahagian 2: 180 kanak-kanak dan orang dewasa muda (dua hingga 25 tahun) dengan SMA jenis 2 dan jenis 3 selama 12 bulan menerima risdiplam ( 1 x setiap hari secara lisan) atau plasebo. Ini mengakibatkan peningkatan kemahiran motor [Bahagian 1: 3] Petunjuk: Rawatan atrofi otot tulang belakang pada kanak-kanak dewasa yang berumur sekurang-kurangnya 2 bulan. Ini adalah kali pertama Makanan dan Dadah AS Pentadbiran telah meluluskan ubat oral untuk rawatan atrofi otot tulang belakang dalam 2020.